Bigos

Jak uszykować dobry bigos - poradnik kulinarny

 

No i co, smakował bigosik? He?

A może nie bardzo, a bo to kapusta niedogotowana, a to za mało kiełbasy

a za dużo boczku. He?

Naszykowałem cały gar bigosu, gotuje go już drugi dzień na małym ogniu,

tak, by wam jak najlepiej dogodzić, a tu tylko wieczne kręcenie nosem.

A że takie danie to nie trendy jest w obecnych czasach, lepsze by było suszi,

zdrowsze, ładniej wygląda i pochwalić się można w towarzystwie.

A taki bigos, to ble, no jak to wygląda, rozgotowana kiszona kapucha plus

mięcho, normalnie womituje każdy, jak takie coś widzi na talerzu.

No i ten zapach, zapaszek, ten cuch i cuszek, rozściela się po całym domu,

wszystko czuć ta piekielna kapuchą. Przez wszystko przenika i wszędzie wnika,

w każdy por i zakamarek. Jakie to obrzydliwe, takie wieśniackie i chamskie,

naszykował gar bigosu i będziemy jak te świnie żryć go z tego gara jak z koryta

przez cały tydzień, miesiąc, rok, do końca życia, do końca świata, do Dnia

Sądu Ostatecznego, już wolimy piekło i wieczne potępienie jak ten bigos.

Zakręcona wasza nędza, toć ja ten bigos fachowo, na małym ogienku pyrkałem,

mieszałem i smakowałem, dodawałem a to grzybka koźlarza ususzonego, a to

jabłuszko ukiszone co kisiło się z kapustką, a to kminku nie wiele co, a to listka

laurowego, a to ziela angielskiego, co by waszym delikatnym podniebieniom dogodzić,

dodawałem. I czuwałem i modliłem się nad tym garem , i zanosiłem się płaczem,

co by słoną łzą doprawić smaku, i krwi upuszczałem z tętnic, co by kolorek był

snadniejszy.

O krwawa wasza jucha! Od jutra pasztetowa z kaszanką!

I cicho mi tu być!

Średnia ocena: 5.0  Głosów: 5

Zaloguj się, aby ocenić

Komentarze (10)

  • Neurotyk 20.03.2016
    Nie docenia się tego, co proste tylko z pozoru, a naprawdę głębokie, bo z serca płynące, 5.
  • Nuncjusz 20.03.2016
    Bigos to metafora aluzja, pod niego można różne starania podłozyc ;_; to smutne taka czarna niewdzięczność mimo wypruwania sobie flaków by komus dogodzić
  • Neurotyk 20.03.2016
    Nuncjusz znam to, znam.
  • Nazareth 20.03.2016
    Pasztetowa i krupniok - palce lizać. Bigoskiem też bym nie pogardził szczególnie na bazie czarnej polewki. A jak sushi to też tylko polskie w postaci tatara. Zgłodniałem...
  • ausek 20.03.2016
    Krupniok, ale tylko domowej roboty... ;)
  • ausek 20.03.2016
    Faktycznie mnogość dowolnych interpretacji Twojego tekstu jest możliwa. Ciekawe :) 5
  • Rasia 20.03.2016
    "wszystko czuć ta piekielna kapuchą" - tą*
    "garem ," - bez spacji
    Świetne zakończenie. Szkoda tylko, że te niedocenione starania opisałeś bigosem. Tak bardzo lubię bigos :( Zostawiam 5, tekst bardzo ciekawy zarówno technicznie jak i aluzyjnie.
  • Nuncjusz 20.03.2016
    Dzięki dzięki dzięki
    wszystkim dzięki :)
  • Ritha 22.01.2018
    Bigos czytać u Nuncjusza, tosz to trąca klasyką przez duże K!

    "A że takie danie to nie trendy jest w obecnych czasach, lepsze by było suszi,
    zdrowsze, ładniej wygląda i pochwalić się można w towarzystwie" - haha, fenomen suszi zawsze mnie rozkładał na łopatki. Kapucha górą! Ogórki górą! Woda z kiszonej kapuchy górą! Browar i kiełbacha z musztardą! (hm... widać, że pochodzę ze wsi na kilometr, czy dopiero jak się odezwę?) ;)

    "A taki bigos, to ble, no jak to wygląda, rozgotowana kiszona kapucha plus
    mięcho, normalnie womituje każdy, jak takie coś widzi na talerzu" - ja dopiero jak zjem, stary i zepsuty. A tak całkiem serio, nigdy w zyciu nie zrobiłam sama bigosu. Jak mam pod ręką kapuchę i mięcho, to robię gołąbki ;)

    "No i ten zapach, zapaszek, ten cuch i cuszek, rozściela się po całym domu,
    wszystko czuć ta piekielna kapuchą. Przez wszystko przenika i wszędzie wnika,
    w każdy por i zakamarek. Jakie to obrzydliwe, takie wieśniackie i chamskie,
    naszykował gar bigosu i będziemy jak te świnie żryć go z tego gara jak z koryta
    przez cały tydzień, miesiąc, rok, do końca życia, do końca świata, do Dnia
    Sądu Ostatecznego, już wolimy piekło i wieczne potępienie jak ten bigos" - ej Ty serio wpadasz w szaleńcze flow, czuć wyraźnie :)
  • Nuncjusz 22.01.2018
    Czasami mnie ponosi :)

Napisz komentarz

Zaloguj się, aby mieć możliwość komentowania