Uwaga, utwór może zawierać treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich!

Pierworosłe

(twierdzę, że to rzewna villanella o poszukiwaniu

miłości - i zdania nie zmienię)

 

mężczyźnie wydaje się, że jest romantykiem

myśli: przytrafić się komuś. może być

nawet brzydka i bez watoliny

wypchana szkłem, krzemykami

 

zostać, zakleszczyć się

- układa anons, matrymoniał

do rubryki z serduszkiem

(żałość nad żałościami)

 

za plecami - stadion z gliny

zwaśnieni kibice wchodzą bez biletów

siekiery w dłoniach (maczety - przedszkolny

oręż, nie dla nich)

 

złoty strzał, ostateczna ustawka

nie bierze się jeńców w tej zabawie

na śmierć, na złamanie

 

przekupieni ochroniarze się rozpływają

krzyk. dwa stada zwierząt w amoku

i rozbiegające się w popłochu garstki normalsów

 

godzinę później mężczyzna chodzi po

pobojowisku. składa coś z ochłapów

żeńskie i jakby mające twarz

zamiast rysów - sińce, krew

 

tworzy ją w milczeniu, jedynie po to, by

za moment udusić klubowym szalikiem

choć w chuj nie lubi piłki nożnej

jakiegokolwiek sportu

 

bo nie może być - chmura w chmurę

za sweetaśnie

 

mężczyzna wczepia się w strzępki

(pełen romantyzm!)

i, śmiejąc się z głupiego tekstu

w którym przyszło mu żyć

puka się wymownie w głowę

 

na murawę wychodzą oswojone tygrysy

połykacze ognia, fakirzy

pękają gliniane trybuny. cieknie

opalizująca maź. koniec bajki o randce

 

wiesz, co chciałem tym przekazać?

domyśl się, szukaj, jest tu

płatek, ciepły kamyk, piórko

kość niewidzialnego ptaka, porąbany liścik

nerw

 

znalazłeś już?

Średnia ocena: 3.7  Głosów: 3

Zaloguj się, aby ocenić

Komentarze (8)

  • jolka_ka 05.07.2019
    Florianie, wolę chyba Twoje krótsze formy wierszowane. Tu albo przegadane, albo ja nie zrozumiałam. Niech się wypowie ktoś zaznajomiony z poezja :)
  • Something 05.07.2019
    "wiersz - żart"
  • jolka_ka 05.07.2019
    Something fajnie. Umiem czytać tytuły :)
  • Canulas 05.07.2019
    Ja już znalazłem - niekoniecznie tutaj - takie frazy, takie słowotwórstwo, że głowa siada. Choćby dlatego wari szukać. Tutaj w nerwie, w odczuciu, coś mile i niebezpiecznie łechce, ale będąc już zaznajomionym (choć nie zawsze owe zaznajomienie puentuję komentarzem) z Twoją twórczością, stwierdzam, że to jeszcze nie Everest
  • Florian Konrad 05.07.2019
    nie Everest, nawet nie Śnież,ka, bo wiersz-żart właśnie :)
  • Wrotycz 05.07.2019
    Na powtórzeniach stoi villanella - a co powtarza podmiot tylko funkcją różniący się od mężczyzny wpisanego w tekst? Szukanie i stwarzanie powtarza w krajobrazach po bitwie, i tak być musi, aby za słodko parze nie było.
    5.
  • Florian Konrad 05.07.2019
    dzięki. to jajcarstwo pełną mordeńką :)
  • yanko wojownik 06.07.2019
    "i rozbiegające się w popłochu garstki normalsów" tym się uśmiałem, reszty chyba nie rozumiem z marszu. Jakby ten wiersz kto inny napisał, byłoby łatwiej z kombinowaniem

Napisz komentarz

Zaloguj się, aby mieć możliwość komentowania