Pierwszy raz zawsze boli (prawie drabbliku)

Pierwszy raz zawsze boli,

kiedy się zjadło za dużo fasoli

albo cebulę się kroi

lewą ręką,

a prawą wykorzystuje

do czegoś innego,

nie używając palca złamanego,

bo wtedy boli jeszcze bardziej

i można się popłakać,

kiedy zapach cebuli

twe nozdrza wypełnia,

marzenie się spełnia

pierwszy raz albo drugi,

wtedy nie boli,

można komuś dosolić,

ale gorzej, gdy tobie ktoś przywali

i z nóg zwali,

potem skopie i odejdzie,

a ty mówisz: dobrze będzie.

Jeden palec złamany,

ale reszta w całości,

jest dużo radości.

Można wracać do domu

kroić cebulę.

Bo pierwszy raz zawsze boli,

a potem długo się goi.

Średnia ocena: 4.5  Głosów: 2

Zaloguj się, aby ocenić

Komentarze (13)

  • betti 02.12.2017
    Zbyt banalnie podszedłeś do tematu, wykorzystałeś pierwszy rym jaki się narzucił, a to błąd w sztuce. Co do treści... zawsze się można uczyć, najszybciej jak boli...
  • Halmar 02.12.2017
    Dobre rymy.
  • betti 02.12.2017
    Całości - radości, to dobre rymy? wypełnia - spełnia. Halmar, co z Tobą?
  • Nuncjusz 02.12.2017
    Świetny wierszyk XD wrzucaj go na Jajami o beton!
  • Ale przynajmniej śmiesznie jest, i chyba to o to Fanowi chodziło :)
  • fanthomas 02.12.2017
    Nuncjusz mnie zainspirował ;)
  • fanthomas no do Margerity ci daleko, jak będziesz ćwiczył to kiedyś moze dojdziesz do jej klasy, ale ten wierszyk jest naprawdę fajne, jakkolwiek by go nie nazywać :)
  • fanthomas 02.12.2017
    Maurycy Lesniewski Zmieniłem końcówkę na pięć minut.
  • fanthomas 02.12.2017
    fanthomas Z dedykacją dla Margerity. Może nie zdąży tego przeczytać ;)
  • fanthomas 02.12.2017
    Dobra, usunięte.
  • Margerita 02.12.2017
    fanthomas
    pięć dziękuję to miłe że mi napisałeś dedykację proszę ja natychmiast przywrócić
  • Pan Buczybór 02.12.2017
    heh, fantomasowe wierszydło. No, fajne to całkiem i nawet jakiś morał jest. Pozdro
  • Tanaris 05.12.2017
    Może były lepsze już w twoim wykonaniu wiersze, ale przekaz jakiś jest, dam 4 :D

Napisz komentarz

Zaloguj się, aby mieć możliwość komentowania