Proste przepisy kulinarne - Jajecznica
Jajecznica jest jednym z prostszych do wykonania dań.
Wystarczy mieć odrobinę tłuszczu (olej roślinny, smalec, masło a nawet margaryna), jajka, patelnię i źródło
ciepła. Aha i jakieś przyprawy. Najprostszą przyprawą jest sól, może też być vegeta.
Włączamy źródło ciepła (kuchenka elektryczna, gazowa, ognisko) i stawiamy na nim patelnię z odrobiną
tłuszczu, podgrzewamy ale ostrożnie, nie za bardzo, nie tak by tłuszcz zaczął dymić. Wystarczy tylko tyle
by pojawiły się w nim drobne bąbelki. Na wszelki wypadek, jak tłuszcz już się rozgrzeje, można patelnię
ściągnąć ze źródła ognia, unikniemy ewentualnego pryskania i przypalenia potrawy.
Szybko rozbijamy jajka nożem i wbijamy je na rozgrzany tłuszcz, wtedy, jak już jajka znajdą się na patelni,
od razu wstawiamy ją z powrotem na źródło ciepła i delikatnie mieszamy zawartość widelcem. Dodajemy
przyprawy (sól lub vegetę) i trzymamy na kuchence mieszając cały czas, aż jajecznica osiągnie konsystencję
taką jaka nam odpowiada.
Patelnię można ściągnąć wcześniej z ognia (źródła ciepła) ponieważ rozgrzana patelnia jeszcze jakiś czas
będzie oddawała ciepło i jajecznica nam "dojdzie"
Smacznego!
Oczywiście to jest najprostsza wersja jajecznicy, można ją wzbogacić dodatkiem kiełbasy, boczku itd ale to
już jest wersja dla bardziej zaawansowanych.
Komentarze (10)
5/5
Swojego czasu wbijałam dwa białka i trzy lub cztery żółtka, a z białek robiłam np omlet pyszooota!;)
Napisz komentarz
Zaloguj się, aby mieć możliwość komentowania