Proste przepisy kulinarne - Jajecznica

Jajecznica jest jednym z prostszych do wykonania dań.

Wystarczy mieć odrobinę tłuszczu (olej roślinny, smalec, masło a nawet margaryna), jajka, patelnię i źródło

ciepła. Aha i jakieś przyprawy. Najprostszą przyprawą jest sól, może też być vegeta.

Włączamy źródło ciepła (kuchenka elektryczna, gazowa, ognisko) i stawiamy na nim patelnię z odrobiną

tłuszczu, podgrzewamy ale ostrożnie, nie za bardzo, nie tak by tłuszcz zaczął dymić. Wystarczy tylko tyle

by pojawiły się w nim drobne bąbelki. Na wszelki wypadek, jak tłuszcz już się rozgrzeje, można patelnię

ściągnąć ze źródła ognia, unikniemy ewentualnego pryskania i przypalenia potrawy.

Szybko rozbijamy jajka nożem i wbijamy je na rozgrzany tłuszcz, wtedy, jak już jajka znajdą się na patelni,

od razu wstawiamy ją z powrotem na źródło ciepła i delikatnie mieszamy zawartość widelcem. Dodajemy

przyprawy (sól lub vegetę) i trzymamy na kuchence mieszając cały czas, aż jajecznica osiągnie konsystencję

taką jaka nam odpowiada.

Patelnię można ściągnąć wcześniej z ognia (źródła ciepła) ponieważ rozgrzana patelnia jeszcze jakiś czas

będzie oddawała ciepło i jajecznica nam "dojdzie"

Smacznego!

 

Oczywiście to jest najprostsza wersja jajecznicy, można ją wzbogacić dodatkiem kiełbasy, boczku itd ale to

już jest wersja dla bardziej zaawansowanych.

Średnia ocena: 5.0  Głosów: 7

Zaloguj się, aby ocenić

Komentarze (10)

  • Chris 21.06.2015
    Dzięki za mentalne śniadanie ;)
  • Ktokolwiek 21.06.2015
    :D przez ciebie robię się głodna, draniu! idę zjeść jajecznicę.
  • Anonim 21.06.2015
    he he ;*
  • Haha
  • Anonim 21.06.2015
    Nie lubię jajecznicy, ale i tak mi smaka narobiłeś XD
    5/5
  • Pospolita 21.06.2015
    A ja i tak przypalę... 5/5
  • NataliaO 21.06.2015
    Filip jak zawsze genialnie. 5:)
  • Angela 21.06.2015
    Podrzuciłeś mi pomysł na kolację : ) 5
  • ja lubię zacząć od podsmażenia boczku, jak dobrze się spiecze dodaję pokrojone pomidory, na koniec rumienię cebulkę, w międzyczasie w miseczce ubijam jajka, lubię dodać bazylii lub oregano, sól, pieprz, papryka w proszku, podsmażam na kształt omletu (i tak się łamie od dodatków, ale staram się zachować plackowatą konsystencję), ściągam z patelni, kroję na świeży chlebek i uczta jak się patrzy. 5 za poruszenie tematu, i smutek że nie pomyślałem dzisiaj o jajecznicy na śniadanko :(
  • Lady_Makbet 25.09.2015
    Ja uwielbiam z cebulką i grzybkami bądz jakaś szyneczka ;) podsmażam na patelni cebulkę z grzybami lub z szynka wbijam jajko mieszam białko z dodatkami a na końcu mieszam to wszystko jeszcze z żółtkiem..
    Swojego czasu wbijałam dwa białka i trzy lub cztery żółtka, a z białek robiłam np omlet pyszooota!;)

Napisz komentarz

Zaloguj się, aby mieć możliwość komentowania