***********

 

Średnia ocena: 0.0  Głosów: 0

Zaloguj się, aby ocenić

Komentarze (5)

  • Neurotyk 27.03.2017
    Riggs, c calym szacunkiem do twojej osoby- Szymborska w dorobku genialne wiersze rymowane a jej białe wiersze sa w porownaniu do prozy podzielonej na wersy tak błyskotliwe wrażliwe zabawne mądre. Polecam
  • Neurotyk 27.03.2017
    Szymborska, Cebula
    Co innego cebula.
    Ona nie ma wnętrzności.
    Jest sobą na wskroś cebula
    do stopnia cebuliczności.
    Cebulasta na zewnątrz,
    cebulowa do rdzenia,
    mogłaby wejrzeć w siebie
    cebula bez przerażenia.

    W nas obczyzna i dzikość
    ledwie skórą przykryta,
    inferno w nas interny,
    anatomia gwałtowna,
    a w cebuli cebula,
    nie pokretne jelita.
    Ona wielekroć naga,
    do głębi itympodobna.

    Byt niesprzeczny cebula,
    udany cebula twór.
    W jedej po prostu druga,
    w większej mniejsza zawarta,
    a w następnej kolejna,
    czyli trzecia i czwarta.
    Dośrodkowa fuga.
    Echo złożone w chór.

    Cebula, to ja rozumiem:
    najnadobniejszy brzuch świata.
    Sam się aureolami
    na własną chwałę oplata.
    W nas - tłuszcze, nerwy, żyły,
    śluzy i sekretności.
    I jest nam odmówiony
    idiotyzm doskonałaości.
    Szymborska, Wisława
  • Neurotyk 27.03.2017
    Był klucz i nagle nie ma klucza.
    Jak dostaniemy się do domuś
    Może ktoś znajdzie klucz zgubiony,
    Obejrzy go ś i cóż mu po nimś
    Idzie i w ręce go podrzuca
    jak bryłkę żelaznego złomu.

    Z miłością, jaką mam dla ciebie,
    Gdyby to samo się zdarzyło,
    nie tylko nam: całemu światu
    ubyłaby ta jedna miłość.
    Na obcej podniesiona ręce
    żadnego domu nie otworzy
    i będzie formą, niczym więcej,
    i niechaj rdza się nad nią sroży.

    Nie z kart, nie z gwiazd, nie z krzyku pawia
    Taki horoskop się ustawia.
  • riggs 27.03.2017
    No nie powiem,chociaż jak dla mnie Szymborska była tylko przykładem nazewnictwa wierszy- nie wierszy. Ale też dzięki Tobie wyszło moje niedouctwo, za co dziękuję- wgłębię się w temat. Cieszy mnie to, że cofnąłeś się, żeby spojrzeć co wcześniej nabazgrałem. Pozdrawiam
  • Neurotyk 27.03.2017
    Przejrzyj poezję Szymborska - politycznie błądzila ale ma perełki. Masz cos do powiedzenia wiec wracam do Ciebie:)

Napisz komentarz

Zaloguj się, aby mieć możliwość komentowania