Wyzwanie - Przepis na ciasto hallowenowe, a dokładniej ujmując tort

Ciasto Halloweenowe z posypką z pająków oraz kremem z gałek ocznych oraz z innymi składnikami, których ze względów estetycznych i prawnych nie wymienię w nazwie.

 

Składniki:

Tort pusty (płaty tortowe) (najlepiej gotowy z Tesco lub Biedronki; nie ma sensu marnować czasu na robienie go)

Gałki oczne krowy x2 (można samemu je zdobyć lub kupić na czarnym rynku albo u dobrego rzeźnika)

Pająki (żywe lub martwe, zależnie od przyjmowanych gości lub własnych upodobań)

Krem waniliowy do ciast (musi być śnieżnobiały, żeby nie było widać kawałków oczów)

Dynia cała (ok. 4 kg wagi, miąższ wczesny*, lekko przed całkowitym dojrzeniem, wtedy będzie miała idealna w smaku i soczystości)

Czekolada 70 % ekwadorska ( najlepiej kilkudniowa dla smaku idealnego)

Cukierki rodzaju różnego (byle nie czekoladowe)

 

Notka: Kolejność przypadkowa. Można robić wedle swej kolejności. Podczas przygotowywania trzeba zachować podstawowe zasady BHP. Wskazana też jest dyskrecja. Cała sztuczka polega na wrobieniu kogoś w zjedzenie tortu. Niektóre czynności są niezgodne z prawem. Niestosowanie się do tych zasad może spowodować uszczerbki na zdrowiu, a w skrajnych przypadkach nawet śmierć. Miłego gotowania.

 

Sposób przygotowania:

Pokrój dynię w kostki o wymiarach 3 cm x 3 cm x 3 cm. Połowę odłóż na bok (nie wyrzucaj). Przygotuj mikser lub inne narzędzie o podobnym zastosowaniu. Ustaw na optymalne ustawienia. Włóż gałki oczne do środka i rozpocznij miksowanie. Gdy papka będzie miała gęstość równą gęstości klocka drewnianego o wymiarach 4 cm x 4 cm x 4 cm, ów papkę przelać do miski porcelanowej zdobionej liściem eukaliptusa. Następnie gałki zmiksowane połączyć z kremem i dynią wcześniej przygotowaną. Ów krem rozsmaruj na płatach tortowych. Płaty połączyć w jednolitą całość. Boki i grzbiet również posmaruj kremem. Czekoladę ekwadorską zetrzyj na tarce na wióry. Posyp tak otrzymaną posypką tort. Uczyń to samą czynność z pająkami (za wyjątkiem tarcia). Gdy całość będzie gotowa na środku połóż cztery cukierki w odległości 3 cm od siebie w formie kwadratu. Tak przygotowany tort wstaw do lodówki na czas 3 godzin w temperaturze 3 stopni Celsjusza. Po tym czasie danie powinno być gotowe. Smacznego!

 

Notka 2: Twórca przepisu nie odpowiada za okaleczenia, choroby, ubytki majątkowe oraz śmierć.

Średnia ocena: 5.0  Głosów: 4

Zaloguj się, aby ocenić opowiadanie

Komentarze

  • Pan Buczybór 8 miesięcy temu
    Błędy poprawię później
  • Joker 8 miesięcy temu
    Wywiązałeś się i wyszło Ci to naprawdę fajnie. Może zostaniesz kucharzem ;)
  • Krismass 8 miesięcy temu
    Pierwsze zdanie sprawiło, że musiałem przeczytać resztę :) Chociaż widzisz, ja na przykład za pająkami nie przepadam, więc przepis mógłby uwzględnić ( w dopiskach) jakieś zamienniki. No chyba, że wziąłeś pod uwagą odpowiednią kruchość pająków, co sprawia, że w posypce nie mają sobie równych :) To takie moje przemyślenia, z chęcią poczytałbym więcej takich "przepisów"
  • Angela 8 miesięcy temu
    Wszystko oprócz dyni w torcie mi pasuje, ale pająki lepiej martwe, bo żywe jeszcze tort wyniosą albo zjedzą : ) 5
  • Perzigon69 8 miesięcy temu
    Muszę kiedyś spróbować :D na pewno jest pyszne, najbardziej zachęciły mnie te pająki i gałki oczne.
    Mmmm pycha!
    Jak by powiedział pan Pudliszki :D
  • Pan Buczybór 8 miesięcy temu
    Bardzo dziękuję za pozytywne komentarze.
  • Violet 8 miesięcy temu
    Jak dla mnie "powrót" w dobrym stylu ;) Piątka. Pozdr.
    p.s. Co do przepisu... fascynujący, intrygujący... tak sobie myślę o źródle, z którego zaczerpnąłeś tę recepturę... interesujące, bardzo interesujące... ;)
  • KarolaKorman 8 miesięcy temu
    No, błędy popraw, bo nafaszerowałeś nimi to opowiadanie jak bakaliami :) Fajny pomysł :)
  • Numizmat 8 miesięcy temu
    O stary, to poleciałeś po bandzie! XDDD Przepis mega :D Gdyby nie kilkukrotnie powtórzone słowo "śmierć" pewnie od razu zabrałbym się do robienia :D

Napisz komentarz