Znacznik. Wiersz półdestrukcyjny

kryją nas lasy pod sufitem, półkola świetlne

tworzone przez wiecznie palące się żarówki

 

milczymy na głos, z nieodłącznymi wykrzyknikami

na końcach cytatów

nigdy wprost, własnym szeptem

 

posiłkując się wytartą frazą, zużytą jak papier

który więzi szkielet, pokrojoną rybę

przenośnią (skąd, dokąd i za czyje grzechy?)

niby zmięty cyrograf

 

tworzymy łańcuszki ze znaczeń, kruche i lśniące

ale kompletnie ślepe metaforiady

 

nie wstając od stołów, kobiet

lub wlepiając się w poduszki

bajamy że otruto, zły sabotażysta wstrzyknął

super glue w ścięgna

inny - związał żyły w kokardkę

 

pa, do jutra - zostawiam malinowy ślad

na szyi partnerki

(zgorzkniała i płocha jak cień

więc chyba urodziliśmy się w jednej pajęczynie

nasze numery PESEL co dzień mają inne cyfry)

 

utleniam się w nocy, śniąc wojny

każdą idzie przegrać równie łatwo

 

nóż stępiony, że nawet masła nie ukroić

co dopiero - iść z nim, by wykonać wyrok

Średnia ocena: 4.7  Głosów: 7

Zaloguj się, aby ocenić

Komentarze (10)

  • Freya 22.04.2019
    Tak tego... trafiło, można se pogratulować sobie – albo Tobie :) Pzdr
  • Florian Konrad 22.04.2019
    dzięki i nawzajem
  • yanko wojownik 23.04.2019
    Wszedłem i zobaczyłem bardzo dobry wiersz, zaskoczony byłem, bo ot tak jakoś mi się strona otwarła, potem spojrzałem na autora - zaskoczenie znikło.
  • Florian Konrad 23.04.2019
    dziękuje :)
  • Wrotycz 23.04.2019
    Znacznik - ramy kontaktu. Niby forma nieważna, ale podmiot nie ma złudzeń co do utraty części relacji, bo aż połowy, tej fizycznej. Pomniejszania.
    Półdestrukcja. Aż się chce mu powiedzieć, jeśli to ważne, naostrz, przebij się przez monitor, wygraj, bądź ze swoją Dziewczyną, chwyć ją w ręce.
    Świetny wiersz.
    5!
  • Elorence 23.04.2019
    Łał, ale piękny wiersz :) Gratuluję!
  • betti 23.04.2019
    Wynika z tego, że najgorszymi wrogami jesteśmy sami dla siebie, ale dopóki znamy swoje słabości możemy z nimi walczyć. Wygrać pewnie nie, ale stępić...
  • Florian Konrad 24.04.2019
    dziękówa za komentarze
  • Enchanteuse 26.04.2019
    Ach, jakie to dobre. Wrócę tu pewnie jeszcze nie raz, muszę przetrawić.
    (dziękuję za ten wiersz!)
  • Florian Konrad 01.05.2019
    Nie ma za co :)

Napisz komentarz

Zaloguj się, aby mieć możliwość komentowania