Do bani to życie

Brat z Trevors
11.04.2016
Witajcie,
Gawiedzio Opowijska

Nie wiem, czy na tym forum istnieje już taki wątek. Zakładam ten, ale jakby już istniał podobny to po prostu tam się przeniosę. Mam już trochę lat na karku i powiem Wam, że ten świat jest do dupy. A najgorsze, że po tym co obserwuje u młodocianych jest straszne. W dupach im się poprzewracało. Siedzą i stukają w te swoje telefony. Kiedyś to wychodziło się na dwór, grało w piłkę, a teraz? Komputer oraz smartfony....

Zauważyłem, że młodzi uwielbiają facebooka. Nie wiem co jest interesującego w klikaniu "lubię to" na jakiejś stronie. Może to mój archaizm? Nie mam pojęcia. Czuję, że nie pasuję do tych czasów. Dlatego staram się chociaż wyładowywać pisząc o swojej ulubionej epoce literackiej i historycznej. :)

Pozdrawiam Was,
Wybaczcie, że tak narzekam na powitanie.
Dratewka
11.04.2016
Witaj, interesujesz się średniowieczem?
Nuncjusz
11.04.2016
to ile masz lat? XD
Szalokapel
11.04.2016
Witam :D Wcześniej Cię nie widziałam tutaj. Facebook łączy ludzi :D
Nuncjusz
11.04.2016
popatrzyłem sobie 45
ee młodziak z Ciebie :)
Brat z Trevors
11.04.2016
Dratewka - Owszem, a zwłaszcza zakonami i opactwami :)
Nuncjusz - Latka lecą, a ja wciąż młody, czyżby kolega z podobnym stażem? :)
Nuncjusz
11.04.2016
Starszy ;)
Dratewka
11.04.2016
Brat Średniowiecze to piękny czas. Niedługo doda mi się opowiadanie odnośnie tego, że chciałbym żyć w tych czasach.
Brat z Trevors
11.04.2016
Nuncjusz - Ale młody duchem, jak i ja :) Mam nadzieję, że będziemy się dogadywać, jak i ja z resztą opowijczyków. Bo widzę, że ludzie tu sympatyczni, kiedy rozglądałem się po forum itd.
Dratewka - Jednakże średniowiecze to też czas bardzo ciężki... zarazy itd. nie wiem czy byś tak chciał ;) Jednakże rozumiem twój zapał i podziwiam :)
Drogi mój Bracie z Trevos, jako dekadent wieku XX zgadzam się z Twoimi słowami dotyczącymi świata, co to najweselszy nie jest. Ale tylko taki mamy i tylko w takim przyszło nam żyć... niestety. Co do Twoich zainteresowań, Umberto był jednym z moich mistrzów słowa (,,Imię róży" jest niesamowite pod tym względem!), napisałem nawet swoiste... epitafium po jego odejściu, a jeżeli i Ty się nim interesujesz, z uwzględnieniem szczególnym zakonów i opactw... Nie zostaje mi nic innego, jak czekać na Twoje teksty i łączyć się w dekadenckim bólu istnienia!
Pozdrawiam!
Jared
11.04.2016
Ja piszę pracę roczną o świętości pod postaciami ascety i męczennika, to dobrze, że są tu jacyś medievaliści :)

Brat, pocieszę Cię, że ja też nie rozumiem tego mainstreamu. Fb to jeszcze do gadania i przeglądu prasy, ale instagram i snap chat to dla mnie kompletny bezsens ._.
Neurotyk
11.04.2016
Kto założył te nowe konta?
Dratewka
11.04.2016
Zaczyna nam się tu tworzyć krąg fanatyków wieków przed renesansowych.
Brat z Trevors
11.04.2016
Dobre jest to, że możemy chociaż wspólnie ponarzekać na te czasy i popisać rozmaite teksty. :)
Dratewka
11.04.2016
Dokładnie Bracie.
Jared
11.04.2016
Dratewka, w zasadzie to wolę renesans, przynajmniej w literaturze. Choćby Erazma :)
Dratewka
11.04.2016
Jeśli lubisz klimaty opactwa to polecam serial: "Filary ziemi" oraz " Świat bez końca" ten drugi jest kontynuacją pierwszego.
Dratewka
11.04.2016
Jared jeśli chodzi o renesans, to książki o Imperium Osmańskim i panownie Sulejmana oraz Selima II. Naprawdę ciekawie jest przedstawiony w serialu "Wspaniałe Stulecie". Jednak takowy ma wiele wymysłów reżysera.
Jared
11.04.2016
Oglądam Wspaniale Stulecie od pierwszego odcinka :P Jutro chyba ostatni odcinek.
Szalokapel
11.04.2016
Oo Jared... no popatrz dobry gust serialowy masz :D Nie dość, że muzyki ciekawej słuchasz, to jeszcze ten sam serial oglądasz :D
Dratewka
11.04.2016
Ciekawe czy wydadzą Wspaniałe Stulecie: Sułtanka Kossem.
Szalokapel
11.04.2016
Mam nadzieję, że wydadzą. Ciężką będzie mi się rozstać z tym serialem.
Jared
11.04.2016
A jest po polsku z lektorem??
Dratewka
11.04.2016
Ja widziałem Tureckie odcinki z polskimi napisami.

Zaloguj się, aby wziąć udział w dyskusji