Gdyby (humorystyczny wiersz)

Gdybyśmy mieli skrzydła -

Bylibyśmy wolnymi ptakami,

Latalibyśmy nad morzem,

Ścigając się z wiatrami.

Gdyby były chmurkami,

Byłyby najpuszystsze.

Gdyby były powietrzem,

Byłyby mroźnym i czystym.

 

Gdybyście drogo kosztowali,

Bylibyście antykami.

Gdybyście w oceanie pływali,

Bylibyście delfinami.

 

Gdybyśmy byli cukierkami,

Dzieci by nas uwielbiały.

Gdybyśmy byli słoniami,

To w Indii byśmy mieszkały.

 

Gdybyś był astronautą,

Latałbyś wśród gwiazd.

Gdybyś pięknie budował,

Byłbyś architektem miast.

 

Gdybyś był myśliwym,

Polowałbyś w Afryce.

Gdybyś był polarnikiem,

Zimowałbyś na Antarktyce.

 

Gdybyś był grubą świnką,

Chcieliby wszyscy cię zjeść.

Gdybyś był dobrą psinką,

Mógłbyś kapcie przynieść.

 

Gdybyś był piękną pszczołą,

Latałbyś nad kwiatami.

Gdybyś był małą mrówką,

Pracowałbyś całymi dniami.

 

Gdybym była pogodą w Londynie,

Byłabym nie dżdżystą.

Gdybym była zupą w Pekinie,

Byłabym znakomitą i pyszną.

 

Gdybym była najśliczniejszą,

Wysoką obywatelką,

Wtedy byłabym znaną,

Popularną i modną modelką!

 

Gdybym była księżniczką,

Miałabym królewski strój!

Gdybym była czarowniczką,

Dawałabym dobry nastrój!

Średnia ocena: 0.0  Głosów: 0

Zaloguj się, aby ocenić

    Napisz komentarz

    Zaloguj się, aby mieć możliwość komentowania