Sonet z pająkiem

Tubylec z krainy Arachne, krzyżak bez płaszcza,

rozpowity w zakącie, gdzie belka zwisa niska,

czujnie drapieży, zaś ósmym okiem błyska,

na muchy, które chętnie w swej sieci ugaszcza.

 

Odwłok jego włochaty, tak roztyty przez lata

krzyż dźwiga, acz żyje zupełnie bez męki,

bojąc się jedynie ruchu ludzkiej ręki

co miotłą tak łatwo jego pancerz rozgniata.

 

Obserwuję go z zachwytem, te piękne odnóża.

Z taką gracją ośmiorgiem po nici porusza,

że myślę, czy nie mieli w swych wierzeniach racji

 

mnisi tybetańscy, co w istotach świata

umysł umieszczają i mają za brata.

I marzę wówczas czasem o reinkarnacji.

Średnia ocena: 4.2  Głosów: 6

Zaloguj się, aby ocenić

Komentarze (7)

  • Aisak 30.05.2018
    Konstrukcja sonetowa.
    Ale czy wszystko, co ma budowę gatunkową, można zaliczyć pod ten gatunek?

    Ciekawie u ciebie, i zapis rymów niebanalny.
    Jutro tym się zajmę.
    Porównam zapis innych sonetów.
    Może kiedyś mi się uda.

    Dla mnie Sonet jest jak Serenada.
  • Tu mi się podoba. Nie wiem czy jest dobrze napisany czy nie, bo na technice się nie znam.
    Jest tak nienachalnie wciągający i do tego zaskakująca puenta.
    Taki wiersz można czytać kilkakrotnie bez znudzenia.
    Jak już pisałem wyżej podoba mi się.
    Pozdrawiam
  • Adam T 30.05.2018
    No, dobrze, sonet - znaczy ambitnie, w takim razie skąd w tytule błąd?
  • Karawan 30.05.2018
    Oj tam zaraz błąd;), ogonek zeżarł krzyżak ;))
  • Zaciekawiony 01.06.2018
    na szczęście ogonek już odrósł
  • kalaallisut 30.05.2018
    I jest drugi pajączek brawo :)
  • wioskowy 07.06.2018
    Sonety pisało wielu wybitnych twórców. Dante, Petrarca, Mickiewicz. Później również Baudelaire, Kasprowicz, Staff i wielu innych.
    Biorąc pod uwagę to co napisali, nazwanie powyższej produkcji sonetem uważam za nadużycie. Utwór ma w przybliżeniu układ rymów właściwy sonetowi , jednak gubi rytm w paru miejscach, przez co jego lektura staje się męcząca. Nie oceniam.

Napisz komentarz

Zaloguj się, aby mieć możliwość komentowania