Świąteczne wierszyki

W zimową noc wigilijną słychać jeszcze gwar

każdy zauroczony czeka na jedną

z gwiazd

A gdy ludzie na świecie zobaczą jej piękny blask

usiądą do swej wieczerzy być może

ostatni raz

Rodziny razem się zbiorą składając sobie życzenia

o kłótniach i sporach zapomną, bo ważne są wspólne

marzenia

Widać stół już nakryty i jedno wolne miejsce

pusty talerz z opłatkiem

czeka na jedno samotne serce

_

2003

***

Już zabłysły lampki na drzewku

Już ogniki zgasły na piecu

Już maleńką gwiazdkę widać

Już pieśni kolędowe słychać

Już opłatek na sianku leży

Już owieczka do stajenki bieży

Już dzieciątka odświętnie ubrane

Już zastawa i sztućce wybrane

Już w pudełkach prezenty czekają

Już najbliżsi się wokół zbierają

Już na stole wszystkie potrawy

Już nie czas na gry i zabawy

Już życzenia będą mówione

Już wszystko - wszystkim

będzie wybaczone.

_

2003

 

___

Dobrego jedzenia, rodzinnego siedzenia, wielu uśmiechów i malutko grzechów

życzy ATEUSZKA :)

Średnia ocena: 4.4  Głosów: 9

Zaloguj się, aby ocenić

Komentarze (8)

  • JamCi 23.12.2019
    Miłe :-)
    Buziaczki Ais. Ściskam mocno i dobrze Ci życzę.
  • AlaOlaUla 23.12.2019
    Dziękuję JamCi :)
    poZdrówka?
  • Yourofsky 23.12.2019
    Magia świąt. Marzy mi się tak :
    Biały domek w górach pod lasem. Puszysty biały śnieg siegajacy do kolan. Rozgwieżdżone niebo. Ja z moimi najblizszymi, ktorych lubie. Dobre jedzenie i SZCZEROSĆ , ktora biła z nas przez caly rok a nie udawana poprawność wigilijna.

    Nie lubie tez jak ktoś mówi : Święta, swieta i po swietach.
    Równie dobrze można by powiedzieć : uprzejmość, uprzejmość i po uprzejmosciach i dodać - Jontek, łap za widły to Ogr.

    Wesołych Świąt życze Wam Szczerze.
  • AlaOlaUla 23.12.2019
    Narobiłeś smaku tym domkiem w górach?

    Święta, to tylko dwa dni w roku i często nie są to dni pełne uroku...
    Ważne jest to, jak przeżywasz cały rok.

    Dziękuję, Yourofsky, za odwiedziny i Tobie również życzę miłego odpoczynku w kręgu kochanej rodziny???
  • sporo tego "już"
    Czytając miałem wrażenie że jestem w pociągu, który ciągle przyspiesza, wygląda mi to na zamierzony efekt. Trochę jakby czas, upływał coraz prędzej do upragnionych, zwłaszcza dla dzieci, ale nie tylko, świąt.
    Czyli bardzo dobrze oddajesz napięci panujące w niektórych, a mam nadzieję, w większości domów.
  • AlaOlaUla 24.12.2019
    Dziękuję Marczello,
    poZdrówka???
  • Dekaos Dondi 24.12.2019
    Alulka→Mnie się podobało. Nawet bardzo →rzekłem. Takie swojskie i takie... sam nie wiem:) Ale na plus!
    A te uszka są fajne:))
    Pozdrawiam:)→?⭐?⭐?
  • AlaOlaUla 24.12.2019
    Takie swojskie i na maksa grafomańakie xD
    Well, jestem grafomanką, grafomanii szamanką :]

    Dziękuję DeDuś,
    Wesołych, radosnych i smacznych uszek w barszczu i wszelkich cudowności życzy...
    A te ószka :P

Napisz komentarz

Zaloguj się, aby mieć możliwość komentowania