Wiersze człowieka samotnego (1)

Ujmę to w kilku słowach, może

Nie poskutkuje w tym wypadku moja zwykła, ludzka

mowa.

Samotność wrogiem nie jest, lecz kompanem srogim

Co do kariery zwykłym ludziom zawsze,

skomplikuje drogi.

Od pewnego czasu czytuję poradniki w internecie...

Lecz co wiedzą nastolatkowie o naszym srogim i

Zapatrzonym w siebie świecie?

Nerwice, depresje, pogranicza, rozstaje, a może

Zwykły psychiatra pomoże? A może by tak zaufać

sobie samemu, odwodząc od moralności

W szarej rzeczywistości.

Tu nazywają Cię świrem, schizolem z głową w kartonie

I dwoma dziurami, kaburą z aerozolem.

Samobójstwo to nie jest wyjście - mówi matka,

Taka trochę z tego gadka szmatka, gdy dziecko płacze

Bo ojciec, to znaczy...

Niełatwo jest być odmieńcem - coś z tego wiem, wbrew pozorom

Stoję nadal za rodzicielską zaporą.

Chcą oni dobrze, lecz inaczej wyglądają uprane rzeczy,

Jak to mówił lekarz - Chory się leczy!

Średnia ocena: 5.0  Głosów: 4

Zaloguj się, aby ocenić

Komentarze (7)

  • Rasia 11.12.2015
    Podoba mi się, wyraźnie umościłaś w tym tekście nutę goryczy. Błędów żadnych nie dostrzegłam, z kolei na budowie wiersza aż tak dokładnie się nie znam, więc za samą treść daję 5 :)
  • LinOleUm 11.12.2015
    Jest dużo błędów, a ten wiersz to tylko taki emo bełkot.
    Ale dziękuję.
  • KarolaKorman 11.12.2015
    Może i bełkot, ale ma w sobie coś głębokiego i mnie też przypadł do gustu. Jego zachwiana spójność daje realizm i to jest fajne, 5 :)
  • CrazyMaster 11.12.2015
    Piąteczka, bro!
  • ausek 11.12.2015
    Pod względem przekazu treści wiersz ma swoją moc, czuć wyraźnie niesiony ładunek emocjonalny. :) 5
  • sowka92 11.12.2015
    Samotność czasami pomaga dojść do czegoś:)
    sam temat mi się podoba, nad stylem radzę troszkę popracować, pozdrawiam:)
  • LinOleUm 12.12.2015
    Dziękuję wszystkim za komentarze!
    Ładunek emocjonalny związany z pewnymi wydarzeniami z życia jest najlepszy.

Napisz komentarz

Zaloguj się, aby mieć możliwość komentowania