LADY_MAKBET od kuchni. cz.2

3. Kulki ryżowe z sosem koperkowym.

Składniki:

 Ugotowany ryż

 Bułka tarta

 Serki topione

 Koperek

 Śmietana

 Tłuszcz

Sposób wykonania:

Ugotowany ryż mieszamy z serkami topionymi, doprawiamy odrobinę do smaku, opcjonalnie możemy wbić jajko, dodajemy bułkę tartą i mieszamy do powstania jednolitej masy.

Zostawiamy na chwilę i w tym czasie przygotowujemy sos. W rondelku rozpuszczamy odrobinę masła, dodajemy śmietanę najlepiej trzydziestoprocentową, mieszamy, podlewamy odrobinę wodą i dodajemy koperek tyle, ile chcemy bez ograniczeń. Doprawiamy do smaku.

Kulki ryżowe obtaczamy w mące lub w bułce i smażymy na złoty kolor. Polewamy je przyrządzonym przez nas sosem.

SMACZNEGO!

 

4. Królik w sosie morelowo-porowym

Składniki:

 Tuszka z królika

 Por

 Przeprażone morele

 Sól

 Pieprz

 Śmietana

Sposób wykonania:

Królika porcjujemy, gotujemy w delikatnie posolonej wodzie do miękkości — mniej więcej dwie godziny, po tym czasie mięso powinno odchodzić od kości.

Dobrze ugotowanego królika wyjmujemy z wody, obieramy. Do wody dokładamy śmietanę około pół kubka (ja wolę dać cały, ponieważ uwielbiam sosy ze śmietanowym akcentem), wrzucamy pora. Gdy por będzie miękki, dokładamy przeprażone morele do smaku. Gotujemy jeszcze przez chwilę i wkładamy mięso.

Królika w sosie morelowo-porowym możemy podać z ziemniakami lub ryżem.

SMACZNEGO !

Średnia ocena: 4.0  Głosów: 3

Zaloguj się, aby ocenić

Komentarze (25)

  • De Lenire* 15.11.2015
    Fajne masz te przepisy.5
  • Lady_Makbet 15.11.2015
    Dziekuje.
  • ausek 15.11.2015
    Przepis na królika muszę wypróbować, zdradzę ci, że ja dzisiaj na obiad mam kaczkę według przepisu babci :)
  • xnobodyperfectx 15.11.2015
    Kulki ryżowe! Mniami. Popularne bodajże w Japonii, ja jednak robię to w inny sposób, gotuję wodę na ryż, dodaję kostki, wsypuje ryż i gotuje. Oczywiście przed gotowaniem, ugniatam go w garnku z wodą, dla przecierki i oczyszczenia. Kiedy ryż gotowy odcedzam, dodaje do niego mięska, w tym przypadku były to kawałki po kurczaku z rosołu. Formuje kulki, wbijam w nie żółty ser pokrojony w kostkę, obtaczam w rozbełtanym jajku, następnie bułce tartej. Wsadzam na rozgrzaną patelnię ze sporawą ilością oleju (łatwo chłoną tłuszcz, jak w przypadku kotletów, jeśli będzie za mało mogą się szybko przypalić), obsmażam z każdej strony do pięknej pomarańczowej (albo jak ktoś woli określenie do złotej) skórki. Pycha, można zjeść z ketchupem. :)
  • ausek 15.11.2015
    Muszę spróbować :)
  • xnobodyperfectx 15.11.2015
    ausek zapomniałam dodać, że trzeba dodać mąki do ryżu ugotowanego i bułki tartej! Bo inaczej nie będzie nam się ładnie kleić, oczywiście naszą mieszankę dosalamy i dopieprzamy według uznania. :)
  • xnobodyperfectx 15.11.2015
    Zresztą, zarzucam linkiem do przepisu! http://kotlet.tv/kulki-ryzowe/
  • ausek 15.11.2015
    xnobodyperfectx Dzięki :)
  • Lady_Makbet 15.11.2015
    kaczka tez jest pyszna
  • Slugalegionu 15.11.2015
    Mogę wiedzieć czemu pod względem litarackim to służy?
  • Slugalegionu 15.11.2015
    A i w składnikach używaj kresek. Nie wiem, co było w oryginale, ale Opowi tego nie trawi.
    https://www.youtube.com/watch?v=6zXDo4dL7SU&spfreload=10&hd=1
  • Szczur 15.11.2015
    Też się nad tym zastanawiam
  • xnobodyperfectx 15.11.2015
    A czym były twoje tłumaczenia piosenek, "wzywanie" demona sakala (celowo z małej)? xDDDD
    Kisnę, zacznij od siebie, następnie pouczaj innych, sam nie raz wrzucałeś gorszego gniota, który nawet przejawem w literaturze nie można było nazwać, a przepisy to przepisy. Pokaż mi proszę jakiś, który ma jajo, ekspresje, itp, itd. Ale z wydanych przepisów!
    O mało nie poszłam na gastronoma, korzystam z wielu przepisów, ale nigdy nie widziałam tego o czym piszesz. Widocznie mam za niski poziom kucharzenia. :)
  • Slugalegionu 15.11.2015
    Xnobodyx, wzywanie demona miało mieć na celu rozśmieszenie was. W Twoim wypadku się nie udało, mówi się trudno. A i ma mała literka, po prostu się popłakałem...
    Tłumaczenie... coż nie pasuje do tej strony, to fakt. Mimo to nie pasuje pod innym względem, bo to jednak nie instrukcja (wybacz Lady, ale przepis to jednak istrukcja. Zawsze i wszędzie).
    U Filipa znajdziesz coś w deseń o który mi chodzi.
  • xnobodyperfectx 15.11.2015
    Slugalegionu skoro nie pasuje i tłumaczenie i przepis, a obydwie rzeczy zostały zamieszczone, to na chuj drążyć.
    Sorka, ale nie śmieszy mnie humor okraszony masą błędów i bezsensownością.
  • xnobodyperfectx 15.11.2015
    Slugalegionu p.s. prosiłam o wskazanie opublikowanego przepisu jakiejś kucharki, która może się po chełpić wydanymi książkami, uznaniem, itp, a nie Filipa, który de facto po prostu humorystycznie opisał daną czynność charakterystyczną dla jego twórczości.
  • Lady_Makbet 15.11.2015
    A czy możesz przestać się czepiać? Innym to nie przeszkadza, tylko tobie.
  • Slugalegionu 15.11.2015
    Szczurkowi (mogę tak do Ciebie mówić, Szczurze?) przeskadza. :) Bądź też się jedynie zaciekawił, tak jak ja. A i ja się nie czepiam, Twe opko jest po prostu do bólu przeciętne.
  • Szczur 15.11.2015
    Slugalegionu, a mów, proszę. Jestem tu "w miarę" nowy i wpadając na tekst trochę zgłupiałem. Nie przeszkadza mi, ale nie wiedziałem, że takie rzeczy również można dodawać.
  • Slugalegionu 15.11.2015
    Też pierwszy raz się z czymś takim spotykam.
  • Anonim 15.11.2015
    Slugalegionu jak mało wiecie i znacie, a się wymądrzacie. Pozdrawiam :)
  • Anonim 15.11.2015
  • Lady_Makbet 15.11.2015
    wszystko zostało wyjaśnione w pierwszej czesci.
  • Anonim 15.11.2015
    też mam na swoim koncie kilka przepisów kulinarnych - to literatura faktu ;p
  • Lady_Makbet 15.11.2015
    dziękuje filipzkonopii...
    do bólu przecietne...hmm slugalegionu twoje opko tez sa przecietne i nikt nic ci nie mowi.

Napisz komentarz

Zaloguj się, aby mieć możliwość komentowania