LADY_MAKBET od kuchni. cz.2
3. Kulki ryżowe z sosem koperkowym.
Składniki:
Ugotowany ryż
Bułka tarta
Serki topione
Koperek
Śmietana
Tłuszcz
Sposób wykonania:
Ugotowany ryż mieszamy z serkami topionymi, doprawiamy odrobinę do smaku, opcjonalnie możemy wbić jajko, dodajemy bułkę tartą i mieszamy do powstania jednolitej masy.
Zostawiamy na chwilę i w tym czasie przygotowujemy sos. W rondelku rozpuszczamy odrobinę masła, dodajemy śmietanę najlepiej trzydziestoprocentową, mieszamy, podlewamy odrobinę wodą i dodajemy koperek tyle, ile chcemy bez ograniczeń. Doprawiamy do smaku.
Kulki ryżowe obtaczamy w mące lub w bułce i smażymy na złoty kolor. Polewamy je przyrządzonym przez nas sosem.
SMACZNEGO!
4. Królik w sosie morelowo-porowym
Składniki:
Tuszka z królika
Por
Przeprażone morele
Sól
Pieprz
Śmietana
Sposób wykonania:
Królika porcjujemy, gotujemy w delikatnie posolonej wodzie do miękkości — mniej więcej dwie godziny, po tym czasie mięso powinno odchodzić od kości.
Dobrze ugotowanego królika wyjmujemy z wody, obieramy. Do wody dokładamy śmietanę około pół kubka (ja wolę dać cały, ponieważ uwielbiam sosy ze śmietanowym akcentem), wrzucamy pora. Gdy por będzie miękki, dokładamy przeprażone morele do smaku. Gotujemy jeszcze przez chwilę i wkładamy mięso.
Królika w sosie morelowo-porowym możemy podać z ziemniakami lub ryżem.
SMACZNEGO !
Komentarze (25)
https://www.youtube.com/watch?v=6zXDo4dL7SU&spfreload=10&hd=1
Kisnę, zacznij od siebie, następnie pouczaj innych, sam nie raz wrzucałeś gorszego gniota, który nawet przejawem w literaturze nie można było nazwać, a przepisy to przepisy. Pokaż mi proszę jakiś, który ma jajo, ekspresje, itp, itd. Ale z wydanych przepisów!
O mało nie poszłam na gastronoma, korzystam z wielu przepisów, ale nigdy nie widziałam tego o czym piszesz. Widocznie mam za niski poziom kucharzenia. :)
Tłumaczenie... coż nie pasuje do tej strony, to fakt. Mimo to nie pasuje pod innym względem, bo to jednak nie instrukcja (wybacz Lady, ale przepis to jednak istrukcja. Zawsze i wszędzie).
U Filipa znajdziesz coś w deseń o który mi chodzi.
Sorka, ale nie śmieszy mnie humor okraszony masą błędów i bezsensownością.
http://www.opowi.pl/proste-przepisy-kulinarne-placki-a6317/
do bólu przecietne...hmm slugalegionu twoje opko tez sa przecietne i nikt nic ci nie mowi.
Napisz komentarz
Zaloguj się, aby mieć możliwość komentowania