Db ocena wiersza

Maria Dąbrowska

Ten mały karzeł z komiczną grzywką

Inne osoby i osiem długopisów

 

Krzesło, które udziela się w przedstawieniu

Miłość ci wszystko zobaczy

Każdą ludzką małą estetyczną jaskółkę

 

Dobraś, oh jaka tyś dobra wyciągając

ludzi o poranku z ich krótkich mieszkań

Sprawdzając ich poduszeczki w norkach

 

Wietrząc medialny sukces w prognozie

pogody - oh jaka to sztuka być

socjalną towarzyszką kolumbów

Zapaliłam fotel

Średnia ocena: 0.0  Głosów: 0

Zaloguj się, aby ocenić

Komentarze (7)

  • Bettina rok temu
    W roku 2020 urodziło się trzecie pokolenie Kolumbów.
  • Krótkie mieszkania i poduszeczki w norkach – to mi się podoba najbardziej. O co chodzi z tymi Kolumbami nie wiem i chyba nie chcę wiedzieć.
    Krzesło, które udziela się w przedstawieniu to przywołuje mi zdanie A. Żuławskiego o poziomie aktorstwa w polskich filmach, gdzie nie wiadomo, czy krzesło obok aktora nie jest ważniejsze ?
    Pozdrawiam ?
  • Bettina rok temu
    Kolumbowie?
    Mój snobizm. Nauczycielka polskiego, która odcisnęła się silnym piętnem na większości klasy. Mojej klasy, co dziwne, choć powinnam, nigdy jakoś osobiście tego piętna nie odczułam, powtarzała nam często - jesteście drugim pokoleniem Kolumbów, nie zapomnijcie. Dziś po latach myślę, była chorobliwą estetką.
  • O rany, lekcje polskiego... O czym jest ten wiersz? No przecież pisze... Analiza wierszy to był mój koszmar ?
  • Bettina rok temu
    Myślę, że o tym...żeby się nie nad wysilać.:)
  • Albo Żuławski się wkurwił zapytany przez dziennikarza o czym chciał opowiedzieć w filmie... Odparł, że o tym, co jest na ekranie ?
    Wszystkie Twoje jakie znam są pewnego rodzaju żartem z tych, którzy chcą wszystko do spodu zrozumieć, i wystawić ocenę. Może to przez Twoją nauczycielkę jednak?
  • Bettina rok temu
    Nie. Zanim ją miałam jako nauczycielkę musiałam na olimpiadzie polonistycznej analizować campo di fiori. Powiedziałam do komisji --ten wiersz jest ubogi w środki stylistyczne. Zapanowała cisza i jedna z trzech osób powiedziała do mnie - wymień dziecko wszystkie znane ci środki stylistyczne. Poradziłam sobie dobrze.

    Po latach zapytałam moją koleżankę, Włoszkę, o campi di fiori i ona mi mówi -kwiaty ci się marzą.

Napisz komentarz

Zaloguj się, aby mieć możliwość komentowania