FIZYKA DLA POETÓW

PROWOKACJA.

Najczęściej – Nie inaczej. Wiersz wymaga: żywego autora, chwili natchnienia, wysiłku dłoni na klawiaturze.

Kiedy to się stanie pozostaje: autorowi – dziwić się, że tak zamysł ujął, a wszystkim pozostałym – czytać.

Gdy już to nastąpi, los wiersza staje się łupem: szuflady, znajomych, wydawcy, a z brutalniejszych miejsc: kosza lub pieca.

PORÓWNANIE.

Pisanie wiersza znajduje odzwierciedlenie w zasadach Newtona.

Pierwsza zasada określa znaczenie siły, twórczej mocy autora z całą jego wrażliwością.

Druga zasada pozwala zmierzyć siłę nośną utworu.

Trzecia zasada dobitnie podkreśla, że nośność treści nie ma żadnego znaczenia w izolacji.

WNIOSEK.

Piszcie i upubliczniajcie.

Średnia ocena: 4.3  Głosów: 3

Zaloguj się, aby ocenić

Komentarze (11)

  • Minimimi 9 miesięcy temu
    Cudne!
  • Imć Wszesław 9 miesięcy temu
    Panie sturęczny, to jest odwieczne pytanie, czy publikować, czy nie. Ja powiedziałbym, że nie. Pisanie ma przemienić nas samych. I tu kolejne kwestje...
    Podoba mi się Twoja pasja bardzo, bo bez niej jesteśmy w dupie. Czuj Duch !!
  • sturecki 9 miesięcy temu
    Ta wpadło mi z rado do głowy. Dobrze, że było jeszcze miejsce. Podobne refleksje będę zamieszczał na stronie sturecki.pl. Tam mogę wszystko, tu są ograniczenia, dodam, że niezbyt uciążliwe. Pozdrawiam uprawiających wszystko, co można zapisać.
  • Pasja 9 miesięcy temu
    Pewnie coś w tym jest na rzeczy, ale jednak fizycy przewidują wyniki przyszłych pomiarów dwojako, jak pomiar ciągły i dyskretny. Poeci natomiast mają często głowę w chmurach... ale pisanie i upublicznianie jest w tych pomiarach umiejscowione.

    Pozdrawiam
  • Imć Wszesław 9 miesięcy temu
    Ruchy planet obliczają według fałszywego rachunku różniczkowego. Kłamcami są, szczególnie, że stała grawitacji się zmienia. Nie wierzcie tym cwelom. Oczywiście Wy wierzycie. Oddajecie władzę nad sobą. Tylko ten, co odrzuci wszystko, ma DOSTĘP.
    Wielki Duch z Tobą :D
  • sturecki 9 miesięcy temu
    Trochę przytnę filozoficznie ... WSZYSTKO zawiera w sobie także NIC. Tak więc, jeśli niczego nie odrzucę, to i tak uzyskam DOSTĘP, zapewne także do NIEDOSTĘPU.
  • Imć Wszesław 9 miesięcy temu
    Wszystko to każda rzecz. Nic to żadna rzecz, więc się nie zgodzę. Ale jak tam chcesz.
  • plath 9 miesięcy temu
    Przesłanie Pana Cogito. Amen.
  • Imć Wszesław 9 miesięcy temu
    Powtórzę: wy wierzycie, oddajecie władzę. Wielki Duch nie jest z Tobą, niestety.
  • paluszki z paczuszki 9 miesięcy temu
    Ciekawe rozważania...
  • Sandra 8 miesięcy temu
    Przepiszę to na pierwszą stronę zeszytu z fizyki... Jak już będę miała.

Napisz komentarz

Zaloguj się, aby mieć możliwość komentowania