Art. 139 wraca sennym koszmarem

ireneo
11.01.2024
Jest w nim zapisane, że
prawo łaski nie może być stosowane tylko wobec
skazanych przez Trybunał Stanu.
Wynika z tego zapisu, że wobec wszystkich pozostałych skazanych już być może.
Nie sposób zrozumieć tej treści inaczej jak dyspozycję dotyczącą skazanych prawomocnie.
Czy można byłoby tę dyspozycję zapisać inaczej?
Tak, choćby - wobec sądzonych przez…
To już dawałoby pole do interpretacji.
Jaki więc jest powód tak kalekiego interpretowania treści tego artykułu przez prawników z doktoratami?
Józef Kemilk
13.01.2024
Art 139
"Prezydent Rzeczypospolitej stosuje prawo łaski. Prawa łaski nie stosuje się do osób skazanych przez Trybunał Stanu."

Podobne o czym innym.
"Jasiu może jeść lody. Lody serwowane przez Tadeusza nie mogą być jedzone przez Jasia."
🥳
Alienator
13.01.2024
Czy Prezydent może ułaskawić kogoś w trakcie postępowania przed Trybunałem Stanu? W końcu konstytucja w Art 139 tego nie precyzuje i odnosi się tylko do osób skazanych.
Łukaszenkow
13.01.2024
A jakie to ma znaczenie?
Alienator
13.01.2024
A Ty od wczoraj w Polsce?
ireneo
15.01.2024
Alternator,
A moze tak latwiej - jak sądzony ma poprosić o laskę ( tj. darowanie kary) jeśli jeszcze nie została zasądzona, albo zasądzona jest nieuprawomocniona? Chyba ze tak - przyjacielu, sądzą mnie ale nie wiem ile dostanę więc na wszelki wypadek daruj mi do dożywocia włącznie.
Z oświadczenia polskiej pyzy wywnioskowałem, że on uwolnił sądy od kary zajmowania się tymi kryminalistami.
Alienator
15.01.2024
irenko, najłatwiej byłoby wypisać ułaskawienie inblanco na okaziciela, a znając wybitną inteligencję prezydenta, to niedługo ułaskawienie będzie można znaleźć w chipsach. W końcu konstytucja tego nie precyzuje, a jestem przekonany, że trybunał kucharski to klepnie.
Dementor Biały
15.01.2024
Ułaskawić wszystkich handlarzy mefedronem, to dyskryminacja, że ułaskawił tylko jednego i to dziewczynę - dyskryminacja i seksizm
Alienator
15.01.2024
Powinien natychmiast ułaskawić wszystkich za wszystko. Dość dzielenia Polaków na lepszych i gorszych, na skazanych i nieskazanych!
Dementor Biały
15.01.2024
Tak! Amnestia dla wszystkich
Dementor Biały
15.01.2024
Byłoby miejsce gdzie trzymać imigrantów
Alienator
15.01.2024
Terror ułaskawień!
Dementor Biały
15.01.2024
Tak właśnie, Boże uchowaj