Ciasno Ciasno Ciasno

Bettina
3 tygodnie temu
nadeszła zima

zasypani w popiele

marzą o chlebie

a wdowa wciąż gotowa

czerstwieje w swej alkowie
Bettina
3 tygodnie temu
Rzeczy nieaktualne jak nadejście zimy. Gruszki, cytryny i nie wiem, co tam komu z tej alkowy?
wyrosło, może guzik.
Bettina
3 tygodnie temu
Dziś jednak chciałabym porozmawiać nie o wdowach a o chorych na , Marzenia o chlebie".
Bettina
3 tygodnie temu
Pierwsze słowo, które mi przyszło dziś do ciasnej głowy - glamour.
Bettina
3 tygodnie temu
Zdrowa, dobrze trzymająca się Celin Dion była bardzo długo przedmiotem ataków. Zbyt chuda,wyglądająca jak szkielet. Czy influencerki mają szanse na pokazanie samotności?
Bettina
3 tygodnie temu
Czy kreowanie się na influencera z Warszawy, z prowadzeniem dziennika, z opisem umierającej żony, walki o jej życie, podaniem daty jej śmierci, prowadzeniem dziennika po jej śmierci, z codziennym wylewaniem bólu, pomieszanym z wynoszeniem śmieci, płaceniem rachunków. nie radzeniem sobie z choinką świąteczną, odrealnieniem znajomych z fb...czy ma sens?
Bettina
3 tygodnie temu
Czy, kończąc, te dzisiejsze poranne dochodzenie, nie jest tak, że krew pomieszana z ropą ...daje zapach, którym trudno oddychać bez torsji.
Bettina
3 tygodnie temu
Ja np. widzę mściwą kochankę męża wdowy, stojącą w nocy nad nią z siekierą w ręku.
Bettina
3 tygodnie temu
Zapomniałabym dodać, działo się to wszystko po polsku, w roku pańskim.
Bettina
3 tygodnie temu
Kompletnie nie moja narracja. Chyba skończę, bodajże Dostojewskim. Każdy Polak w podróży jest szlachcicem. Dokładnie.
/Znam je obie, to znaczy nie po raz pierwszy je tutaj widzę, chociaż po raz pierwszy widzę je tutaj o tej samej porze, razem, a nie osobno. Zazwyczaj ta... przychodzi do kawiarni tylko przed południem, a tamta ... tylko po południu. I po raz pierwszy widzę je w żalobie. I nigdy dotąd nie przesiadywały tutaj same, zawsze w towarzystwie... Czyim towarzystwie? Mężów czy kochanków? Zastanówmy się - są w żałobie, lecz po kim ta żałoba, po mężach, czy kochankach? Kochankowi można się pokazać w żałobie po mężu, ale nie mozna się pokazać mężowi w żalobie po sekretnym kochanku. Z tego wynika, że czekają tutaj na swoich kochanków, nie na mężów. Jak zwykle. Jak zwykle? Nie, nie jak zwykle, ponieważ do tej pory panie nigdy nie czekały na panów, to panowie czekali na panie. Panowie byli zawsze punktualni, czego nie można powiedzieć o paniach./

Mowa kelnera ze sztuki w jednym akcie "Wdowy" Sławomira Mrożka
Bettina
3 tygodnie temu
Ja nie przepadam za Mrożkiem. Może dlatego, że był w kanonie lektur obowiązkowych.
Bettina
3 tygodnie temu
Zawsze mam wrażenie, że bolały go zęby, stąd taki nie mój styl śmiechu.
Bettina
3 tygodnie temu
I pora nam płakać z tego spotkania, już poruszyła dużo wcześniej czerstwa poetka.
Bettina
3 tygodnie temu
Kelnerzy wnieśli kluski z makaronem.
Dla mnie w szkole był nieciekawym. Z biegiem lat polubiłem jego satyrę połączoną z dramatem O!
Nie, dwa talerzyki: tort czekoladowy ze śmietaną i bez śmietany
Czerstwe nie zawsze jest złe O!
Bettina
3 tygodnie temu
Ja od wczoraj mam wrażenie, że ktoś tu przychodził.
:))))))))
Bettina
3 tygodnie temu
Nie, Mrożek jest dla mnie za stary.
Duchy zmarłych mężów hihihi
Bettina
3 tygodnie temu
Bo widzisz, jakby nie nadeszła zima, chleb spleśniałby.
Bettina
3 tygodnie temu
I już wiemy. Autor nie zamraża chleba.
Bettina
3 tygodnie temu
Komu w drogę temu trampki.
Zbiera chyba dla konia hihihi
Bettina
3 tygodnie temu
Ja tego nie napisałam
Bettina
3 tygodnie temu
Czy Wam się nie wydaje, że złota rybka jest klinicznym przypadkiem?
Bettina
3 tygodnie temu
Dyszy Słyszy
Gdy założysz buty, które nosisz od wczoraj, idziesz w nocy, czy w ciemności, ciemną ścieżka, możesz nie rozpoznać własnych kroków
Bettina
3 tygodnie temu
To się kłóci z wyobraźnią.
Bettina
3 tygodnie temu
Jeden zbiera rybki, drugi znaczki, trzeci akwaria.
Bettina
3 tygodnie temu
Taki pies.
Bettina
3 tygodnie temu
Nie szczeka na rybkę. Ale kot
Bettina
3 tygodnie temu
Chyba stoi po korek.
o nim pseud
3 tygodnie temu
'