Drodzy Opowijczycy! Pomóżcie w dylemacie.

Mroczhna
29.09.2015
Napisałam wiersz, w którym występują dwie frazy: Bóg, diabeł. Tekst nie ma podłoża religijnego i nie chcę w nim podkreślać ani postaci Boga, ani Diabła.
Chodzi o to, że za bardzo nie wiem, czy będzie poprawnie ortograficznie, jeśli napiszę Bóg z wielkiej litery, a diabeł z małej. Jak uważacie?
Slugalegionu
29.09.2015
Bóg, jako jednostka kultu chrześcijan wielką, jako jednostka kultu innej religii małą, a jako drzewo bug: )
Anonim
29.09.2015
To napisz Lucyfer, z wielkiej bo imię. :p Albo synonimizuj jakoś, nie wiem - światło, ciemność; ład, chaos...
Anonim
29.09.2015
obydwa z małej, nie wyróżniasz żadnego, a w wierszu tu zupełnie na miejscu

Sakal - to drzewo tu buk
Anonim
29.09.2015
Słuszna uwaga, Bug to rzeka.
Anonim
29.09.2015
bug - to może być inaczej błąd, w terminologii chyba informatycznej, ale tego do końca nie ogarniam ;p
Slugalegionu
29.09.2015
Boże, co ja napisałem *Zapada się pod ziemię, ze wstydu*
Majeczuunia
29.09.2015
Jak powyżej :)
PS. Czy tylko mnie dziwi brak hejtu na "śmieciowy wątek" czy tam jak to zwą? Zazwyczaj już by po takim czymś pojechali modną bryką, a tu jak kulturalnie! XD
Anonim
29.09.2015
temat tyczy się twórczości pisanej, ięc moim zdaniem spoko wont ;)
Mroczhna
29.09.2015
Okej, dziękuję. :)
Czyli zostawię, jak było i git.
Amy
29.09.2015
Moim zdaniem powinnaś wybrać: albo oba wyrazy z wielkiej, albo z małej, chyba że piszesz o Bogu Chrześcijan, wtedy wielka litera obowiązkowa. Jeśli natomiast poruszasz kwestię boga, jako kogoś, komu po prostu oddaje się cześć i nieważne, czyj to jest bóg, to wtedy może być mała litera. Diabeł może być zawsze z małej i nie będzie to błędem, przynajmniej tak sądzę. Jeśli jednak zdecydujesz się na dwie wielkie litery, podkreślisz postacie boga i diabła, może oddasz im coś w rodzaju szacunku albo... no nie wiem. Moim zdaniem pisząc z wielkiej litery, bardziej je urzeczywistnisz.

Ps. Chętnie przeczytam wiersz. :)
Anonim
29.09.2015
w wierszach, zwłaszcza tych białych i tzw wolnych jest pełna swoboda co do stosowania wielkich/małych liter i interpunkcji
można boga chrześcijańskiego w takim wypadku napisac z małej, jeśli tego wymaga intencja autora i przesłanie wiersza!
Sky300
30.09.2015
Moim zdaniem albo Bóg i Diabeł, albo bóg i diabeł. Musisz zachować równość między dwiema postaciami jeśli nie chcesz żadnej "wywyższać". Poza tym powinnaś zwrócić uwagę, że słowo "diabeł" można odbierać jako przydomek (ksywa) Lucyfera więc są poprawne obydwie formy :)
"Diabeł" z małej litery równie dobrze może oznaczać jedną z pogańskich istot, rokitę (jak ktoś czytał Wiedźmina to wie o co chodzi) lub jakiegoś innego złego ducha, bóg z małej natomiast jakąkolwiek istotę wyższą, czy to chrześcijańską, czy grecką albo z jakiejkolwiek mitologii :P Tak jak napisał FilipzKonopii, wiersz biały z małymi literami wydaje się być bezpieczniejszym rozwiązaniem
DeadHuman
30.09.2015
Chaos i Nicość
Los, Światło, Ciemność
Czas

To są te rzeczy, które rządzą światem wg mnie... Możnaby to utożsamić z osobami, a potem nadać im imiona i nazwać bogami. Tak to sobie mniej więcej wyjaśniali w antycznych cywilizacjach... Ja nie wierzę w te wszystkie religię, wolę opierać się na faktach i na tym, co widzę. Wiara prowadzi do zguby, wątpliwości. Zaufanie do boga (który może się okazać nieistniejącym) też możesz szybko stracić i go znienawidzić.

Wypowiadałem się w paru miejscach na te tematy i tam mnie pseudo-chrześcijanie oraz wielcy, uczynni i tolerancyjni Polacy zaatakowali... Nie popełnijcie tego samego błędu ;)
Błędu? Dlaczego "atak", czy po prostu argumentację teorii sprzecznych z Twoimi uznałbyś za błąd? Wydaję mi się, że wyrażasz swoje twierdzenie w sposób nietolerancyjny i prowokujesz do oponowania święcie przekonany, że masz rację i Twoja teoria jest niepodważalna. Jak jakiś hejter :P
Poza tym to nie jest temat o religii, tylko prośba o pomoc w sprawie wiersza, a takie posty jak Twój tylko prowokują kłótnie.
Anonim
30.09.2015
Wyraził swój pogląd, co wyraźnie zaznaczył, jakos nikt nie został sprowokowany tym postem, to juz predzej Twój Sebastianie, jest prowokującym do kłótni ;)
Może masz rację, zapewne popełniłem wspomniany przez DeadHuman błąd. Tak czy siak zrobiliśmy tutaj offtopic, trochę z mojej winy, za co przepraszam i proponuję go zakończyć.
Co do tematu: jeśli wiersz nie jest wierszem białym, i chcesz wspomnieć w nim chrześcijańskiego lub ogólniej mówiąc - monoteistycznego Boga, to napisanie tego z małej litery wydaje mi się błędem, a jeśli chcesz wspomnieć Diabła - tego bilbijnego - najpardziej odpowiednim słowem wydaje się być Szatan, również z dużej. Ciekawi mnie też, że wiersz nie ma mieć podłoża religijnego. Chcesz wspomnieć Boga i Szatana jako dwie przeciwności, dwójkę śmiertelnych wrogów, jakieś metafory dobra i zła?
Alistair
02.10.2015
Istnieje roznica miedzy bog monoteistyczny pisze sie z malej, tylko Bog jako imie istofy jest z wielkiej. Nawet gdy mowisz bog chrzeacijanski jest to z malej. Dopoki uzywasz tych slow jako istota badz koncept mozesz pisac z malej, chyba ze chcesz cos podkreslic, czyli zastosowac zabieg ktory lubie.

Zaloguj się, aby wziąć udział w dyskusji