| Napisałam wiersz, w którym występują dwie frazy: Bóg, diabeł. Tekst nie ma podłoża religijnego i nie chcę w nim podkreślać ani postaci Boga, ani Diabła.
Chodzi o to, że za bardzo nie wiem, czy będzie poprawnie ortograficznie, jeśli napiszę Bóg z wielkiej litery, a diabeł z małej. Jak uważacie? |
 | Bóg, jako jednostka kultu chrześcijan wielką, jako jednostka kultu innej religii małą, a jako drzewo bug: ) |
 | To napisz Lucyfer, z wielkiej bo imię. :p Albo synonimizuj jakoś, nie wiem - światło, ciemność; ład, chaos... |
 | obydwa z małej, nie wyróżniasz żadnego, a w wierszu tu zupełnie na miejscu
Sakal - to drzewo tu buk |
 | Słuszna uwaga, Bug to rzeka. |
 | bug - to może być inaczej błąd, w terminologii chyba informatycznej, ale tego do końca nie ogarniam ;p |
 | Boże, co ja napisałem *Zapada się pod ziemię, ze wstydu* |
 | Jak powyżej :)
PS. Czy tylko mnie dziwi brak hejtu na "śmieciowy wątek" czy tam jak to zwą? Zazwyczaj już by po takim czymś pojechali modną bryką, a tu jak kulturalnie! XD |
 | temat tyczy się twórczości pisanej, ięc moim zdaniem spoko wont ;) |
 | Okej, dziękuję. :)
Czyli zostawię, jak było i git. |
 | Moim zdaniem powinnaś wybrać: albo oba wyrazy z wielkiej, albo z małej, chyba że piszesz o Bogu Chrześcijan, wtedy wielka litera obowiązkowa. Jeśli natomiast poruszasz kwestię boga, jako kogoś, komu po prostu oddaje się cześć i nieważne, czyj to jest bóg, to wtedy może być mała litera. Diabeł może być zawsze z małej i nie będzie to błędem, przynajmniej tak sądzę. Jeśli jednak zdecydujesz się na dwie wielkie litery, podkreślisz postacie boga i diabła, może oddasz im coś w rodzaju szacunku albo... no nie wiem. Moim zdaniem pisząc z wielkiej litery, bardziej je urzeczywistnisz.
Ps. Chętnie przeczytam wiersz. :) |
 | w wierszach, zwłaszcza tych białych i tzw wolnych jest pełna swoboda co do stosowania wielkich/małych liter i interpunkcji
można boga chrześcijańskiego w takim wypadku napisac z małej, jeśli tego wymaga intencja autora i przesłanie wiersza! |
 | Moim zdaniem albo Bóg i Diabeł, albo bóg i diabeł. Musisz zachować równość między dwiema postaciami jeśli nie chcesz żadnej "wywyższać". Poza tym powinnaś zwrócić uwagę, że słowo "diabeł" można odbierać jako przydomek (ksywa) Lucyfera więc są poprawne obydwie formy :)
|
 | "Diabeł" z małej litery równie dobrze może oznaczać jedną z pogańskich istot, rokitę (jak ktoś czytał Wiedźmina to wie o co chodzi) lub jakiegoś innego złego ducha, bóg z małej natomiast jakąkolwiek istotę wyższą, czy to chrześcijańską, czy grecką albo z jakiejkolwiek mitologii :P Tak jak napisał FilipzKonopii, wiersz biały z małymi literami wydaje się być bezpieczniejszym rozwiązaniem |
 | Chaos i Nicość
Los, Światło, Ciemność
Czas
To są te rzeczy, które rządzą światem wg mnie... Możnaby to utożsamić z osobami, a potem nadać im imiona i nazwać bogami. Tak to sobie mniej więcej wyjaśniali w antycznych cywilizacjach... Ja nie wierzę w te wszystkie religię, wolę opierać się na faktach i na tym, co widzę. Wiara prowadzi do zguby, wątpliwości. Zaufanie do boga (który może się okazać nieistniejącym) też możesz szybko stracić i go znienawidzić.
Wypowiadałem się w paru miejscach na te tematy i tam mnie pseudo-chrześcijanie oraz wielcy, uczynni i tolerancyjni Polacy zaatakowali... Nie popełnijcie tego samego błędu ;) |
 | Błędu? Dlaczego "atak", czy po prostu argumentację teorii sprzecznych z Twoimi uznałbyś za błąd? Wydaję mi się, że wyrażasz swoje twierdzenie w sposób nietolerancyjny i prowokujesz do oponowania święcie przekonany, że masz rację i Twoja teoria jest niepodważalna. Jak jakiś hejter :P
Poza tym to nie jest temat o religii, tylko prośba o pomoc w sprawie wiersza, a takie posty jak Twój tylko prowokują kłótnie. |
 | Wyraził swój pogląd, co wyraźnie zaznaczył, jakos nikt nie został sprowokowany tym postem, to juz predzej Twój Sebastianie, jest prowokującym do kłótni ;) |
 | Może masz rację, zapewne popełniłem wspomniany przez DeadHuman błąd. Tak czy siak zrobiliśmy tutaj offtopic, trochę z mojej winy, za co przepraszam i proponuję go zakończyć.
Co do tematu: jeśli wiersz nie jest wierszem białym, i chcesz wspomnieć w nim chrześcijańskiego lub ogólniej mówiąc - monoteistycznego Boga, to napisanie tego z małej litery wydaje mi się błędem, a jeśli chcesz wspomnieć Diabła - tego bilbijnego - najpardziej odpowiednim słowem wydaje się być Szatan, również z dużej. Ciekawi mnie też, że wiersz nie ma mieć podłoża religijnego. Chcesz wspomnieć Boga i Szatana jako dwie przeciwności, dwójkę śmiertelnych wrogów, jakieś metafory dobra i zła? |
 | Istnieje roznica miedzy bog monoteistyczny pisze sie z malej, tylko Bog jako imie istofy jest z wielkiej. Nawet gdy mowisz bog chrzeacijanski jest to z malej. Dopoki uzywasz tych slow jako istota badz koncept mozesz pisac z malej, chyba ze chcesz cos podkreslic, czyli zastosowac zabieg ktory lubie. |
Zaloguj się, aby wziąć udział w dyskusji