Historia Polski

Pulinaaa
7 miesięcy temu
Sądzę, że historia Polski ma wiele wspólnego z poezją i twórczością. Nasze dzieje – pełne wzlotów, upadków, walki o wolność i duchowej siły, często znajdowały swoje odbicie w literaturze, muzyce czy sztuce. Poeci, pisarze i artyści od wieków wyrażali w swoich dziełach to, co przeżywał naród i jego cierpienie,, nadzieję, dumę i tęsknotę.
Polski splata się z poezją, sztuką i kulturą. Chciałbym, aby było to przestrzeń do dzielenia się refleksjami, interpretacjami i inspiracjami płynącymi z naszej wspólnej przeszłości
zsrrknight
7 miesięcy temu
banał
Cain
7 miesięcy temu
[*]
Anonim
7 miesięcy temu
A kto był, Pulinoo, pierwszym królem polski?
Anonim
7 miesięcy temu
Chu z tym (nie Jezus), Chrobry był, banał, wielu myśli, że Mieszko, który był księciem.

Nudny temat
Pulinaaa
7 miesięcy temu
Ok wybaczcie, ze nie trafilam w Wasze gusta
Pulinaaa
7 miesięcy temu
zsrrknight widzę, że u cb krytyka jest na porządku dziennym.
Proszę moze czyms za inspirujesz?
zsrrknight
7 miesięcy temu
krytyka inspiruje
Pulinaaa
7 miesięcy temu
Mam nadzieję, ze dzisiaj Cie zainspiruje i stworzysz jakis poetycki utwór o inspiracji
Jednocześnie dasz nam szanse na krytykę 😉
Cain
7 miesięcy temu
Cain
7 miesięcy temu
Pulinaaa
7 miesięcy temu
ciekawe,ciekawe:)
Grisza
7 miesięcy temu
Bardzo ciekawy pomysł, zwłaszcza, że jestem miłośnikiem historii. Ale warto dookreślić ramy tego wątku Historia Polski.
Pulinaaa
7 miesięcy temu
Moze porozmawiajmy o wojnie Szkocko-Angielskiej skoro dla innych historiia Polski jest nudna
Anonim
7 miesięcy temu
Szkoci na końcu przegrali, przez deszcz, okute te rycerstwo ślizgało się i przewracało nie mogąc wstać, przez okucie
Pulinaaa
pół roku temu
Każdego roku, gdy liście złocą się na drzewach, a chłodny wiatr niesie zapach jesieni, przychodzi dzień szczególny – 11 listopada. Dzień, w którym Polska, po 123 latach niewoli, znów mogła odetchnąć wolnością.
To święto nie tylko historii, ale i serca. Dzień, w którym wspominamy tych, którzy nie bali się marzyć o niepodległej ojczyźnie – żołnierzy, poetów, nauczycieli, matek i ojców, którzy w najciemniejszych chwilach wierzyli, że Polska jeszcze się odrodzi.

Biel i czerwień – barwy naszej flagi – tego dnia nabierają szczególnego blasku. Powiewają dumnie na ulicach, w dłoniach dzieci, na domach i w sercach Polaków. Wspólny śpiew hymnu, dźwięk werbli i stukot żołnierskich butów przypominają, że wolność nie jest dana raz na zawsze – że trzeba ją pielęgnować każdego dnia.

11 listopada to nie tylko data w kalendarzu.
To symbol odwagi, nadziei i jedności. To moment, w którym patrzymy w przeszłość z wdzięcznością i w przyszłość z wiarą – że Polska, wolna i silna, będzie zawsze miejscem, w którym rozkwita duch narodu
Aisak
pół roku temu
Bardzo ładnie🤍❤️
Pulinaaa
pół roku temu
Dziekuje😘🇵🇱🇵🇱🇵🇱🇵🇱
Werewolf Claws
pół roku temu
Werewolf Claws
pół roku temu
hiphip hóra!

Część postów została ukryta (193)

Zaloguj się, aby przeglądać cały wątek

Aisak
pół roku temu
Dla ciebie każda jest ciekawa🤭
Pulinaaa
pół roku temu
Dokladnie 🤣to wampir energetyczny
Anonim
pół roku temu
Aisak przed chwilą
"Dla ciebie każda jest ciekawa🤭"

Drugi punkt dzisiaj
Pulinaaa
pół roku temu
I jeszcze Cię punktuje jak bydlo
Aisak
pół roku temu
To tylko wyposzczony kawaler xd
Pulinaaa
pół roku temu
Spadam stad dość straciłam energii
Aisak
pół roku temu
Energylandia.
Anonim
pół roku temu
Pulinaaa, Jakie masz hobby? Nic nie wiemy o tobie
Anonim
pół roku temu
Zapyta AI
Alienator
pół roku temu
Przecież już uciekła, co ogłosiła przynajmniej pięć razy...
Alienator
pół roku temu
To też jakby znajome...
Pulinaaa
pół roku temu
Nie bądź hipokryta ostatnio sam tam buszowales
Pulinaaa
pół roku temu
🤣🤣🤣🤣🤣
Alienator
pół roku temu
W internecie lub Ai nie ma nic złego, póki służy wspomaganiu rozumu, a nie go zastępuje.
Anonim
pół roku temu
Pulinaaa, - jak się punktuje bydło?
Anonim
pół roku temu
Kurde - faktycznie sie punktuje:
https://www.tygodnik-rolniczy.pl/pieniadze/doplaty-bezposrednie/150-tys-zl-na-bydlo-i-swinie-za-co-rolnik-moze-dostac-najwiecej-punktow-2532423
Pulinaaa
pół roku temu
Gadacie już sami że sobą chyba tylko...byleby gdakac
Alienator
pół roku temu
To teraz trzeba czekać na dopłaty do klona.
Alienator
pół roku temu
A co, nie możesz przeboleć straty atencji? xD
Anonim
pół roku temu
Posiada wiedzę z dziwnych dziedzin jak na laskę
Anonim
pół roku temu
Często powołuje się na zwierzęta gospodarskie
Anonim
pół roku temu
Pulinaaa, Pochodzisz z gospodarstwa hodowlanego?
Alienator
pół roku temu
No o husarii to nie błysnęła.
Anonim
pół roku temu
Ale o inwentarzu trochę tak
Alienator
pół roku temu
Z drugiej strony to fajnie zobaczyć, jak ai serwuje półprawdy, bo dysponuje niekompletnym materiałem bazowym. Pewnie jeszcze z dziesięć lat cyfryzacji i już nie będzie takich baboli robić.
Anonim
pół roku temu
Wcale mnie to nie cieszy, pewnie ograniczę net do minimum, będą tacy, co zrobią podobnie
Aisak
pół roku temu
10 lat, to stamowczo za długo. 3 lata max.
zsrrknight
pół roku temu
za dziesięć lat to mam nadzieję, że to na dobre zdechnie, choć to trochę marzenie ściętej głowy. I nigdy nie będzie wiedzieć wszystkiego, bo wiedza w niszowych dziedzinach istnieje tylko w książkach i umysłach, a wątpię, że twórcy tego syfu zadadzą sobie trud, by każdą książkę przemielić przez ai
Aisak
pół roku temu
Paulinaaa jest botem admina i ma za zadanie ładnie komentować.
To się chwali.
Pulinaaa
pół roku temu
Aisak tacy też tu muszą być, a nie tylko negatywne babole
Alienator
pół roku temu
Bo ogólnie król mógł finansować husarię, z pewnością robił to Sobieski, o czym można poczytać w jego rejestrach, ale tak naprawdę każdą chorągiew finansował patron chorągwi (którym mógł być też król). Jednak najczęściej patroni wywodzili się ze szlachty. Tak samo z plebejuszami w wojsku. Wszystko zależało od stanu posiadania. Zarówno finansowanie, jak i schematy działania to dłuższa i bardziej skomplikowana historia. Mogę o tym pogadać, ale nie sądzę, żeby tutaj się udało.
Aisak
pół roku temu
Oczywiście, że muszą! Jestem za!
💥🥳💥🥳💥🥳💥
Alienator
pół roku temu
BTW. Co do udziału chłopów w odpieraniu oblężenia, to kluczowe jest słowo: oblężenie. Gdzie mieli się podziać, jak Turcy spalili bądź przejęli okoliczne wioski? A jak już byli w twierdzy, to czemu ich nie zaangażować do obrony?
Alienator
pół roku temu
Ale nie można z tego wysnuć tezy, że chłopi masowo wchodzili w skład wojska.
Pulinaaa
pół roku temu
Nie wchodzili masowo ,ale brali udział.
O tym wspominałam, a Wy mnie wysmialiscie
Alienator
pół roku temu
Jeśli chodzi o wspomniany przez Ciebie przykład, to nie ma dowodu. Cała teza opiera się na przypuszczeniach, co zresztą i ja powyżej zrobiłem.
Alienator
pół roku temu
Jakie to ma znaczenie? Pojedyncze przypadki nie zmieniały stanu w jakim operowała dana warstwa społeczna, czyli chłopi w tym wypadku.
Anonim
pół roku temu
np. była piechota wybraniecka - ale to sporadycznie, głównie za Batorego
Alienator
pół roku temu
Chłop zawsze miał przejebane, chociaż faktycznie nie aż tak, jak by się mogło wydawać.
Alienator
pół roku temu
Była, dałoby się znaleźć więcej przypadków, ale to ciągle nic nie zmienia.
Anonim
pół roku temu
A niektóry bardziej, niż by można wyobrazić:)
Anonim
pół roku temu
Jako konnica jakakolwiek, to nie ma podań
Anonim
pół roku temu
A nie, sprawdziłem - są :) Ale też mało
Alienator
pół roku temu
Dlatego napisałem, że fajnie zobaczyć jak działa AI. Szkoda tylko, że niektórzy traktują to jako prawdę objawioną. Już kiedyś pisałem, że AI to proteza mózgu i jak to bywa z protezami, nie zastąpi w stu procentach utraconych kończyn..
Alienator
pół roku temu
Ogólnie na naszych ziemiach dbano o chłopów, w końcu ktoś musiał pracować.
Anonim
pół roku temu
Ale jak szlachta się prała, to chłopów lubili czasem wzajem sobie chłopów wyrżnąć
Alienator
pół roku temu
No życie chłopa było niewiele warte.
Alienator
pół roku temu
Od lat 90. XV wieku główszczyzna wynosiła w przypadku szlachcica 192 złote polskie, odpowiednik 350 000 złotych w dzisiejszych pieniądzach.
Gdy ofiarą był (cudzy) chłop, płacono jednak skromne szesnaście złotych – niespełna 30 000 w złotówkach z 2023 roku, z czego i tak tylko niespełna połowę otrzymywała rodzina, a resztę inkasował pan zabitego.
Alienator
pół roku temu
W przeliczeniu na konkretne pieniądze.
Pulinaaa
pół roku temu

Zaloguj się, aby wziąć udział w dyskusji