Historia Polski

Pulinaaa
ponad tydzień temu
Sądzę, że historia Polski ma wiele wspólnego z poezją i twórczością. Nasze dzieje – pełne wzlotów, upadków, walki o wolność i duchowej siły, często znajdowały swoje odbicie w literaturze, muzyce czy sztuce. Poeci, pisarze i artyści od wieków wyrażali w swoich dziełach to, co przeżywał naród i jego cierpienie,, nadzieję, dumę i tęsknotę.
Polski splata się z poezją, sztuką i kulturą. Chciałbym, aby było to przestrzeń do dzielenia się refleksjami, interpretacjami i inspiracjami płynącymi z naszej wspólnej przeszłości
zsrrknight
ponad tydzień temu
banał
Cain
ponad tydzień temu
[*]
nie mam talentu
ponad tydzień temu
A kto był, Pulinoo, pierwszym królem polski?
nie mam talentu
ponad tydzień temu
Chu z tym (nie Jezus), Chrobry był, banał, wielu myśli, że Mieszko, który był księciem.

Nudny temat
Pulinaaa
ponad tydzień temu
Ok wybaczcie, ze nie trafilam w Wasze gusta
Pulinaaa
ponad tydzień temu
zsrrknight widzę, że u cb krytyka jest na porządku dziennym.
Proszę moze czyms za inspirujesz?
zsrrknight
ponad tydzień temu
krytyka inspiruje
Pulinaaa
ponad tydzień temu
Mam nadzieję, ze dzisiaj Cie zainspiruje i stworzysz jakis poetycki utwór o inspiracji
Jednocześnie dasz nam szanse na krytykę 😉
Cain
ponad tydzień temu
Cain
ponad tydzień temu
Pulinaaa
ponad tydzień temu
ciekawe,ciekawe:)
Grisza
ponad tydzień temu
Bardzo ciekawy pomysł, zwłaszcza, że jestem miłośnikiem historii. Ale warto dookreślić ramy tego wątku Historia Polski.
Pulinaaa
ponad tydzień temu
Moze porozmawiajmy o wojnie Szkocko-Angielskiej skoro dla innych historiia Polski jest nudna
nie mam talentu
ponad tydzień temu
Szkoci na końcu przegrali, przez deszcz, okute te rycerstwo ślizgało się i przewracało nie mogąc wstać, przez okucie
Pulinaaa
3 dni temu
Każdego roku, gdy liście złocą się na drzewach, a chłodny wiatr niesie zapach jesieni, przychodzi dzień szczególny – 11 listopada. Dzień, w którym Polska, po 123 latach niewoli, znów mogła odetchnąć wolnością.
To święto nie tylko historii, ale i serca. Dzień, w którym wspominamy tych, którzy nie bali się marzyć o niepodległej ojczyźnie – żołnierzy, poetów, nauczycieli, matek i ojców, którzy w najciemniejszych chwilach wierzyli, że Polska jeszcze się odrodzi.

Biel i czerwień – barwy naszej flagi – tego dnia nabierają szczególnego blasku. Powiewają dumnie na ulicach, w dłoniach dzieci, na domach i w sercach Polaków. Wspólny śpiew hymnu, dźwięk werbli i stukot żołnierskich butów przypominają, że wolność nie jest dana raz na zawsze – że trzeba ją pielęgnować każdego dnia.

11 listopada to nie tylko data w kalendarzu.
To symbol odwagi, nadziei i jedności. To moment, w którym patrzymy w przeszłość z wdzięcznością i w przyszłość z wiarą – że Polska, wolna i silna, będzie zawsze miejscem, w którym rozkwita duch narodu
Aisak
3 dni temu
Bardzo ładnie🤍❤️
Pulinaaa
3 dni temu
Dziekuje😘🇵🇱🇵🇱🇵🇱🇵🇱
Werewolf Claws
3 dni temu
Werewolf Claws
3 dni temu
hiphip hóra!

Część postów została ukryta (192)

Zaloguj się, aby przeglądać cały wątek

Pulinaaa
3 dni temu
Jestem smokiem czteroglowym 🤣🤣🤣🤣🤣
Aisak
3 dni temu
Dla ciebie każda jest ciekawa🤭
Pulinaaa
3 dni temu
Dokladnie 🤣to wampir energetyczny
nie mam talentu
3 dni temu
Aisak przed chwilą
"Dla ciebie każda jest ciekawa🤭"

Drugi punkt dzisiaj
Pulinaaa
3 dni temu
I jeszcze Cię punktuje jak bydlo
Aisak
3 dni temu
To tylko wyposzczony kawaler xd
Pulinaaa
3 dni temu
Spadam stad dość straciłam energii
Aisak
3 dni temu
Energylandia.
nie mam talentu
3 dni temu
Pulinaaa, Jakie masz hobby? Nic nie wiemy o tobie
nie mam talentu
3 dni temu
Zapyta AI
Alienator
3 dni temu
Przecież już uciekła, co ogłosiła przynajmniej pięć razy...
Alienator
3 dni temu
To też jakby znajome...
Pulinaaa
3 dni temu
Nie bądź hipokryta ostatnio sam tam buszowales
Pulinaaa
3 dni temu
🤣🤣🤣🤣🤣
Alienator
3 dni temu
W internecie lub Ai nie ma nic złego, póki służy wspomaganiu rozumu, a nie go zastępuje.
nie mam talentu
3 dni temu
Pulinaaa, - jak się punktuje bydło?
nie mam talentu
3 dni temu
Kurde - faktycznie sie punktuje:
https://www.tygodnik-rolniczy.pl/pieniadze/doplaty-bezposrednie/150-tys-zl-na-bydlo-i-swinie-za-co-rolnik-moze-dostac-najwiecej-punktow-2532423
Pulinaaa
3 dni temu
Gadacie już sami że sobą chyba tylko...byleby gdakac
Alienator
3 dni temu
To teraz trzeba czekać na dopłaty do klona.
Alienator
3 dni temu
A co, nie możesz przeboleć straty atencji? xD
nie mam talentu
3 dni temu
Posiada wiedzę z dziwnych dziedzin jak na laskę
nie mam talentu
3 dni temu
Często powołuje się na zwierzęta gospodarskie
nie mam talentu
3 dni temu
Pulinaaa, Pochodzisz z gospodarstwa hodowlanego?
Alienator
3 dni temu
No o husarii to nie błysnęła.
nie mam talentu
3 dni temu
Ale o inwentarzu trochę tak
Alienator
3 dni temu
Z drugiej strony to fajnie zobaczyć, jak ai serwuje półprawdy, bo dysponuje niekompletnym materiałem bazowym. Pewnie jeszcze z dziesięć lat cyfryzacji i już nie będzie takich baboli robić.
nie mam talentu
3 dni temu
Wcale mnie to nie cieszy, pewnie ograniczę net do minimum, będą tacy, co zrobią podobnie
Aisak
3 dni temu
10 lat, to stamowczo za długo. 3 lata max.
zsrrknight
3 dni temu
za dziesięć lat to mam nadzieję, że to na dobre zdechnie, choć to trochę marzenie ściętej głowy. I nigdy nie będzie wiedzieć wszystkiego, bo wiedza w niszowych dziedzinach istnieje tylko w książkach i umysłach, a wątpię, że twórcy tego syfu zadadzą sobie trud, by każdą książkę przemielić przez ai
Aisak
3 dni temu
Paulinaaa jest botem admina i ma za zadanie ładnie komentować.
To się chwali.
Pulinaaa
3 dni temu
Aisak tacy też tu muszą być, a nie tylko negatywne babole
Alienator
3 dni temu
Bo ogólnie król mógł finansować husarię, z pewnością robił to Sobieski, o czym można poczytać w jego rejestrach, ale tak naprawdę każdą chorągiew finansował patron chorągwi (którym mógł być też król). Jednak najczęściej patroni wywodzili się ze szlachty. Tak samo z plebejuszami w wojsku. Wszystko zależało od stanu posiadania. Zarówno finansowanie, jak i schematy działania to dłuższa i bardziej skomplikowana historia. Mogę o tym pogadać, ale nie sądzę, żeby tutaj się udało.
Aisak
3 dni temu
Oczywiście, że muszą! Jestem za!
💥🥳💥🥳💥🥳💥
Alienator
3 dni temu
BTW. Co do udziału chłopów w odpieraniu oblężenia, to kluczowe jest słowo: oblężenie. Gdzie mieli się podziać, jak Turcy spalili bądź przejęli okoliczne wioski? A jak już byli w twierdzy, to czemu ich nie zaangażować do obrony?
Alienator
3 dni temu
Ale nie można z tego wysnuć tezy, że chłopi masowo wchodzili w skład wojska.
Pulinaaa
3 dni temu
Nie wchodzili masowo ,ale brali udział.
O tym wspominałam, a Wy mnie wysmialiscie
Alienator
3 dni temu
Jeśli chodzi o wspomniany przez Ciebie przykład, to nie ma dowodu. Cała teza opiera się na przypuszczeniach, co zresztą i ja powyżej zrobiłem.
Alienator
3 dni temu
Jakie to ma znaczenie? Pojedyncze przypadki nie zmieniały stanu w jakim operowała dana warstwa społeczna, czyli chłopi w tym wypadku.
nie mam talentu
3 dni temu
np. była piechota wybraniecka - ale to sporadycznie, głównie za Batorego
Alienator
3 dni temu
Chłop zawsze miał przejebane, chociaż faktycznie nie aż tak, jak by się mogło wydawać.
Alienator
3 dni temu
Była, dałoby się znaleźć więcej przypadków, ale to ciągle nic nie zmienia.
nie mam talentu
3 dni temu
A niektóry bardziej, niż by można wyobrazić:)
nie mam talentu
3 dni temu
Jako konnica jakakolwiek, to nie ma podań
nie mam talentu
3 dni temu
A nie, sprawdziłem - są :) Ale też mało
Alienator
3 dni temu
Dlatego napisałem, że fajnie zobaczyć jak działa AI. Szkoda tylko, że niektórzy traktują to jako prawdę objawioną. Już kiedyś pisałem, że AI to proteza mózgu i jak to bywa z protezami, nie zastąpi w stu procentach utraconych kończyn..
Alienator
3 dni temu
Ogólnie na naszych ziemiach dbano o chłopów, w końcu ktoś musiał pracować.
nie mam talentu
3 dni temu
Ale jak szlachta się prała, to chłopów lubili czasem wzajem sobie chłopów wyrżnąć
Alienator
3 dni temu
No życie chłopa było niewiele warte.
Alienator
3 dni temu
Od lat 90. XV wieku główszczyzna wynosiła w przypadku szlachcica 192 złote polskie, odpowiednik 350 000 złotych w dzisiejszych pieniądzach.
Gdy ofiarą był (cudzy) chłop, płacono jednak skromne szesnaście złotych – niespełna 30 000 w złotówkach z 2023 roku, z czego i tak tylko niespełna połowę otrzymywała rodzina, a resztę inkasował pan zabitego.
Alienator
3 dni temu
W przeliczeniu na konkretne pieniądze.

Zaloguj się, aby wziąć udział w dyskusji