Książkowa zabawa.

Pan Buczybór
08.08.2016
Kolejna zabawa. Weź do ręki książkę, która jest najbliżej ciebie. Otwórz na 60 stronie i napisz pierwsze zdanie z tej strony. Bardzo bym prosił o napisanie imienia i nazwiska autora oraz tytułu książki. Mam nadzieję, że zabawa się spodoba. Potem można spróbować złożyć z tych cytatów jakieś opowiadanie. Miłej zabawy.
Joker
08.08.2016
" - Hmm, to niedobrze, bo gdyby przeszkadzał, to wtedy miałbym na niego jakiegoś haka. "

Michael Crichton - Jurassic Park
Pan Buczybór
08.08.2016
" Och... ta cała pensja, "praca pedagogiczna" i jak się tam wszystko nazywa... już mi się to wszystko znudziło... "
Jerzy Szaniawski - Dramaty wybrane
Nuncjusz
08.08.2016
"Prokurator powiedział, że zapoznawszy się w śledztwie z zeznaniami Marii przestudiował programy kin z owego dnia"
Albert Camus - Obcy
Shiroi Ōkami
08.08.2016
"- To był właściwie magazynek, a nie przebieralnia." ~
Susanna Quinn - Szklane Gejsze
Jak to brzmi XD
GeraltRiv
08.08.2016
"Moje dochodzenie zostało praktycznie zakończone i potrzebowałem jedynie drobnego eksperymentu, żeby zakończyć sprawę."

Arthur Conan Doyle - Sprawy Sherlocka Holmesa
Ant
08.08.2016
"Talerzom albo małym bębnom nie przypisuje się żadnej konkretnej wysokości dźwięku"
Christoph Drosser - Muzyka. Daj się uwieść
Neurotyk
08.08.2016
Kobiece sutki podczas karmienia bywają powiększone.

"Poradnik zoologiczny dla małp" z Hiszpanii autorstwa Alfredo Casselo
ObcaPlaneta
08.08.2016
"W skąpym cieniu murowanego inkubatora kucnął kommandoführer, mały, wysuszony esmanek w rozchełstanej koszuli. Zmęczył się łażeniem wśród kopiących. Umie boleśnie smagać szpicrutą. Wczoraj ciął nie dwa razy przez plecy."

Tadeusz Borowski "Pożegnanie z Marią i inne opowiadania"
Beznadzieja
08.08.2016
("Dorośniesz to zrozumiesz - odpowiada chytrze Bonifacy."
Marek Nejman Sławomir Grabowski "Przygody kota Filemona" xD Nie pytajcie, nie pytajcie. Miała być książka leżąca najbliżej.)

"To jedyny motyw zabójstwa, jaki przychodzi mi do głowy."
Agatha Christie "Zwierciadło pęka w odłamków stos"
Joker
08.08.2016
" Przyjęcie do pracy w metrze było dla niego, biedaka z prowincji, czymś na kształt wstąpienia do loży masońskiej. "
Miałem dwie w tej samej odległości :P
Metro 2034 Dmitry Glukhovsky
GeraltRiv
08.08.2016
"Umiał powiedzieć: Pater noster, qui es in coelis, sanctificetur nomen Tuum - tego bowiem wyuczył go pewien franciszkanin w Wilnie, ale być może, że zakonnik sam więcej nie umiał, być może, że Zbyszko reszty zapomniał...
(Skróciłem, bo za długie. Bez przesady)
Henryk Sienkiewicz - Krzyżacy
Piri
08.08.2016
"Opracowano nowatorską technologię - gruz mielono i mieszano z betonem, tworząc bloczki o charakterystycznej łaciatej strukturze."
Andrzej Pilipiuk - Litr ciekłego ołowiu.
Jared
08.08.2016
"Struktury prostsze, podlegając tendencji degeneracyjnej, wyginęłyby po kilkunastu czy kilkudziesięciu pokoleniach."

Lem, Dialogi
vilemo
08.08.2016
" Praktycznie co drugie auto zaparkowane wzdłuż ulicy miało z tyłu pakę i mniej lub więcej chromowanych elementów"
Jaye Ford - Poza strachem
Katra
08.08.2016
"Wznosił coraz to nowe toasty, reagował głośnym śmiechem na każdy dowcip i rzucał się na kolejne potrawy, jakby umierał z głodu" - Gra o Tron, George R.R Martin.
D4wid
09.08.2016
,,W polskich źródłach podkreśla się, że Rumunia miała z Polską układ z 1921 roku o wzajemnej pomocy na wypadek agresji radzieckiej"

Michael Alfred Peszke Polskie Siły Zbrojne na zachodzie 1939-1946. Koncepcje strategiczne i realia geopolityki
"To mało- dodał- ale czasami taki wlaśnie drobiazg pomaga wskrzeszać wszystko."

Jarosław Iwaszkiewicz- "Wzlot" ("Opowiadanie z psem")
Okropny
09.08.2016
"Coffee and snakes"

Stewart Clark, 'Broken english'

(uzywam do rozpalania paleniska)

O-Ren Ishii
09.08.2016
"Zresztą o czym było tu rozmawiać, fakty układały się w zaskakująco spójną całość, jednak nie były podparte żadnym z tak zwanych "twardych dowodów, które tak lubili jego przełożeni"
Marcin Wolski, "Skecz zwany morderstwem"

Hmm, kiedyś ze znajomymi graliśmy tak, że pierwsze zdanie z losowej strony opisuje nasze życie seksualne. "Robię co mogę, tato" było moim największym przegrywem.

Część postów została ukryta (66)

Zaloguj się, aby przeglądać cały wątek

pkropka
24.07.2019
"Wyjął wszystkie obluzowane kamienie, jakie znalazł w tylnej ścianie i odkrył, że na jej części są już gotowe półki i schowki na parę rzeczy, które miał zamiar tam przechowywać."
Theodore Sturgeon
Więcej niż człowiek
ania_marzycielka
04.08.2019
"- Za drzewami na Wschodnim Wybrzeżu"
Dan Walsh - Na głębinach
Marzyciel
04.08.2019
Na wyjaśnienia przyjdzie jednak pora później.
Juliusz Verne "Tajemnicza wyspa"
Dekaos Dondi
05.08.2019
"Pociągnęła za dzwonek i oznajmiła, że czy to będą komety, trzęsienia ziemi, czy też dzień sądu ostatecznego, mają ją zostawić w spokoju."
John Wyndham →''Dzień Tryfidów''
Wianeczek
miesiąc temu
😁
paluszki z paczuszki
3 tygodnie temu
Zamówiłam "Komórkę" Stefana Króla i miała być na wczoraj, ale jeszcze nie dotarła🤨
paluszki z paczuszki
2 tygodnie temu
Przyszedła już i zaczęłam czytać.
Cain
2 tygodnie temu
Daj znać jak wrażenia po skończeniu
paluszki z paczuszki
ponad tydzień temu
Przeczytałam 40%
Zarzuty:
Jeden, na tę chwilę, najważniejszy.
Dlaczego bohaterka nie mogła mieć 20 lat, tylko 15?
Dlaczego 15-letnia dziewczynka śpi w jednym łóżku z nowo poznanym panem, właścicielem domu?
Dlaczego drugi pan kilkukrotnie podkreśla urodę dziewczyny?
Dlaczego 15-latka została "przywódczynią" grupy?
Mam wrażenie, jakby lobby pedofilskie zleciło autorowi wiek dziewczyny.

Zdziwienie:
Imię amerykańskiego policjanta z Bostonu.
Nie żaden Ben, Ken, Tim, Sam, John tylko...
Ulrich!
Może to ukłon w stronę bębniarza z Metallica?
Nie wiem, bo jestem z Polski, a wiadomo z kim kojarzymy to imię, prawda?
Oczywiście, że z pieprzonym Zakonem Krzyżackim!

Na ten moment jest dynamicznie, apokaliptycznie, emocjonalnie z dozą niepewności i przerażenia.
Zdziwiło mnie też miejsce narracji, bo jest inne, niż na filmie. Ale to dobrze, bo zamknięte przestrzenie są bardziej niebezpieczne.

Gdybym przeczytała tę książkę 20 lat temu, może inaczej spojrzałabym na to małe, przenośne gówienko, w którym mieści świat.
Książka wpisuje się w klimat z innymi obrazami tj The Last of Us, The Walking Dead, Zombie.

Jedna grupa ludzi ucieka przed drugą, zmutowaną grupą ludzi.
To jak uciekać przed Pis i Po xd

Jak dokończę, to coś jeszcze skrobnę.
Cain
ponad tydzień temu
Ja to interpretuje jako tworzenie wiarygodnych portretów psychologicznych postaci, King dlatego jest dobry w horrorze bo wchodzi w sposób myślenia bohaterów, ukazuje ich perspektywę i robi to w wiarygodny sposób.
Z tego co pamiętam to trójka głównych postaci to był rysownik Clay w miarę młody gość, Tom odmiennej orientacji samotnik i właśnie Alice która doznała traumy po stracie matki. I ich wzajemna dynamika podczas podróży po stanach, też była jedna scena nie wiem czy dotarłaś do niej - gdzie jakaś babcia na ulicy bierze ich za parę dewiantów, którzy robią coś złego młodej dziewczynie. A to że jest ładna 15tolatka to chyba nic dziwnego, to jest taki wiek że z wyglądu zaczyna się być atrakcyjną seksualnie ale z rozumu jest się wciąż dzieckiem.
Z tą przywódczynią to wydaje mi się że to chodzi o sposób w jaki opiekują się nią emocjonalnie, choć do końca sam tego nie łapie - Clay de facto jest raczej ich liderem ale głowę ma obciążoną poszukiwaniem syna i ex-żony., Tom - on raczej po prostu z nimi jest. Nie wiem.
Cain
ponad tydzień temu
W książce jest istotny ten motyw "regresji" - raz że po pulsie, co zamienił ludzi w zombie a drugi to ten jakiej ulegli ludzie, społeczeństwo którzy przetrwali.
Cain
ponad tydzień temu
Niektórzy powracając do rabunków, gwałtów itd, inni wciąż trzymając się swojego człowieczeństwa. Może Alice reprezentuje właśnie tą dobrą stronę człowieczeństwa i to czyni ją przywódczynią.
paluszki z paczuszki
ponad tydzień temu
Cain
Podoba mnie się, co napisałeś i może masz rację. Jeszcze nie wiem, ale wkleiłeś spokojne literki i one łagodzą moje wątpliwości, które rozwinę po zakończeniu.

Jestem w campusie Akademii Gaiten i właśnie podpalili "komórczaków"...😳
paluszki z paczuszki
tydzień temu
Przeczytałam 100%
Do podpalenia komórczaków czyta się szybko, bo dużo się dzieje i ciekawość góruje.
Jednak po tym incydencie i po debilnej śmierci dziewczyny narracja spada na pysk i zaczyna się festyn odklejonej fantastyki.
Jednak warto zmierzyć się z treścią i pogdybać "co by było, gdyby tak się stało w Polsce..."
😅

Książka rozpaliła apetyt na kolejne czytanki, za co jestem ogromnie wdzięczna Cainowi, bo wrzucił film, którego jeszcze nie obejrzałam, i wspomniał o książce.
Wianeczek przeczytaj!
Bettina
tydzień temu
Odniose sie tylko do S.Kinga, z ktorym spie od dwóch miesiecy. Dance Macabre ze śliczną różową okładką z szkielecukami. ♥️ Zbiór esei mówiących o tym, że życie nie jest ani rurką z kremem a wcale już łatwe nie jest na pewno.
Bettina
tydzień temu
* szkieletami
Bettina
tydzień temu
str.60

STILL) bekannt geworden war - ein vergleichsweise älterer und insgesamt rationalerer Science - Fiction - Film.
paluszki z paczuszki
tydzień temu
Minęło pół godziny, więc może ta nibynóżka Bettina nie wróci😡🤣
Bettina
tydzień temu
Nie spie. Jutro mam pare terminów I spotkania.
Czytam str 60.
paluszki z paczuszki
tydzień temu
Jeszcze a propos książki:
pojawia się właśnie to określenie -nibynóżka-, którego wieki nie słyszałam i nie czytałam;
i zakończenie, którego nie ma lub jak kto woli jest niejednoznaczne.
paluszki z paczuszki
tydzień temu
Jednak nibynóżka-szpieg z krainy Deszczowców wróciła...
Co za czubek!🤣🤣🤣
Bettina
tydzień temu
Daj Strone 60 posmiejrmy sie raxem z tej lksiazki czy tez autora?
Bettina
tydzień temu
* posmiejemy -!
paluszki z paczuszki
tydzień temu
- Nie mam pojęcia.
😅
paluszki z paczuszki
tydzień temu
Pierwsze zdanie str 60.
Bettina
tydzień temu
Keine Ahnung
Bettina
tydzień temu
Hm.Autor?
paluszki z paczuszki
tydzień temu
Stefan Król, oczywiście.
paluszki z paczuszki
tydzień temu
Stephen King - Komórka

Żeby nibynóżka zrozumiała.
paluszki z paczuszki
tydzień temu
😆
Bettina
tydzień temu
copywriter
paluszki z paczuszki
tydzień temu
Inny cytat, niech ktoś zgadnie:

Kilka tygodni po wypowiedzeniu tych słów, 2 lipca 1881 roku prezydent Garfield został postrzelony przez umysłowo chorego Charlesa Guitaeu.
Bettina
tydzień temu
Po co mam ktos cos zgafywac. Co jest
paluszki z paczuszki
tydzień temu
I jeszcze jeden:

- A diabła też nie ma? - nagle wesoło zapytał I. Nikołajewicza chory.
paluszki z paczuszki
tydzień temu
Baw się nibynóżka, bo masz dużo wolnego czasu, jak widać.
Bettina
tydzień temu
A wterana.
Bettina
tydzień temu
Wszystko jedno, moze veterana. Ale nie diabła.
Bettina
tydzień temu
Bądz - zagadal chory
Tlumaczenie jest no tskie sobie.
paluszki z paczuszki
tydzień temu
Wyjdź.
Bettina
tydzień temu
Jeszcze jest kołek od łóżka.
paluszki z paczuszki
tydzień temu
Kołek na wampiryczną nibynóżkę🤣🤣🤣
Szpilka
6 dni temu
Loreth Anne White

'Dziennik pokojówki'

Mistrzyni intrygi, kanwa książki przypomina mi 'Millenium'. Warto przeczytać, trzyma w napięciu i do końca nie wiadomo, kto jest sprawcą :)
Szpilka
6 dni temu
Ulrich? Niechybnie miał niemieckie korzenie, bo jak pewnikiem wiesz, niemal 50 milionów Amerykanów ma niemieckie korzenie, jak np. Levi Strauss vel Löb Strauß urodzony w Buttenheim. Osobiście spotkałam "niemiecką' Amerykankę w sklepie, niestety nie mówiła już w rodzimym języku, tylko około 1.5 mln jeszcze szwargocze :)
Szpilka
6 dni temu
Później zapodam pierwsze zdanie z sześćdziesiątej strony :)
Wiemy, a jakże, iż niektórzy amerykanie mają niemieckie korzenie.
Ale nikt sobie przodków nie wybiera(ł).

https://ciekawostkihistoryczne.pl/2018/06/11/dzieki-tym-nazistowskim-zbrodniarzom-amerykanie-polecieli-w-kosmos/
Szpilka
6 dni temu
Zadziałał czujnik ruchu.

To pierwsze zdanie na 60 stronie. 'Dziennik pokojówki' - Anne Loreth Withe
Zaczęłam nową przygodę!

Ale nie jest łatwo, albowiem język, którym posługuje się autor jest z czasów zamierzchłych i naprawdę prawie każde słowo trąci myszą. Jakbym czytała po ślunsku.

Ponadto książka jest okropnie gruba i przeznaczona dla osób z sokolim wzrokiem, gdyż literki są małe, co stanowi nie lada wyzwanie dla kogoś prawie niewidomego.
Cóż...
Jak to mówią "złej baletnicy, to przeszkadza rąbek spódnicy", więc zacisnę zemby i zanurzę się w oceanie maleńkich, niezrozumiałych, czasem, literek, bo to moje NOWOROCZNE POSTANOWIENIE - zmniejszyć kopczyk wstydu❗️

Str 60
- Gdzie?
Wskazał na buk, a jego gest mówił " trzeba pójść tędy, i to po drugiej stronie".
ZielonoMi
5 dni temu
"Teraz rozumiem, że najbardziej irytowało ją, iż byłam pierwszym dzieckiem swego ojca i to ja skupiałam na sobie uwagę jego rodziny, której Helen tak desperacko pragnęła dla Gordona.
Donna Ford - "Pasierbica".
Bettina
5 dni temu
Ostatnio Proces Kafki przyszedl mi do głowy.

Zaloguj się, aby wziąć udział w dyskusji