| Czy znacie poetów i pisarzy z zespołem Aspergera, lub takich co wydaje wam się, że go mają( mogą być także autorzy tekstów piosenek)
Tekstów piosenek, sam mam zespół Aspergera. Teraz pytanie brzmi po co o tym piszę na tym forum?
Mianowicie chcę pokazać, że osoby z tym zaburzeniem mogą być wybitne także w dziedzinach humanistycznych, niestety istnieje błędne stwierdzenie, że wszystkie osoby dotknięte tą przypadłością są wybitnymi matematykami czy informatykami, co często nie jest prawdą bo faktycznie niektórzy, ale nie wszyscy
np. ja nie lubię matematyki i informatyki, a w szkole zawsze miałem z nimi problemy, za to lepiej odnajduję się w dziedzinach humanistycznych. Wydaje mi się, że Jon Fosse ubiegłoroczny laureat Nagrody Nobla, zawsze żył on daleko od ludzi miał problem z komunikacją z nimi, a w tekście Drugie imię Septologia widać, właśnie jego świat i dużo sprzeczności co jest charakterystyczne dla tego zaburzenia, także w wywiadach widać ,że jego kontakt wzrokowy jest czymś wyuczonym a nie naturalnym. Kolejnym moim typem jest Bob Dylan, często też żyje w swoim świecie, jest nieśmiały, a w jego wywiadach widać nieraz cechy tego zespołu jak np. powtarzanie słów, a wy kogo typujecie a może sami to macie, ciekawe czy na Opowi są takie osoby poza mną, pozdrawiam i życzę miłego dnia:) |
 | OK, ja mam pytanie. |
 | Jakich masz znajomych? Z jakimi chorobami klinicznymi. |
 | Znam wiele osób z różnymi zaburzeniami, ale jakie to ma znaczenie do tego pytania |
 | Pytam o rzeczy poważne. Schizofrenika? ADHD z Asparger, it'd. |
 | Czy odważyłbys sie miec głẹbokie relacje? Jesli tak. |
 | Często osoby z zaburzeniami psychicznymi są zarówno wybitnymi ludzmi. Ok, to znam tak ze schizofrenią, Aspergerem bądz innymi formai autyzmu, z chadem, z chistronicznym zaburzeniem osobowości wiele jest tego |
 | Ja sie pytam, czy masz takiego znajomego, byles u niego, jadles z nim, itd |
 | Z miłością miałem wiele razy problem, często zakochiwałem się w niewłaściwych osobach i ogólnie mam pecha w miłości ale potrafię kochać nieraz nawet bardzo mocno, tak obecnie mam kolegów z którymi się spotykam |
 | Zaburzenie psychiczne nie tworzy Szczególnosci jak z samej nazywy wynika Zaburza I tu nie ma co kombinowac. |
 | No to ok. Ilu kolegów? |
 | to moja sprawa prywatna nie będę Ci pisał o całym moim życiu prywatnym, bo nie o tym jest mój wątek, poza tym mam prawo do prywatności |
 | OK, ja nie mam kolegów. Znaczy mam wielu znajomych, niektórzy mnie lubią, moze cenia, ale na dzis jak mowi moja corka jestem Wielkim Samotnikiem. Żadna intymnosc. |
 | Kolejne klony... czasami myślę, że tu już, poza klonami, jest z dziesięć osób najwyżej... |
 | To jak się przyznałeś to ja też powiem |
 | OK |
 | Moge cos zapytac? |
 | Mam paru znajomych tak często spotykam się poza studiami z 2, i jeszcze z 1 osobą czasem, a na studiów mam paru kolegów i nieraz mam z nimi naprawdę dobry kontakt ale z wieloma mam też zły |
 | No pytaj jak coś nie odpowiem |
 | To masz super uklad. Studiujesz kognitywistyke. |
Część postów została ukryta (79)
Zaloguj się, aby przeglądać cały wątek
 | Jeśli ja mówię że był genjalny Żuławski, to tak jest, zaprzeczanie komukolwiek jest bezczelne i wywyższające siebie. Można tylko mówić ze się tego nie czuje, albo że ma się inne kryterja. |
 | Patrycjuszu, a jeśli chodzi o aspergerów i empatję, to ja na przykład w ogóle nie rozumiem definicji "empatji"; jeśli komuś smutno że nie udało mu się robić komuś krzywdy, to ja mam z nim współczuc? To niedorzeczne i złe... |
 | "I'm not mad enough to be human, but I'm trying to fit in, and I'm trying to fake it" – Marilyn Manson :D |
 | Sorry, tam jest "learning to fake it" |
 | Świat aspergera jest prosty - Nie nabijaj mnie w butelkə, bo ja siẹ tam nie zmieszxzẹ. |
 | Dla mnie to jednak jest zaburzenie, bo często idzie w oparze z innymi zaburzeniami, a także znacznie częściej powoduje depresję, nie tylko przez środowisko ale i przez zbytnie analizowanie wszystkiego i sprzeczne myśli, ale szanuję że każdy może mieć swoje zdanie, równie dobrze można powiedzieć, że chad i ADHD to nie zaburzenie, bo niektórzy wybitni ludzie to mają, a co do empatii to ja ją posiadam tylko nieraz mam tak,że raz jest za wysoko a raz za niska, pozdrawiam i życzę miłego dnia |
 | A Ty Bajkot masz coś zdiagnozowane, jak nie chcesz to nie musisz odpowiadać;) |
 | Uważam, że zaburzenia psychiczne to coś innego jak inne choroby, często mają negatywne, ale i pozytywne cechy |
 | Patrycjuszu, w nienormalnym świecie normalni będą mieć problemy nazywane zaburzeniami, ale różnie to może być, nie zaprzeczam że istnieją zaburzenia prawdziwe. Ja nie ukrywałem nigdy że mam zdjagnozowaną schizofrenię, z tym że co do jej rodzaju to nie było zgody, a osobiście twierdzę że bardziej to zaburzenia, bo też omamów nigdy nie miałem. Pozytywne rzeczy u mnie przeważają zdecydowanie, a lekarz jeden powiedział ze rzadko się zdarza by ktoś przy takiej djagnozie tak dobrze funkcjonował, więc moze też dawał do zrozumienia. Miłego dnia również, pozdrowienia :) |
 | Również, na wzajem bardzo dziękuję :) |
 | Siema jestem schizofrenikiem od 2005 roku |
 | Inaczej widzę to wszystkie kłamstwo , obłudę. |
 | Dzień Dobry miło mi poznać😉 |
 | Wtedy otrzymałeś diagnozę😐? |
 | To wstyd jechać na Majorkẹ. |
 | Turyści. |
 | Z tego co się orientuję ( bo mam w rodzinie) Spectrum Aspergra jest w Polsce od niedawna rozpoznawalne przez polskich lekarzy dlatego, żeby kogoś zakwalifikować trzeba dobrze się na tym znać bo do tej pory Aspergre był podciagany pod autyzm.
Aspergers są podobni do geniuszy w ulubionej przez siebie dziedzinie i za wszelką cenę dążą do perfekcji ( nasz jest malarzem i głośno mówi gestykulując przy tym ) Jest szczery, mówi co myśli ale jest młody to dopiero się uczy jak powinien sie zachowywać. Sa to bardzo fajni ludzie Patrycjuszu :) |
 | To jest spektrum autyznu ì jest OK. |
 | Sorry, autyzmu , automatyzmu |
 | A poważnie, zanim stwierdzisz chorobẹ psychiki , sprawdź, czy twòj organizm jest zdrowy somatycznie. Jest mnòstwo automatyzmòw kompensujących problemy neurologiczne ' drżenie zamiarowe? Parkinsonism |
 | Male zmiany ogniskowe? Petit mal. . |
 | Yaro np. moze byc epileptykiem |
 | Newton. |
 | Stąd ja uwielbiam słuchać ,,bełkoczących ludzi". |
 | Nie był poetą. |
 | Nie widzialam tego w Polsce, w Niemczech tak. Normalnie podczas zakupów pozwolenie sobie na pełny automatyzm - wrrrf, warkot samolotu, leeci.
I dalej w pełni akceptowalne zachowanie. |
 | Każdy ma takie automatyzmy. Jedni biegają, inni nucą, inni siedzą. |
 | Bajeczna jest bulimiczką |
 | Dobra wiadomosc dla Niej - aspergerki nie starzeją siẹ. |
 | Bajeczna, niektórzy są fajni inni nie, jak z każdym zaburzeniem albo bez, ludzie są różni😉 |
 | I wogóle jest taki stereotyp,że te osoby nie rozumieją metafor, a ja jednak mam wręcz oryginalny sposób czytania metafor,Pani na polskim mówiła mi kiedyś,że jestem genialny |
 | To sie nazywa Byc lizusem. |
 | Asperger to lekki autyzm, czyli opóźnienie, czasem bardzo długie. |
 | Nie znasz się, to milcz, baranino. |
 | To, ze statystycznie jestesmy gotowi nie znaczy, ze indywidualnie. Wystawianie ocen w momencie, kiedy proces pojeciowy nie jest jeszcze zbudiwany to Szaleństwo. |
 | * skończony , Nie zbudowany. Jasne? |
 | Przy tobie nic nie jest jasne, bo nie piszesz po polsku. |
 | Przy tobie to tylko facet z kobietą, nie mam takich ambicji. |
 | Poza tym to jest jakiś element emocji... |
 | Z wczoraj. |
 | Asperger to lekki autyzm, czyli opóźnienie, czasem bardzo długie.-
To sparafrazowanie słòw Very Burkenbihl - może sie komus praktycznie przyda. |
 | Birkenbihl* aspergerka, ekspertka komunikacji na najwyzszym szczeblu, ezoteryczka |
 | Ostatniego bardxo mądrego czlowieka spotkalam w pociągu. Pamiẹtam jego oczy - śmiały siẹ.
Jechałam do domu, było lato, miałam ciemne okulary ì raz je zakładałam raz ściągałam. Obok mnie usiadła grupa mẹżczyzn, wszyscy dxiwnie ubrani ì z jakimiś widocznymi brakami.
Najpierw mnie ignorowali, ale w końcu ich przewodnik zapytal mnie - ulubiony kolor ì cyfra?
Niebieski ì trzy - odpowiedzialam podnosząc palec. |
 | Betti jest tutaj najbardziej zaburzona :D |
 | Przyszedles ja zabic? |
 | Dlaczego z zespołem Aspergera?
Ja mam inny zespół i jestem liderkom tegoż🤗 |
 | Wyjaśnijcie to sobie. |
 | Sam takim jestem, chociaż pisarzem bym siebie nie nazwał haha |
Zaloguj się, aby wziąć udział w dyskusji