Pitolenie 147 Noworoczne rozczarowania

Miecz sprawieliwości
3 tygodnie temu
Nie wysilaj się, za długo sam siebie znasz.
Bettina
3 tygodnie temu
Tak, to częściowo prawda! Wiele miast i obszarów decyduje się na oszczędne oświetlenie, aby zmniejszyć zanieczyszczenie światłem, które ma kilka negatywnych skutków, zarówno dla środowiska, jak i dla zdrowia ludzi.

1. Zanieczyszczenie światłem:

Zanieczyszczenie światłem polega na nadmiernym lub niewłaściwie skierowanym świetle sztucznym, które zakłóca naturalne cykle dobowego rytmu Ziemi, w tym wpływa na faunę, florę, a także na nas, ludzi. W nocy, sztuczne światło, szczególnie w miastach, może zakłócać naturalny cykl dnia i nocy, co prowadzi do szeregu problemów zdrowotnych, takich jak bezsenność czy zaburzenia rytmu ciała.

2. Korzyści oszczędnego oświetlenia:

Ochrona środowiska: Oszczędne oświetlenie pozwala na zmniejszenie zużycia energii, co jest korzystne z punktu widzenia ochrony środowiska. Mniejsze zużycie energii zmniejsza emisję gazów cieplarnianych i poprawia jakość powietrza.

Zmniejszenie wpływu na faunę: Nadmierne oświetlenie w miastach zakłóca migrację, rozmnażanie i zachowanie wielu zwierząt. Na przykład, owady, ptaki i inne zwierzęta, które polegają na naturalnym cyklu światła, mogą być dezorientowane przez sztuczne światło.

Lepsza jakość życia dla ludzi: Ograniczenie sztucznego światła w nocy pomaga utrzymać naturalny rytm dobowy, co wpływa na lepszy sen i ogólną kondycję zdrowotną mieszkańców. Ponadto, zbyt jasne światło w nocy może powodować problemy ze wzrokiem i inne problemy zdrowotne.

3. Technologie i rozwiązania stosowane w miastach:

Wiele miast na całym świecie wdraża rozwiązania mające na celu zmniejszenie zanieczyszczenia światłem:

Żarówki LED o niskim zużyciu energii: Są bardziej energooszczędne i pozwalają na skierowanie światła w odpowiednie miejsca, minimalizując rozpraszanie światła.

Inteligentne systemy oświetlenia: Oświetlenie w miastach może być teraz dostosowywane do potrzeb, dzięki czemu w godzinach nocnych oświetlenie jest mniej intensywne w miejscach, gdzie nie ma ruchu.

Ograniczanie oświetlenia w niektórych częściach miasta: Na przykład, w niektórych miastach wprowadza się politykę, by ograniczyć oświetlenie ulic w godzinach nocnych, szczególnie tam, gdzie nie ma dużego ruchu.

4. Zalety i wyzwania:

Choć oszczędne oświetlenie ma wiele korzyści, to wymaga także uwagi, by nie wpływać negatywnie na bezpieczeństwo publiczne. W niektórych miejscach, zbyt ciemne ulice mogą zwiększać ryzyko wypadków lub przestępczości. Dlatego kluczowe jest znalezienie odpowiedniego balansu między oszczędnością energii, ochroną środowiska, a bezpieczeństwem mieszkańców.

Podsumowanie:

Tak, wiele miast decyduje się na oszczędne oświetlenie, aby zmniejszyć zanieczyszczenie światłem, chronić środowisko, poprawić zdrowie mieszkańców i zminimalizować negatywny wpływ sztucznego światła na faunę i florę. Dzięki nowoczesnym technologiom możliwe jest osiągnięcie lepszego balansu między efektywnością energetyczną, bezpieczeństwem i ochroną środowiska.
Cain
3 tygodnie temu
Cain
3 tygodnie temu
Wątek założył Emo klon.
Wstyd
Bettina
3 tygodnie temu
Bettina
3 tygodnie temu
Ostatnio przechodzilam w moim miescie obok dwoch sklepikow, jednego baru w zasadzie z tu jemy ramen. A obok zerknẹłam ....same malutkie książeczki manga. Czemu mi to bylo dxiwne?
Bettina
3 tygodnie temu
Z tego co gdzies troszke zrozumialam z kultury japonskiej to tak jakby ktos otworzyl sklepik tylko z tokarczuk.
Popiełuszko
3 tygodnie temu
Ten wątek był pierwszy ku ścisłości
Popiełuszko
3 tygodnie temu
Ktoś ma jakieś postanowienia noworoczne?
Popiełuszko
3 tygodnie temu
Pomyślałem sobie o wszystkich doświadczeniach "artystycznych" na portalach literacko poetyckich
Popiełuszko
3 tygodnie temu
Umieranie, bieda, ubóstwo i wiara w liryczność słowa
Popiełuszko
3 tygodnie temu
Żeby ktoś potrafił to dobrze skonsolidować, żeby przemówić w imeniu nas wszystkich
Popiełuszko
3 tygodnie temu
Popiełuszko
3 tygodnie temu
Kasiu, debilku ukochany, żeby się tobie wiodło, i żeby twoja nieobliczalność dalej oświetlała tobie drogę
Popiełuszko
3 tygodnie temu
pitolik, sobie życzę żebym twojego wieku dożył, musisz żyć jak najdłużej ku mojej uciesze
Popiełuszko
3 tygodnie temu
Grafomanka! Spakowana w pasy bezpieczeństwa diwa konserwatywnych podniet lirycznych pod sztampę poprawności polonistycznej xD
Popiełuszko
3 tygodnie temu
Niech w tobie dzisiejszej nocy sam Jezus ejakuluje xD
Popiełuszko
3 tygodnie temu
I napiszesz może ten najlepszy wiersz w końcu xD
Popiełuszko
3 tygodnie temu
Pomóżcie, komu składać życzenia, jestem jedyną zachlaną świnią dziś tutaj?
Popiełuszko
3 tygodnie temu

Część postów została ukryta (929)

Zaloguj się, aby przeglądać cały wątek

Miecz sprawieliwości
wczoraj o 21:54
Dobry debil co?
paluszki z paczuszki
wczoraj o 21:54
To już opiera się o chorobę
Miecz sprawieliwości
wczoraj o 21:55
Sam powiedział, że sam osobiście był w psychiatryku 20 lat temu
Conie
wczoraj o 21:55
Wyszło na to, że Owsiak jest największym filantropem w Polsce za cudze pieniądze. A faktyczne koszty ponoszą samorządy. Sztaby działają w 1600 miejscach, koszty występów, budowy scen, organizacyjne, ochrony policyjnej, administracyjnej, p.poż, itp., itd. Średni koszt jednego miasta, czy gminy 100.000 zł lekko licząc, choć są że dużo więcej, bo 100 tys. to może w małym miasteczku. Czyli łącznie koszty zbiórki 160.000.000 milinów zł. rocznie. Nie wliczane do Wośp.
Na przykładzie Złotoryi, w 2017 roku szpital dostał jakiś sprzęt za 300 tys., a tylko dwa finały ostatnie kosztowały 300 tys. Zysk zero. Ten sprzęt mogłaby bez pompowania filantropa kupić gmina, miasto.
paluszki z paczuszki
wczoraj o 21:56
Wspomniał o szpitalu...
Conie
Przykład Złotoryi z Matki Kurki.
Miecz sprawieliwości
Kretynie, jeszcze raz, jeśli nam się WOŚP podoba, to wydajemy na to nasze państwowe pieniądze
Conie
wczoraj o 21:57
Te państwowe pieniądze są także moje. Możesz sobie lecieć i finansować komuś nowe landrowery, czy cokolwiek, ale za prywatne.
Miecz sprawieliwości
wczoraj o 21:59
Wypierdalaj w podskokach na Białoruś jak tobie źle
Miecz sprawieliwości
Do twojego kumpla jakimowicza
paluszki z paczuszki
Piotr Wielgucki, bloger publikujący pod pseudonimem Matka Kurka, a także od kilku tygodni dziennikarz Gazety Polskiej, znany jest ze szczególnie zaciekłej krucjaty nienawiści, jaką prowadzi przeciwko Wielkiej Orkiestrze Świątecznej Pomocy oraz Jerzemu Owsiakowi.

Zastanawiające i pachnie prywatą.
Miecz sprawieliwości
wczoraj o 22:00
To żaden dziennikarz!
paluszki z paczuszki
wczoraj o 22:00
Co Jurek zrobił Piotrkowi?
🤔
Albo czego nie zrobił...
😅
Miecz sprawieliwości
wczoraj o 22:01
Odrzucił jego zaloty
Miecz sprawieliwości
wczoraj o 22:02
Ja jebie, nie wierzę, że to socjolog.... Dlatego twierdzę, że wykształcenie niezawsze jest tożsame z tym akademickim
paluszki z paczuszki
wczoraj o 22:02
🤭
paluszki z paczuszki
wczoraj o 22:03
Dodam, że matka kurka powinien mieć jednak wsparcie.
Conie
wczoraj o 22:03
W komentarzach wielu ludzi, że nie daje Owsiakowi. I to pozytywne. Biskupi we Wrocławiu zbierają na nowe organy do tamtejszej katedry. Rzuciła im się do gardła szkopska wp, że nie wolno, bo Owsiak zbiera;)))))))))))))))))
Miecz sprawieliwości
wczoraj o 22:04
paluszki, nikt nie chciał przyjść idiotę z siebie robić
paluszki z paczuszki
wczoraj o 22:08
W tym momencie przyznaję rację matce. Nawet dziwi mnie, że przyjął zaproszenie.
On jeden, ich dwóch.
Miecz sprawieliwości
wczoraj o 22:09
Bo on jest zaślepiony idiota to wszyscy też muszą być
Miecz sprawieliwości
wczoraj o 22:09
I tego od nich oczekiwał
paluszki z paczuszki
wczoraj o 22:10
Stanowski vs Kurka
Tak powinno być, bez Mazurka.
Miecz sprawieliwości
wczoraj o 22:10
Nie udźwignąłby i go pojechał
Miecz sprawieliwości
wczoraj o 22:11
Był moment jakby chciał wyjść
paluszki z paczuszki
wczoraj o 22:11
Eeee tam, nie pojechałby
Miecz sprawieliwości
wczoraj o 22:12
Apogeum!
Miecz sprawieliwości
wczoraj o 22:16
Debil ciekawe słowo, już zaczyna padać xD
Miecz sprawieliwości
wczoraj o 22:17
Telefony, telefony, telefony...
paluszki z paczuszki
wczoraj o 22:18
Bogumił zadzwoń do MATKI!
Qrki🫠
Miecz sprawieliwości
wczoraj o 22:19
wesprzyj go różańcem
paluszki z paczuszki
wczoraj o 22:21
Walaszek?
Miecz sprawieliwości
wczoraj o 22:22
Nie wiem kto to
paluszki z paczuszki
wczoraj o 22:23
Qrka podobny jest do Gru z Minionków🤣🤣🤣
Miecz sprawieliwości
wczoraj o 22:25
Najpierw kretyn twierdził, że Owsiak kradnie procent bankowy, ale jak wydaje więcej niż zebrał, to też kradnie xD
Miecz sprawieliwości
wczoraj o 22:26
Mam znajomego co do niego podobny, i też taki odklejeniec
paluszki z paczuszki
wczoraj o 22:28
Dlaczego nie zostali zaproszeni specjaliści, typu: prawnik, księgowy itp?
Dlaczego?
Miecz sprawieliwości
Bo to nie jest poważna rozmowa
Miecz sprawieliwości
bardziej subtelny trolling
Miecz sprawieliwości
wczoraj o 22:29
Jutro będzie heca jak zaczną komentować
Miecz sprawieliwości
wczoraj o 22:29
ludzie internetu
paluszki z paczuszki
wczoraj o 22:30
Atakowali!!!
Miecz sprawieliwości
wczoraj o 22:36
100 000 wsadził w to, że nic Owsiakowi nie udowodnił. Mógłby córce tę kasę dać
paluszki z paczuszki
wczoraj o 22:39
Na miejscu żony trochę bym się wkurzyła
Miecz sprawieliwości
wczoraj o 22:42
Jaka żona godzi się na coś takiego?
paluszki z paczuszki
wczoraj o 23:00
Ostatni telefon, ufffffff
paluszki z paczuszki
wczoraj o 23:01
Matka dostał wsparcie, miło!
Lubię sprawiedliwość i tak powinnno być.
Poncki
2 godz. temu
Conie wczoraj o 22:03
W komentarzach wielu ludzi, że nie daje Owsiakowi. I to pozytywne. Biskupi we Wrocławiu zbierają na nowe organy do tamtejszej katedry. Rzuciła im się do gardła szkopska wp, że nie wolno, bo Owsiak zbiera;)))))))))))))))))

Wolno, ale kto będzie dawał do kościoła na jakieś dziwne zbiórki jak wiadomo, że to przełajdaczą.
Ludzie wolą dać Owsiakowi. On przynajmniej uczciwie te pieniądze wyda zgodnie z założeniami WOŚP.
Conie
2 godz. temu
On przynajmniej uczciwie te pieniądze wyda zgodnie z założeniami WOŚP.

Uśmiałem się, jak nutria.😂😂😂
Poncki
2 godz. temu
Podejrzewam, takim samym mniej - więcej móżdżkiem dysponujesz :)

Zaloguj się, aby wziąć udział w dyskusji