Megartist123 4 miesiące temu Nie po to, żeby znów publikować, nie po to, żeby się kłócić ani coś udowadniać na siłę. Wróciłam na chwilę, by na chociaż przez moment mieć głos. Dwa lata temu miałam 12 lat. Pisałam opowiadania i wiersze, uczyłam się, próbowałam, popełniałam błędy. W odpowiedzi bardzo często dostawałam nie wskazówki, nie pomoc, ale komentarze podważające mnie jako osobę: że się nie znam, że „to nie jest pisanie”, że nie powinnam nawet próbować. Co innego powiedzieć "hej, słuchaj, bo tu i tu masz błąd, możesz to poprawić tak i tak" a "Może nauczyłabyś się w końcu o rymach? Nie wiem jak inni, ale ja sądzę, że to jest niewarte czytania. Czy ona w ogóle wie, jak pisać? A wiesz co to akapit?". To wystarczyło, żebym na długo straciła wiarę w siebie i przestała publikować. Minął rok. Zaczęłam pisać od nowa — już gdzie indziej. Dziś publikuję na Wattpadzie. Piszę długie, rozbudowane historie, mam czytelników, dostaję dobre opinie i zwykłe, ludzkie komentarze. Nie mówię, że jestem sławna, bo nie jestem. Mam kilka odsłon; o wiele mniej niż tutaj. Ale nie liczy się liczba odsłon tylko reakcje ludzi np. w komentarzach. Rozwinęłam warsztat, nauczyłam się tego, czego wtedy jeszcze nie umiałam. I, co najważniejsze, znów piszę bez strachu. Pamiętam, że kiedyś przeczytałam, że o Wattpadzie mogę tylko pomarzyć, że tam jest za wysoki poziom. Okazało się, że jednak nie. Tam też piszą ludzie, którzy dopiero uczą się pisać. A nawet nie piszą jakiś wielkich opowiadań. Piszą zwykłe scenki, short stories, dramaty. Nie muszą się starać, by zaimponować innym. Albo żeby uniknąć hejtu. Nie wracam tu z pretensją ani z chęcią rozliczeń. Chcę tylko zostawić jedną myśl — szczególnie dla młodszych autorów, którzy może teraz są w miejscu, w którym ja byłam wtedy: krytyka bez empatii potrafi zniechęcić na lata. A przecież każdy kiedyś zaczyna. I teraz coś dla nowych autorów, którzy dopiero zaczynają. Nie poddawajcie się więc, piszcie, cieszcie się z osiągnięć. I nie słuchajcie osób, które was krytykują w toksyczny sposób. Jeśli ktoś pokazuje wam, co mu się nie podoba w kulturalny sposób, a nie wyśmiewa was w mediach, to jest dobre. Ale jeśli wszyscy się zlatują pod jednym opowiadaniem i nabijają komentarze negatywnymi opiniami, by maksymalnie zniechęcić, to jest złe. Ja poszłam dalej. To jest mój dowód. https://www.wattpad.com/user/Megartist123 Życzę każdemu, kto tu pisze — i każdemu, kto komentuje — więcej uważności. Słowa naprawdę mają znaczenie. Chciałabym kilka słów napisać dwóm osobom. Dwie osoby, które szczególnie zmieniły moje postrzeganie internetu; jedna na dobre, druga na złe. MartynaM nastawiła przeciwko mnie wiele użytkowników. Szczególnie widać to pod moim wpisem "Zamaskowana Rozdział 3: Mile widziana?". Około 400 komentarzy. I większość była czystym hejtem. A sama MartynaM nie miała zbyt dużo do zaoferowania na swoim profilu. Sandra była osobą, z którą naprawdę dobrze się dogadywałam. Nie zalewała mnie krytyką czy hejtem. Ona po prostu czytała. Ale nie czytała tekstu. Ona czytała słowa, znaczenie, fabułę, uczucia. I widać po komentarzach pod niektórymi moimi smutniejszymi wpisami, że rozumiałyśmy się, niezależnie od rymów. Dzieliłyśmy się tym, co w nas, a nie zdolnością pisania. Tym akcentem chciałabym zakończyć moją wypowiedź. Mam nadzieję, że niektórzy użytkownicy wezmą sobie do serca moje słowa. I że nowi artyści będą mieli odwagę, nawet mimo krytyki, popełniać błędy. Błędem nie jest popełnianie ich. Błędem jest bać się tego. |
JagVetInte 4 miesiące temu |
Megartist123 4 miesiące temu |
JagVetInte 4 miesiące temu Jestem w miare tutaj nowy, nie wiesz czemu się wypowiadam? Powiedziałem, co myślę, a ty zachowujesz się jak ludzie z komentarzy u Ciebie. O co ci chodzi? Jeśli byłaś taka, w taki sposób podchodziłaś do ludzi to... |
Megartist123 4 miesiące temu Różnica polega na formie. Ja pisałam o krytyce bez empatii, a nie o samej krytyce. Jeśli mój wpis odebrałeś inaczej - przyjmuję to, ale nie mam potrzeby dalej tego ciągnąć. |
Grafomanka 4 miesiące temu Ukamienować ją! Kto pierwszy zacznie, bo ja się boję... xD |
Grafomanka 4 miesiące temu |
JagVetInte 4 miesiące temu I nie mów że nie masz, bo teraz potwierdziłaś. Chciałem dobrze 🫡 Miłego pisania 😶🌫️ |
Grafomanka 4 miesiące temu Jeżeli odniosłaś jakiś sukces, to pięknie, chociaż ja w to nie wierzę... |
JagVetInte 4 miesiące temu Tobie też trzeba palcem pokazać? |
JagVetInte 4 miesiące temu Tu masz ironię Megartist, palcem pokazaną. Dobra, bo tu serio zaraz łijułiju i policja przyjedzie |
zsrrknight 4 miesiące temu |
Grafomanka 4 miesiące temu Ale co my napisaliśmy, kurczę, czytam szybko... nie, nic takiego z mojej strony. uffff.... chyba przeżyję |
Grafomanka 4 miesiące temu Ale może już to gdzieś widziałam... |
Bettina 4 miesiące temu |
Megartist123 4 miesiące temu Spójrz na cały ten czat. Mam podkreślić, gdzie i co, czy sama znajdziesz, Grafomanko? |
Bettina 4 miesiące temu |
Megartist123 4 miesiące temu Cytat Grafomanki: „Ukamienować ją! Kto pierwszy zacznie, bo ja się boję... xD” „Ale chętnie się przyłączę...” Dlaczego to naruszenie regulaminu (pkt 7): – To jest jawne nawoływanie do przemocy, nawet jeśli ubrane w ironię lub „żart”. – Regulamin nie rozróżnia żartu i ironii, tylko treść. – Forma „xD” nie neutralizuje sensu wypowiedzi. Kluczowe słowo: kierowanie gróźb / prowokowanie użytkowników 2. Atak personalny + poniżanie ze względu na wiek Cytat: „Czekaj, to ile masz teraz latek, bo dzieci nie będę biła, za to jest paragraf...” Dlaczego to naruszenie: – Sugestia przemocy wobec użytkownika. – Odwoływanie się do wieku w sposób ośmieszający i zastraszający. – Próba „usprawiedliwienia” przemocy prawem = prowokacja + groźba pośrednia. 3. Podważanie tożsamości i kompetencji w sposób obraźliwy Cytat: „tak jak nie wierzę w te dwanaście lat... dzieci się uczą, ty nie potrafiłaś” Dlaczego to naruszenie: – Dyskredytowanie osoby, nie tekstu. – Otwarta obelga i umniejszanie zdolności. – To nie jest krytyka merytoryczna, tylko atak personalny. 4. Dezinformacja / insynuacja Cytat: „Jeżeli odniosłaś jakiś sukces, to pięknie, chociaż ja w to nie wierzę...” Dlaczego to naruszenie: – Publiczne podważanie prawdziwości informacji o użytkowniku bez dowodów. – Insynuacja mająca na celu zdyskredytowanie. – W połączeniu z resztą wypowiedzi jest to element nękania. 5. Treści brutalne i gorszące (najcięższe naruszenie) Cytat: „…wbija kły w samo serce, pazurami rozrywa, w końcu pada i przydusza ogromnym cielskiem...” Dlaczego to naruszenie: – Opis brutalnej przemocy wobec osób. – Treści gorszące, nieadekwatne do kontekstu dyskusji. – To już nie ironia ani metafora, tylko eskalacja agresji. To jest najmocniejszy punkt pod moderację. 6. Prowokowanie i kontynuowanie eskalacji mimo ostrzeżenia Cytat „Ale to fajny materiał na opko. Dziecko zemsty...” Dlaczego to naruszenie: – Świadome kontynuowanie prowokacji po zwróceniu uwagi. – Wykorzystanie sytuacji konfliktowej do dalszego ataku. – Brak dobrej wiary w dyskusji. |
Grafomanka 4 miesiące temu No chyba że wyobraźnię będziemy karali za ''dziecko zemsty'', ale to byłby już cyrk na kółkach. Ale może dzieci nie odróżniają fantazji od prawdy... ale bez tego jak piszą? Ubawiłam się setnie... leć do Admina i przedstaw te ''zarzuty'', niech i on ma trochę frajdy na tym portalu 🤣🤣🤣 Cytat Grafomanki: „Ukamienować ją! Kto pierwszy zacznie, bo ja się boję... xD” „Ale chętnie się przyłączę...” A to jest fajne akurat, namawiałam do ukamienowania mojej skromnej osoby... hahahahahaha |
Grafomanka 4 miesiące temu Admin nas wsadzi... co ty narobiłaś, dziecko? |
o nim pseud 4 miesiące temu |
Anonim 4 miesiące temu |
Anonim 4 miesiące temu |
Anonim 4 miesiące temu E tam, nie wezmą, opowi drenuje mózgi, unieszcenia serca, nic tam potem nie usiedzi |
Anonim 4 miesiące temu |
Zaloguj się, aby wziąć udział w dyskusji