nie mam talentu tydzień temu |
nie mam talentu tydzień temu Sytuacja na dziś: topole wciąż mają liście (osika więcej niż np. włoska), żółte wciąż opierające się wiatrom, co sugeruje, że zima nie przyjdzie (wg moich obserwacji) wcześniej niż za trzy tygodnie a faktycznie zazwyczaj oznacza, że nie wcześniej niż za miesiąc. Jesiony idą w klasyk, część zrzuciła liście już tydzień temu niektóre dwa - trzy, część wciąż je ma, czyli tak, jak najczęściej dzieje się u jesionów, sugerowałoby by to klasyczną jesień, czyli zima nie nadejdzie przed grudniem. Koty mniej żrą o mniej tyją, paradoksalnie koty tyją na lekkie zimy (wg moich obserwacji), więc ta, która ma nadejść może nie być tak całkiem lekka. Myszy nie ruszyły do chałup, co może sugerować piękny listopad, aż po jego koniec, ale prognozy pogody zapowiadają załamanie i minus pięć w nocy już od +/- dziesiątego listopada - oby się myliły. Wciąż rosną grzyby, ale grzyby tak mają ze rosną póki jest ciepło. Jaśmin nie zrzuca liści, nie zrzuca jeszcze dąb, ale ma żółte lub czerwone (czerwonolistny), wiec pewnie zrzuci, jeśli jaśmin nie zrzuci, może zapowiadać to ciężkie mrozy przynajmniej przez część zimy, jeszcze może zrzucić. Zrzucił igły modrzew, ewentualnie na niektórych są resztki. Opieńka pojawiła się po dwudziestym października, tak pojawiała się przez ostatnie dwa lata i zima pojawiała się po dwudziestym listopada - pierwsze mrozy i śnieg, jednak inaczej zachowywały się drzewa. Wiele poza pojawieniem się opieńki wskazywałoby, że zima przyjdzie typowo przed połową grudnia, inaczej sugerują prognozy. Osobiście wolę by zimy nie było, jednak dla dobra przyrody powinna być, jednak ciepło do połowy stycznia, oby przeplatane deszczem jest okej, potem powinien spaść śnieg i poleżeć do marca, topniejąc po woli. Aktualnie jest mały przygruntowy przymrozek z małym plusem na termometrze, pełnia i odczuwalne względne ciepło, zmiany fazy księżyca zapewne przyniesie zmianę pogody, to się zdarza |
Pulinaaa tydzień temu |
Pulinaaa tydzień temu |
Sufjen tydzień temu |
Prorok tydzień temu |
JagVetInte tydzień temu ![]() |
Jaga Banga tydzień temu Wystarczy w szklance z solą zostawić i intencję odmówić szczerą, by blask biały przywrócił energie przyzwoite. |
Jaga Banga tydzień temu Pentagram odwrócony na głowy kozła podobieństwo o namiętnościach ziemskich znaczy i kto go nosi niechaj na to raczy |
Cain tydzień temu ![]() |
nie mam talentu tydzień temu ![]() |
@snierzna tydzień temu |
@snierzna tydzień temu ![]() |
@snierzna tydzień temu |
słone paIuszki tydzień temu |
nie mam talentu 3 dni temu |