Wątek meteorologiczny

nie mam talentu
tydzień temu
Obserwacje
nie mam talentu
tydzień temu
Kilka razy wskutek obserwacji przyrody przepowiadałem to nadejście i przebieg zimy do stycznia, pamiętam, że dwa razy na pewno utrafiłem bardzo blisko, ale zapomniałem kiedy.

Sytuacja na dziś: topole wciąż mają liście (osika więcej niż np. włoska), żółte wciąż opierające się wiatrom, co sugeruje, że zima nie przyjdzie (wg moich obserwacji) wcześniej niż za trzy tygodnie a faktycznie zazwyczaj oznacza,  że nie wcześniej niż za miesiąc.
Jesiony idą w klasyk, część zrzuciła liście już tydzień temu niektóre dwa - trzy, część wciąż je ma, czyli tak, jak najczęściej dzieje się u jesionów, sugerowałoby by to klasyczną jesień, czyli zima nie nadejdzie przed grudniem. Koty mniej żrą o mniej tyją, paradoksalnie koty tyją na lekkie zimy (wg moich obserwacji), więc ta, która ma nadejść może nie być tak całkiem lekka.
Myszy nie ruszyły do chałup, co może sugerować piękny listopad, aż po jego koniec, ale prognozy pogody zapowiadają załamanie i minus pięć w nocy już od +/- dziesiątego listopada - oby się myliły. Wciąż rosną grzyby, ale grzyby tak mają ze rosną póki jest ciepło. Jaśmin nie zrzuca liści, nie zrzuca jeszcze dąb, ale ma żółte lub czerwone (czerwonolistny), wiec pewnie zrzuci, jeśli jaśmin nie zrzuci, może zapowiadać to ciężkie mrozy przynajmniej przez część zimy, jeszcze może zrzucić.
Zrzucił igły modrzew, ewentualnie na niektórych są resztki.
Opieńka pojawiła się po dwudziestym października, tak pojawiała się przez ostatnie dwa lata i zima pojawiała się po dwudziestym listopada - pierwsze mrozy i śnieg, jednak inaczej zachowywały się drzewa. Wiele poza pojawieniem się opieńki
wskazywałoby, że zima przyjdzie typowo przed połową grudnia, inaczej sugerują prognozy.

Osobiście wolę by zimy nie było, jednak dla dobra przyrody powinna być, jednak ciepło do połowy stycznia, oby przeplatane deszczem jest okej, potem powinien spaść śnieg i poleżeć do marca, topniejąc po woli.

Aktualnie jest mały przygruntowy przymrozek z małym plusem na termometrze, pełnia i odczuwalne względne ciepło, zmiany fazy księżyca zapewne przyniesie zmianę pogody, to się zdarza
Pulinaaa
tydzień temu
NHNNBKN.,M,/,/.,
Pulinaaa
tydzień temu
ZADSZWON PO SWOICH NIECH CI OPOOWIEDZA /OPIJ,;...wiedzą hahahhahahahahaha brak słów na ten teatrzyk..a jednak ktoś znowu miał racje o pełni księżyca
nie mam talentu
tydzień temu
Kumpluję się z księżycem od dawna, nawet od dużo wcześniej niż czytałem Mistrza i Małgorzatę
nie mam talentu
tydzień temu
Przymrozek przeszedł w mgłę, Pulinaaa nie śpi z powodu pełni, jak typowa świruska, nie śpią tez romantycy, ale ona mało wygląda na
nie mam talentu
tydzień temu
Jeśli jest cudzoziemką, to może konsultant odwiedził opowi i jest z jego świty? Kto go będzie gonił, kto w tym celu włoży kalesony?
nie mam talentu
tydzień temu
Nieswoje kalesony
nie mam talentu
tydzień temu
*to - tu przepowiedziałem
nie mam talentu
tydzień temu
Konsultant najpierw pojawia się w środowisku literackim - komu obetną głowę?
Sufjen
tydzień temu
Stworzyłeś rodzaj własnego pokoiku, coś na wzór o nim pseud?
Prorok
tydzień temu
Wczoraj księżyc tak mocno świecił że aż raził, dzisiaj za to pełnia.
nie mam talentu
tydzień temu
Sufjen, Przypadkiem być może, bez intencji, by tak, ale możliwe
nie mam talentu
tydzień temu
Prorok, Dzisiaj będzie to robił bardziej, możliwe że niektórzy założą okulary przeciw księżycowe, ale głównie nocne byty
JagVetInte
tydzień temu
Jaga Banga
tydzień temu
Przy świetle tak mocnym srebrnego globu, oczyszczać biżuterię ze złych emocji z ciała przyswojonych można.
Wystarczy w szklance z solą zostawić i intencję odmówić szczerą, by blask biały przywrócił energie przyzwoite.
nie mam talentu
tydzień temu
Był przebój i pamiętam horrora, potem się gdzieś przenieśli, ci co przetrwali nawalankę - zapomniałem gdzie, na VHSach popierdalało to, w takiej nocnej komunie - można by
nie mam talentu
tydzień temu
Jaga Banga, Na pewno nie zmyślasz z tą solą? Mam sygnety z okiem Horusa i pentagramem, czy po tej sesji z solą dalej bedzie ażur i grawer?
nie mam talentu
tydzień temu
Nie każdy kuma dwojakość pentagramu, ale dla ochrony ma być odwrócony
nie mam talentu
tydzień temu
Czyli po satanistycznemu
nie mam talentu
tydzień temu
Tyle że pentagram istniał na długo przed chrześcijaństwem i jeszcze dłużej przed satanizmem
Jaga Banga
tydzień temu
Sama oczyszczać dziś będę medalik złoty, jeżeli tylko chmur nie będzie i księżyc w pełni objawić się raczy.
Pentagram odwrócony na głowy kozła podobieństwo o namiętnościach ziemskich znaczy i kto go nosi niechaj na to raczy
nie mam talentu
tydzień temu
Podsumowując przedpołudnie piątek listopada, jest jak wyżej, zima teoretycznie nie wcześnie, nić za miesiąc w miarę klasyczna, ale to jeszcze powiedzą drzewa, sany wcześnie zmieniły barwy na zimowe, to też może ma znaczenie
nie mam talentu
tydzień temu
Jaga Banga, Tak, czyli solą - wiadomo nie święconą, tak bywa z pentagramem, choć to też zależy od filozofii i nurtów, w naszej kulturze pierwsze skojarzenia - własnie
nie mam talentu
tydzień temu
*piąty listopada - czary i tak zaskakuje różnie
nie mam talentu
tydzień temu
A także, bo pełnia
Cain
tydzień temu
nie mam talentu
tydzień temu
@snierzna
tydzień temu
Janko!o jest pełnia ! I wielki księżyc !
@snierzna
tydzień temu
@snierzna
tydzień temu
Ale to jest śmieszne :))
nie mam talentu
tydzień temu
Tak, jest pełnia, wszystkie świry wychodzą z nor
słone paIuszki
tydzień temu
O tak, daje się we znaki i mnie dziś...
nie mam talentu
3 dni temu
10.11.2025 Zasadniczych zmian nie ma, spadło więcej liści, po części topola zrzuca, ale jeszcze je ma. Akacja wciąż zielona, ale raczej tylko młoda. Opieńka mniej obficie wciąż rośnie
nie mam talentu
3 dni temu
Niepokoi mnie że jaśmin nie zrzuca, sosna nie brązowieje, co może sugerować, że zima nie będzie mroźna i sucha, ale jaśmin niepokoi, wciąż zielony, mało zrzucił, fajnie, że, ale niepokoi

Zaloguj się, aby wziąć udział w dyskusji