Jak ty piszesz te swoje wiersze?

Słowa jak rój, którego nie ma

skłębionym wirem w głowie krążą.

A w gardle coś... Nie, to nie trema.

Umkną? Może jednak nie zdążą.

 

Wyłapię, przytrzymam, zapiszę.

Poprawie, skreślę, przypasuję.

Sylaby dokładnie policzę,

na koniec wszystko to zrymuję.

 

Proste to jak konstrukcja cepa !

- Znajesz towariszcz, szto eto cep?

Choć mówił mi jeden poeta,

że do poezji to trza mieć łeb.

 

Gówno to prawda, towarzysze !

Wystarczy tylko popróbować.

Pewno nie będziesz Mickiewiczem,

lecz - czemu nie zaryzykować?

Średnia ocena: 3.7  Głosów: 3

Zaloguj się, aby ocenić

Komentarze (4)

  • Piecuszek 29.11.2021
    Kto nie ryzykuje, nie pije szampana. ?
  • Paweł Beer 29.11.2021
    Ja tam piszę rymowanki, a czym jest poezja nie wiem, ważne że jest frajda z tego duża.
  • Paweł Beer 29.11.2021
    A tak swoją drogą, to fajne to, co napisałeś/aś
  • Skoro proste jak konstrukcja cepa, dlaczego w tekście nic nie gra. Rytm kuleje, rymy gramatyczne, interpunkcja do poprawy, brakuje znaków diakrytycznych. Rozumiem, że to satyra, przekora, ale to jak w cyrku, żeby być clownem, trzeba być mistrzem wszelkich sztuk cyrkowych, a tego w tekście nie dostrzegłem.

Napisz komentarz

Zaloguj się, aby mieć możliwość komentowania