LADY_MAKBET od kuchni

W życiu podobno trzeba robić to, co kocha się najbardziej. Tak się składa, że ja kocham gary. Od dzisiaj będziecie mogli poznać mnie od kuchni.

 

1. KRÓLEWSKIE ŚNIADANIE

 

Składniki:

 Jajka (ilość nieograniczona)

 Chleb (ilość nieograniczona)

 Ser żółty najlepiej mozzarella lub Grande pizza (ilość nieograniczona)

 Szczypta soli

 Kropelka octu

 Woda (więcej niż pół małego garczka)

Sposób wykonania:

Nastawiamy wodę w niewielkim garczku, solimy, wlewamy ocet do wody. Na patelni kładziemy kromki, opiekamy je z jednej strony, odwracamy na drugą i na opieczonej kładziemy ser. Gdy woda zacznie nam bulgotać rozbijamy jajko nad garczkiem i ostrożnie przelewamy je do wody. Delikatnie od spodu mieszamy, dzięki temu jajko nie przywrze do dna. Gdy całe białko będzie już ścięte, trzymamy je jeszcze w gotującej się wodzie ok.dwóch minut i układamy je na toście z serem.

Jedynym tłuszczem, jaki dostarczamy do organizmu to ten z sera.

SMACZNEGO !

 

2. Wołowina à la Lady_Makbet

Składniki:

 Plastry wołowiny 6-8

 Cebula ok.2

 Pieczarki całe opk.

 Olej roślinny

 Przyprawy: pieprz czarny, zioła prowansalskie, papryka słodka czerwona

 Czosnek 2 ząbki

 Ziemniaki

 Sos pieczeniowy jasny

Sposób wykonania:

Wlewamy około 75ml oleju do miski, dodajemy pieprz, paprykę słodką, przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła prowansalskie. Mieszamy wszystko, wkładamy do tego mięso i pozostawiamy na kilka godzin najlepiej w lodówce. Tak pozostawione mięso przejdzie smakiem marynaty i będzie rozpływało się w ustach.

Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki. Wrzucamy do garczka, cebulę kroimy w piórka i dorzucamy do pieczarek. Kropimy to wszystko odrobiną oleju i dusimy pod przykryciem do momentu odparowania całej wody. Opcjonalnie można doprawić solą i pieprzem.

Ziemniaki wiadomo, obieramy, myjemy i albo gotujemy normalnie i ubijamy, albo kroimy w paski i podajemy jako frytki. Wybór należy do was.

Gdy mięso odleży swoje w marynacie, smażymy je na patelni bez tłuszczu. Smażymy tak długo, aż mięso osiągnie taki stopień wysmażenia, jaki chcemy osiągnąć.

Przyrządzamy sos zgodnie z instrukcją na opakowaniu – gdy będzie już gotowy, polewamy nim mięso.

Z pieczarek tworzymy coś w rodzaju pierzynki dla mięsa, starannie nimi przykrywając nasz stek.

SMACZNEGO!

Podaję stopnie wysmażenia:

Mocno krwisty, Rare. Czyli temperatura w środku powinna wahać się pomiędzy 45 a 47 stopni

Krwisty, Medium Rare. Czyli temperatura wewnątrz mięsa powinna sięgać 50-52 stopni

Średnio wysmażony, Medium. Temperatura w środku około 60 stopni

Dobrze wysmażony, Well Done. Temperatura wewnątrz mięsa od 70 do 85 stopni

Średnia ocena: 3.4  Głosów: 5

Zaloguj się, aby ocenić

Komentarze (10)

  • Majeczuunia 14.11.2015
    Wydaje mi się, że powinno być "garnczek"
    Spróbowałabym zrobić wołowinę, ale potrzebowałabym dokładniejszych proporcji składników :(
  • Lady_Makbet 14.11.2015
    Maja, one są dokładne. Już dokładniej się nie da...
  • Slugalegionu 15.11.2015
    Jakie opakowanie? Cebule duże czy małe? Jakie? Ile ziemiaków? Dla ilu osób jakie danie? Tu nie ma dokładności.
  • Lady_Makbet 15.11.2015
    Slugalegionu dopasowujesz do swoich potrzeb,
  • De Lenire* 14.11.2015
    Ha ! Super pomysł, będę wpadać do twej kuchni, ode mnie 5
  • elenawest 15.11.2015
    Fajne przepisy :-D gdy wykorzystam ten z wołowiną, to dam znać czy mi wyszła :-D
  • Lady_Makbet 15.11.2015
    Nie ma opcji, żeby nie wyszła. :*
  • KarolaKorman 17.11.2015
    Wprawieni kucharze stopień wypieczenia mięsa sprawdzają dotykając mięsa i odpowiedniej części wnętrza dłoni, i porównują, Jestem ciekawa czy ty znasz ten sposób?
  • Lady_Makbet 17.11.2015
    Oczywiście, że znam. Bezpieczniej jest jednak wbić termometr. Dla mnie tak jest lepiej.
  • Majeczuunia 28.12.2015
    Czytam jeszcze raz, bo jestem głodna i wielki plus za poprawny akcencik w "à la" :)

Napisz komentarz

Zaloguj się, aby mieć możliwość komentowania