LADY_MAKBET od kuchni. cz.3
5. Pierś z kurczaka w pergaminie.
Składniki:
Pierś z kurczaka
Sól
Pieprz
Mąka
Zioła prowansalskie
Papryka słodka
Sposób wykonania:
Pierś rozbijamy i przyprawiamy. Wlewamy do naczynia wodę i dodajemy mąkę. Mieszamy. Po obtoczeniu piersi z kurczaka w naszym cieście ma wyglądać jak obłożona pergaminem. Smażymy na złoty kolor.
SMACZNEGO !
6. Sos szpinakowy.
Składniki:
Szpinak świeży lub mrożony
Masło
Śmietana
Sól
Pieprz
Sposób wykonania:
Rozgrzewamy masło w rondelku, wkładamy szpinak, dusimy chwilę pod przykryciem. Mieszamy od czasu do czasu. Podlewamy odrobinę wodą i dokładamy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Sos szpinakowy możemy podawać z makaronem lub zrobić faszerowana pierś z kurczaka szpinakiem. W przepisie zamiast śmietany dodajemy serek mascarpone lub inny zbliżony do niego konsystencją.
SMACZNEGO!
Komentarze (2)
Napisz komentarz
Zaloguj się, aby mieć możliwość komentowania