Niespełniona (wiersz)

Zanim zaiteresowałam się prozą, pisałam różnego rodzaju wiersze. Tutaj przedstawiam jeden, który - moim zdaniem - udał mi się najbardziej. Co o nim sądzicie?

 

***

 

"Niespełniona"

 

W samym środku wojny

stoję zaklęta

niczym skała

 

jestem murem

 

a mimo to mnie nie ma

nikt o mnie nie pamięta

odeszli

zostawili samą

zamkniętą

w pustym domu bez klamek

po nocach słyszę wołanie

o pomoc

ciche szepty ledwo do usłyszenia

przywołują bolesne wspomnienia

 

kiedy się kogoś kocha

widać to w naszych oczach

dzisiaj przeszywa mnie ból

o jakim nikomu się nie śniło

czasem lubi się kogoś

za mocno

i to się nazywa miłość

 

nie znam miłości

 

serce jest domem

nie mam domu

świat mnie obdarzył

samotnością

ciężką niczym kajdany cierpienia

 

upadłam

nikt nie podał mi ręki

wstałam bogatsza

o nowe doświadczenia

 

niespełniona

bo dla mnie już nic się nie zmienia

niespełniona

bo życie straciło sens

niespełniona

wierzę w puste marzenia

niespełnione jak ja

dla mnie czas zmienił bieg

 

tylko śmierć

wolno za mną kroczy

szyderczo śmiejąc się w oczy

że umrę jak każdy

samotna

niespełniona

 

czekam w kondukcie smutku

a moja radość kona

trzymając kwiat róży w dłoniach

szukam szczęścia

ja

niespełniona

Średnia ocena: 4.3  Głosów: 4

Zaloguj się, aby ocenić

Komentarze (3)

  • NataliaO 30.12.2014
    bardzo dramatyczny, dobijający ale urokliwy :) , niektóre fragmenty wydają mi się znajome; 4 :)
  • Prue 30.12.2014
    Wydaje mi się, że jest nie spójność całości wiersza. Ale to może tylko moje odczucia. Ode mnie 3
  • moi, l'histoire 30.12.2014
    Ja nie miałam takiego wrażenia. Nastrojowy, przemyślany utwór.

Napisz komentarz

Zaloguj się, aby mieć możliwość komentowania