Pamięci poety i wszystkich flachach wypitych

Zygmunt Jan Prusiński

 

PAMIĘCI POETY I WSZYSTKICH FLACHACH WYPITYCH

 

Motto: "zaraz przyniosę flachę"

- Kazimierz Furman

 

To rycerska dusza -

to znaczy była

gdzieś skrywana przez samego

nauczyciela - diabła

rozkochanego w nim

że taki był - naturalny w swej osobowości.

 

Nigdy nie milczał

może jedynie kiedy spał w polu

lub pod wierzbą

a fortepiany mu grały

bezlitośnie w tonacji durowej.

 

Byłby moim kumplem

zaszlibyśmy chyba i za daleko

pszenica by nam szeptała

a my o niej jak o kobiecie

pisalibyśmy wiersze -

w zapachu kaca nazajutrz...

 

I jarzyłoby się słońce w nocy

nie ten pijany księżyc -

co tłucze te same strofy o zakochanych

w tawernach pod gołym niebem.

 

Może by polubił moją Ewę -

poetkę mego życia do końca...

 

Może by napisał dla niej

najładniejszy erotyk świata.

 

6.5.2013 - Ustka

Poniedziałek 10:18

Średnia ocena: 3.0  Głosów: 2

Zaloguj się, aby ocenić

Komentarze (1)

  • ireneo 2 tygodnie temu
    Wdzięczna pamięć, zgrabnie ułożona lekkim, malowniczym tekstem.
    Warta i kilkakrotnego przeczytania.
    Nie tylko dla zadumy, ale licznym, głównie refleksji nad swoimi... tworami.

Napisz komentarz

Zaloguj się, aby mieć możliwość komentowania