Pierwszy wiersz

Mój pierwszy wiersz, będzie radosny.

Dojrzał już we mnie, dumny i wzniosły.

Rymy w nim będą lekkie jak piórko.

Jak pole dmuchawców, co mam za obórką.

 

I skarbem narodowym będzie ta liryka.

Drukowana w tomie: „Co w pamięci nie znika”.

Więc poezję układam nawet przy kotlecie.

W kinie w Lublinie, moherowym berecie.

 

A co tam Petrarka, co tam Horacy.

Ja klawiaturę chwytam po pracy!

Bo starych tych wierszy, czytać nie idzie.

Brak miejsca na Iliadę w mym Androidzie.

 

Pisać nowocześnie! Niesie ptasi trel.

Wnet sławę zdobędę na opowi.pl

Od sławy tylko kroczek do noblowskiej nagrody.

Wydam na uciechy, jestem jeszcze młody!

 

Belferka zazdrosna w szkole mi mówiła – wiersze twe głupie,

ten naród waleczny będzie miał w nosie.

Rym gdzieś zgubiłem, senna to mara!

Poprawię potem, na obiad

woła

moja

stara...

Średnia ocena: 4.3  Głosów: 4

Zaloguj się, aby ocenić

Komentarze (12)

  • Canulas 07.02.2019
    Fajne, lekkie, widać, że z dystansem, ale końcówka srogo rozczarowuje.
  • Fajne, lekkie i powiem więcej przyjemne:)

    Może się skusisz i napiszesz na nasz opowijski konkurs Literkowa Bitwa na Rymy, jeśli tak lekko klecisz słowa, masz szanse na zdobycie „noblowskie nagrody” opowi, znaczy uznania innych autorów i to już zaraz.
    Tematy do bitwy w wątku na forum LBnR 60. Zapraszam do udziału.
  • Pierwsza Karta 07.02.2019
    Dziękuję za komentarz i zaproszenie. Tematy ciekawe, trochę dla mnie poważne. Ale jeżeli znajdę czas, skuszę się na taką zabawę.
  • Bogumił 07.02.2019
    A ile za to dają?
  • Pierwsza Karta 07.02.2019
    Bogumił Za konkurs? Uznanie, sława, może jakieś kobiety? ;)
    Warto spróbować!
  • Pierwsza Karta ta, od kobiet się nie opędzisz :)
  • Pierwsza Karta 08.02.2019
    Maurycy Lesniewski Dziękuję, nie narzekam. :D
  • sensol 09.02.2019
    nie zachwyca
  • Pierwsza Karta 09.02.2019
    Też tak uważam! Nie to było celem. ;)
  • Oczka 09.02.2019
    Jest potencjał, anegdota, trochę częstochowskich rymowanek. Zakończenie spalone
  • Pierwsza Karta 09.02.2019
    Dziękuję za opinię.
  • Oczka 09.02.2019
    Jest potencjał, anegdota, trochę częstochowskich rymowanek. Zakończenie spalone

Napisz komentarz

Zaloguj się, aby mieć możliwość komentowania