Poeta napisał

"W krzywe sosny na pagórkach

bije wiatr

Smutno krzywym sosnom"

 

Wybiegli ludzie

zobaczyć to zjawisko,

ale widziano tylko sosny,

 

gdyż patrzono nie po to,

by zobaczyć ale by widzieć

to, co dyktowały wzorce

osadzone w zbiorowej wyobraźni.

 

Smutku sosny

tam jeszcze nie było.

 

Chyba, nie dla wszystkich

Zagubin, ze swoją silnie

zmetaforyzowaną przyrodą,

widoczny w mowie krajobrazu .

Średnia ocena: 4.0  Głosów: 3

Zaloguj się, aby ocenić

Komentarze (5)

  • o nim pseud ponad rok temu
    * Edward Stachura
  • Łukaszenkow ponad rok temu
    https://www.youtube.com/watch?v=bVjeYbRmkQ4&list=RDbVjeYbRmkQ4&start_radio=1
  • Florian Konrad ponad rok temu
    Stachura wg mnie bym świetnym prozaikiem i słabym, bo przeegzaltowanym poetą.
  • o nim pseud ponad rok temu
    przeegzaltowane
    Jego wrażliwa natura mogła być przyczyną.
  • Łukasz Jasiński ponad rok temu
    Ładnie

Napisz komentarz

Zaloguj się, aby mieć możliwość komentowania