Przepis na pyszności
SKŁADNIKI
Podpłomyk:
3 łyżki mąki gryczanej
łyżka oleju kokosowego (można zastąpić rzepakowym)
trochę ciepłej wody
Cała reszta:
9 pierogów (nadzienie wedle uznania)
Pół litra mleka
100ml słodkiej śmietanki
2 jabłka
Kilka słoiczków z dodatkami (wedle uznania)
Marynata drobiowa
Żelatyna
Kucharz/kuchcik/kucharzyca/kuchcica/ktokolwiek/cokolwiek
A oto przepis na pyszności:
Pierogi przepłukać w misce z mlekiem, pokroić w długie paski, a następnie zblanszować. Mleko odstawić na później. Marynatę drobiową wstrząsnąć i położyć na słońcu. Odkręcić kilka słoiczków z dodatkami, powąchać zawartość każdego z nich, a następnie określić, na którą mamy dziś najmniejszą ochotę i umieścić ją w dużej misce, do której niezwłocznie dodać pierogi i dokładnie wymieszać dłońmi. Jabłka umyć, przekroić na pół, wyciąć środki i położyć na talerzu skórką do góry. Połączyć mleko ze śmietanką i marynatą, dodać żelatynę i zagotować na kilka minut. W międzyczasie przygotować podpłomyk, czyli połączyć mąkę z wodą i olejem, wyrobić, rozwałkować nie tak cienko i smażyć pod przykryciem z obu stron na dobrze rozgrzanej suchej patelni aż się zarumieni. Po przestygnięciu galarety z mleka niedbale rozrzucić ją na jabłkach. Położyć podpłomyk i przykryć go dokładnie warstwą pierogów z dodatkami. Pieprzyć. Smacznego!
Komentarze (7)
Ten kucharek to fuj o bla o nieeee....
Napisz komentarz
Zaloguj się, aby mieć możliwość komentowania