Święta

Idą święta

zapach choinki

ciasto się piecze

w bombki ubrana

w łańcuchy

piękna pani

pięknie ubrana

gwiazdki na niej migocą

przyglądam się jej

jest taka piękna

a pod nią prezenty

w kolorowy papier zapakowane

potem wieczór pierwsza gwiazdka

i mikołaj

Średnia ocena: 4.0  Głosów: 2

Zaloguj się, aby ocenić

Komentarze (7)

  • Aisak 21.12.2017
    jak ślicznie jak uroczo
    idą święta ochoczo
    zadźgamy karpia
    wyprujemy mu flaki
    bo to zwyczaj jest taki
    tra la la la
  • Canulas 21.12.2017
    Ciekwy tekst, pod warunkiem, że naiwność jest zamierzona. Jeśli tak, tekst słodki.
    Aisak - bardzo dobre. Podoba mi sięTwój komentarz.
  • Ozar 21.12.2017
    Fajny klimat. Aż łezka się kręci. Aisak nie rozumiem twojego tekstu o karpiu. Taki jest zwyczaj i nie myśmy go wymyślili. A wiesz, kto wprowadził tak masową tradycję ???
  • Aisak 21.12.2017
    przecież napisałam, że tradycja.
    wiem, komuna.
  • Ozar 21.12.2017
    Aisak Dokładnie komuna. Karpia było pełno więc sobie wymyślili że trzeba go reklamować hahahahaha. No i się przyjęło, choć Karp był na polskich stołach już 900 lat temu.
  • Aisak 21.12.2017
    900 lat temu?
    a to nie wiedziałam, nie było mnie na świecie.
    byłam w czarnej materii.
  • Ozar 21.12.2017
    Tak Karp był spożywany w Polsce już w XII wieku. Na tą rybę postawili czescy cystersi, którzy w 1136 roku osiedlili się na terenach kasztelanii milickiej, w dolinie Baryczy. Średniowieczny kalendarz liturgiczny przewidywał tak wiele dni postnych, że nie dało się tego opędzić brukwią czy kaszą. . Trzeba było szybko znaleźć sposób na wyżywienie gromady głodnych mnichów, żeby ich plugawe doczesne powłoki nie wyzionęły doskonałego ducha zbyt szybko.
    Cystersi spod Milicza postawili na postne mięso karpia i założyli pierwsze w Polsce stawy hodowlane.

Napisz komentarz

Zaloguj się, aby mieć możliwość komentowania