Wiersz labiodentalny

"Mickiewicz urodził się w latach 1789-1855.

Spotkał wielu ludzi, od których zawsze coś wynosił.

On pisał poezję, a Słowacki wiersze" +++

------------------------------------------- --

 

Literatura!

Jako obowiązek wykształcenia dżentelmena.

Dialogi Sokratesa, mogą interesować nielicznych.

Sentencje w różnych językach brzmią inaczej.

 

My!

Przestarzali w swoich poglądach

posługujemy się martwym językiem

dla uchwycenia własnych myśli.

Z profilu nie widać bezbronnych czytelników.

 

Można opowiadać pięknie

o platonizmie poezji

z gardłowym tremolando

ustami w kształcie ryjka.

Nie każdy wiersz jest poezją.

 

Półuśmiech wyrwał się

z uścisku imadła.

(dobre i to)

brzmi bardziej uczuciowo.

Poezja jest wydestylowana

sepleni i ględzi.

 

Grobowce jednej cywilizacji

przykryją drugą.

Niebiańską niegdyś ziemię

przekopią zbieracze złomu atomowego.

Wszystko przepadnie

w wirze uciekającej przestrzeni.

 

My!

Wciąż uczymy się romantyzmu

1) Czas pojedynków (Puszkin)

2) Bóg Honor Ojczyzna.

 

Punkt drugi rozwiń w wypracowaniu domowym.

 

+++ Ze szkolnych zeszytów.

Średnia ocena: 4.0  Głosów: 1

Zaloguj się, aby ocenić

Komentarze (1)

  • Garść 24.07.2021
    Niezłe... bo katastroficzne? Być może.
    Interpunkcja niekonsekwentna, cóż, może to licencja poetica. Niemniej każe mi odjąć gwiazdeczkę, znajomość myśli Sokratesa i Platona podnosi wymagania. Szlachectwo zobowiązuje :D

    Pierwszy wyimek ze szkolnych zeszytów, powala :D
    I trzeba przyznać, że nie bez powodu robią za motto do wiersza.

Napisz komentarz

Zaloguj się, aby mieć możliwość komentowania