Wiersz pamięci Pani Danuty Szaflarskiej

Przytulna kołderka.

 

Wygodna poduszka,

Ciepłe kapcie,

Szept modlitwy wieczornej –

Czy więcej potrzeba do szczęścia,

Gdy w duszy artysty płonie żar?

 

Rozmowa.

 

Choć wiem, że potrafię

Rozmawiać z ludźmi,

Ciągle niedoskonale,

To nauka przez całe życie

Kształtuje moją mowę.

 

Rola.

 

Stała rola aktorska –

Poza sceną

Gram tylko siebie,

Aż opadnie kurtyna

I nic na to nie poradzę.

Taki scenariusz pisze los.

 

Oczy.

 

Cóż można zobaczyć w staruszce?

Rzekł głupiec.

Uroda już nie ta dawna,

Siwe włosy,

Czasem narzekania,

Czasem zapomnienie.

 

Słowa.

 

Mędrzec odpowie:

Zobaczysz wiele –

 

Autor wiersza

Damian Moszek.

Średnia ocena: 5.0  Głosów: 2

Zaloguj się, aby ocenić

Komentarze (1)

  • ireneo 2 miesiące temu
    Autor wiersza zbyt powierzchownie, a można że on i - pospolicie, nader przyziemnie ocenia walory kobiet, które definiują urodę.
    A ta, to nie ułudna krasa oblicza,
    a bezzmienność, odporność na wichry losu bogactwo urodziwości ukryte w ich źrenicach.

Napisz komentarz

Zaloguj się, aby mieć możliwość komentowania