Proste przepisy kulinarne - Kaszanka
Kaszanka, też bardzo proste danie, szykuje się podobnie jak jajecznicę, ale najpierw podduszamy cebulkę.
Nie smażymy jej!
Na patelnie dajemy trochę tłuszczu i od razu wrzucamy cienko pokrojoną cebulę. Na małym ogniu dusimy ją
pod przykryciem aż zmięknie i stanie się szklista. Gdy to nastąpi, zdejmujemy pokrywkę i wrzucamy
pokrojoną w grubą kostkę kaszankę. Przykrywamy na powrót patelnię i dalej dusimy kaszankę z cebulą.
Po paru minutach gdy wszystko zmięknie, zwiększamy ogień i mieszamy energicznie całość aby się nie
przypaliła i nie pryskało.
Po chwili intensywnego mieszania i smażenia mamy gotowe danie.
Doprawiamy do smaku odrobiną vegety i szczyptą pieprzu. Podajemy z pieczywem i ogórkiem kiszonym.
Smacznego!
Komentarze (22)
swojego czasu, jak byłem dzieckiem, ojciec przywoził ze wsi żywą kurę
zabijał ją podrzynając jej gardło, do podstawionego talerza spuszczał krew
następnie, już gotując na niej rosół, na kurze oczywiście, wylewał na wierzch gotującego się rosołu krew z kury, ścinała się błyskawicznie w formie brunatnego placka z bąblami
coś pysznego! :3
swojego czsu skusiłem się na ośmiornicę, ale franca była tak gumiasta, że nie szło pogryźć ;/
5/5
Kaszanka dobrze wysmażona z chlebem, a gołąbki z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Mniam!
A co do kaszanki..hmmmm choćbym miała chodzić głodna to nie dotkne jej nawet widelcem...Ale co kto lubi;]
Napisz komentarz
Zaloguj się, aby mieć możliwość komentowania