Proste przepisy kulinarne - Kaszanka

Kaszanka, też bardzo proste danie, szykuje się podobnie jak jajecznicę, ale najpierw podduszamy cebulkę.

Nie smażymy jej!

Na patelnie dajemy trochę tłuszczu i od razu wrzucamy cienko pokrojoną cebulę. Na małym ogniu dusimy ją

pod przykryciem aż zmięknie i stanie się szklista. Gdy to nastąpi, zdejmujemy pokrywkę i wrzucamy

pokrojoną w grubą kostkę kaszankę. Przykrywamy na powrót patelnię i dalej dusimy kaszankę z cebulą.

Po paru minutach gdy wszystko zmięknie, zwiększamy ogień i mieszamy energicznie całość aby się nie

przypaliła i nie pryskało.

Po chwili intensywnego mieszania i smażenia mamy gotowe danie.

Doprawiamy do smaku odrobiną vegety i szczyptą pieprzu. Podajemy z pieczywem i ogórkiem kiszonym.

Smacznego!

Średnia ocena: 4.0  Głosów: 5

Zaloguj się, aby ocenić

Komentarze (22)

  • kaszanka ponoć dobra, ale zawartość krwi w niej mnie nieco odrzuca :D tak samo jak tatar (surowizna)
  • Slugalegionu 21.06.2015
    Przez ciebie zgłodniałem: )
  • Slugalegionu 21.06.2015
    Nie mam pojęcia jak to ocenić.
  • Anonim 21.06.2015
    krew jest bardzo smaczna
    swojego czasu, jak byłem dzieckiem, ojciec przywoził ze wsi żywą kurę
    zabijał ją podrzynając jej gardło, do podstawionego talerza spuszczał krew
    następnie, już gotując na niej rosół, na kurze oczywiście, wylewał na wierzch gotującego się rosołu krew z kury, ścinała się błyskawicznie w formie brunatnego placka z bąblami
    coś pysznego! :3
  • NataliaO 21.06.2015
    Kaszanka i do tego z ketchupem pychota; 5:)
  • Vasto Lorde 21.06.2015
    Kaszanka z cebulką :O! Ale mi smaka narobiłeeeeeeś!! :D
  • wiem, że niektórzy to uwielbiają, ale mnie jedzenie krwi - uczciwie - brzydzi, sporo pasożytów i innych w tym siedzi, jak nie dogotujesz może być problem... ale z dań "różnych" uwielbiam krewetki ;d i ogólnie owoce morza
  • NataliaO 21.06.2015
    Vasto zróbmy sobie kaszankę ;)
  • NataliaO 21.06.2015
    Burton ja ostatnio próbowałam krewetki. Boskie są :)
  • Anonim 21.06.2015
    oo krewetki też uwielbiam
    swojego czsu skusiłem się na ośmiornicę, ale franca była tak gumiasta, że nie szło pogryźć ;/
  • Anonim 21.06.2015
    Opis fajny, ale kaszanka... Ble XD
    5/5
  • Anonim 21.06.2015
    same francuskie pieski na tym opowi :/ najlepsze są proste i przaśne potrawy polskie :)
  • mi się świecą oczy jak usłyszę "zrazy" takie mamusine.... albo gołąbki, do tego 5kg ziemniaków, 2l sosu, fasolka z bułką tartą albo szparagi mmmm, aż chce się żyć...
  • KarolaKorman 21.06.2015
    Nie uznaję kaszanki (kiszki) z ziemniakami i zasmażaną kapustą jak niektórzy jedzą i tak samo gołąbków z ziemniakami. Ble! Kasza lub ryż z ziemniakami, takie masło maślane.
    Kaszanka dobrze wysmażona z chlebem, a gołąbki z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Mniam!
  • Anonim 21.06.2015
    Karola! me gusta :)
  • dla mnie obiad bez ziemniaków to nie obiad ;) a zupa ewentualnie do picia, czy żeby się zagłodzić przed prawdziwym daniem :P
  • Majeczuunia 24.06.2015
    W Lukasemburgu nie ma kaszanki, do Polski dopiero za dwa tygodnie jade, a ty mi tu takiego smaka narobiłeś :(
  • Majeczuunia 24.06.2015
    Ale i tak leci pińć, bo ja kochać kaszanę
  • Anonim 24.06.2015
    he he xD
  • Lady_Makbet 25.09.2015
    Zupa z krwi fachowo nazywa się czerniną ;] i nie robi się jej z kurzej krwi tylko gęsiej bądź kaczej to tak na marginesie..
    A co do kaszanki..hmmmm choćbym miała chodzić głodna to nie dotkne jej nawet widelcem...Ale co kto lubi;]
  • Anonim 25.09.2015
    to co ja opisywałem nie było czerniną, nie było to w postaci zupy, wychodził z tego coś w rodzaju naleśnika o smaku wątróbki - pychota!
  • Lady_Makbet 25.09.2015
    obrzydlistwo

Napisz komentarz

Zaloguj się, aby mieć możliwość komentowania