jak opisywać sceny walki

Nikto0
7 miesięcy temu
Witam. Mam pytanie jak opisywać sceny walki skąd wziąć tą wiedzę aby je dobrze napisać?
il cuore
7 miesięcy temu
Gdy będziesz wiedział, że należy pisać: /tę wiedzę/ z całą resztą nie będziesz miał żadnego problemu.
drzewo herbaciane
7 miesięcy temu
Ja wiem, należy pisać z dziewczyną. To jest, absolutna podstawa.
drzewo herbaciane
7 miesięcy temu
Szukaj o Wuxia

🥋

🐩
Prorok
7 miesięcy temu
Prorok
7 miesięcy temu
Zobacz jak to Sapkowski robi.
Where Is My Mind
7 miesięcy temu
drzewo herbaciane, Made in China? - to może obejrzeć dzieła z Bruce Lee - Hong Kong to teraz w pełni prawie China
Where Is My Mind
7 miesięcy temu
Najlepszym stylem walki jest unikanie walki - jakoś tak nadawał Bruce - może tedy droga?
Namietny dotyk
7 miesięcy temu
Normalnie jak chcesz opisać sceny walki to po prostu robisz mały research czyli w wyszukiwarce wpisujesz Jak opisać scenę walki w książce czy w opowiadaniu Czy w historii ja tak robię
Namietny dotyk
7 miesięcy temu
Ja do tej pory na przykład zaraz na początku jak się historia zaczynała to opisywałam bohatera Jak wygląda wiek a dopiero teraz niedawno dowiedziałam się że we wstępie się opisuje wygląd miejsce zamieszkania zawód
o nim pseud
7 miesięcy temu
Niemyty dotyk "zawód"
Tak, to bardzo ważne, dzięki
il cuore
7 miesięcy temu
mętny dotyk jest autorytetem
Where Is My Mind
7 miesięcy temu
Wyglądał nieciekawie, jak jeden z tych, których nie chcesz spotkać vis-a-vis samotnie w zaułku. Miał czterdzieści cztery lata i nosił ksywę Duży Kaliber, mieszkał to tu, to tam, trudno go było znaleźć ot tak, wiązało się to z wykonywaną profesją...

Naprawdę nie można od wyglądu i wieku?
o nim pseud
7 miesięcy temu
Nie można
Where Is My Mind
7 miesięcy temu
A tirówki na awatarze?
ZielonoMi
7 miesięcy temu
Mar uczy pisania, świat oszalał. XD
TseCylia
7 miesięcy temu
Nie można od wyglądu zaczynać. Bo wyglad nie jest najważniejszy.... 🤓🙃
o nim pseud
7 miesięcy temu
A tirówki na awatarze?

Ta kobieta kierująca tira źle się poczuła podczas jazdy...
Where Is My Mind
7 miesięcy temu
Chyba od wajchy
Namietny dotyk
7 miesięcy temu
A co w tym złego?
droga_we_mgle
7 miesięcy temu
Ej, to jest dobre pytanie. Sama mam z tym problem. Zwykle pomysł jest, ale ciężko przekazać go tak, żeby było zrozumiałe dla czytelnika a nie tylko w mojej głowie 😅

Realizm. Postaci nie mogą walczyć przez 15 godzin i się nie męczyć (chyba że mają np. jakiś magiczny doping, ale to już kwestia budowania świata). Raczej nie prowadzi się też wtedy skomplikowanych rozmów.

Myślę, że warto uwzględnić otoczenie? Inaczej będzie wyglądała walka na piasku, na podmokłym terenie, w górach.
I jeszcze indywidualność bohaterów. Jeden będzie polegał na brutalnej sile, inny stosuje podstępy i ma mentalność "wszystkie chwyty dozwolone". Zastanów się, jaki jest Twój bohater i jaki "styl walki" do niego pasuje.

Gdzie szukać wiedzy? Można wpisać w wyszukiwarkę "jak opisywać sceny walki" (jak już zasugerowano wyżej), można też oglądać sceny z filmów, seriali, gier itp. gdzie takowe się pojawiają.

To tyle z mojej strony, sama chętnie podłapię jakieś wskazówki od innych :)
Bettina
7 miesięcy temu
* moga, sa ludzie, ktorzy pracuja 12 - 15 godzin.
Bettina
7 miesięcy temu
Po angielsku. To jasne.
Where Is My Mind
7 miesięcy temu
Where Is My Mind
7 miesięcy temu
I klasycznie najistotniejszy fragment:

"Mistrz polecił unikać niepotrzebnych walek
Na świecie jest aż nadto, po co więcej kalek
Mistrz polecił unikać niepotrzebnych walek
Na świecie jest aż nadto, po co więcej kalek"
Namietny dotyk
7 miesięcy temu
Co byś tak zwariowali wklejaniem na forum komentarzy i robienie długich przeciągłych list takich nie da się czytać ani ten pod wierszami też niektórzy rozwlekają ten komentarz!
Where Is My Mind
7 miesięcy temu
To Bogumił się włamuje na konta i to robi
Namietny dotyk
7 miesięcy temu
Aż nie chce się wchodzić pod taki tekst gdzie jest rozciągnięte do przesady tu na tym wątku O plagiatach tak samo jedziesz i jedziesz i jedziesz i nie ma końca
Vampire Fangs
pół roku temu
Jak opisywać sceny walki?

Przyznam szczerze, że zaciekawiło mnie postawione pytanie.

Podpowiem jak opisać sceny walki na przykładzie moich opowiadań zainspirowanych mitologią grecką, egipską i nordycką:

1 zdecyduj kto ze sobą ma toczyć wojnę/bitwę/pojedynek/walkę itd.

2 opisz ciekawie strony konfliktu (np. u mnie obok postaci ludzi występują armie składające się z postaci fantastycznych jak harpie, potwory, gigantyczne skorpiony, bogowie i herosi)

3 w opisie mitologicznych armii posiłkowałem się wiedzą o mitach i wiadomościami z Internetu o bogach i stworzeniach oraz książkach – im więcej źródeł tym będzie lepiej)

4 postaraj się stworzyć własny konflikt z wymyśloną fabułą

5 jak chcesz opisać autentyczną historię bitwy to zbuduj sobie jej „kręgosłup” (mam na myśli wprowadzenie wątku głównego i kilku wątków pobocznych opartych na faktach)

5 myślę, że ciekawie połączyłem elementy fantastyczne z wierzeniami nadając przedstawionym postaciom i walkom tzw. „pazur”

6 daj porwać się wenie twórczej a być może stworzysz coś co głębiej zainteresuje czytelnika

7 wojna i jej opis to nie zabawa dla małych dzieci (nie bój się opisywać makabrę na polu bitwy – wojna bez opisu śmierci walczących nie jest wojną)

8 co jakiś czas dla „podkręcenia” temperatury postaraj się uśmiercić jakiegoś z głównych lub pobocznych bohaterów

9 nie śpiesz się z stworzeniem i publikowaniem na „siłę” kolejnych części (obowiązuje zasada, by nie przedobrzyć)

Mam nadzieję, że powyższe wskazówki choć trochę pomogą wszystkim jak należy opisać sceny walk😉
Vampire Fangs
pół roku temu
Przez przypadek pomyliłem się z numeracją, ale nic nie szkodzi – ważna jest treść😉
Anonim
pół roku temu
A motylkiem?

Zaloguj się, aby wziąć udział w dyskusji