Nikto0 7 miesięcy temu |
il cuore 7 miesięcy temu |
drzewo herbaciane 7 miesięcy temu |
drzewo herbaciane 7 miesięcy temu 🥋 🐩 |
Prorok 7 miesięcy temu ![]() |
Prorok 7 miesięcy temu |
Where Is My Mind 7 miesięcy temu |
Namietny dotyk 7 miesięcy temu |
o nim pseud 7 miesięcy temu Tak, to bardzo ważne, dzięki |
il cuore 7 miesięcy temu |
Where Is My Mind 7 miesięcy temu Naprawdę nie można od wyglądu i wieku? |
o nim pseud 7 miesięcy temu |
ZielonoMi 7 miesięcy temu |
TseCylia 7 miesięcy temu |
o nim pseud 7 miesięcy temu Ta kobieta kierująca tira źle się poczuła podczas jazdy... |
droga_we_mgle 7 miesięcy temu Realizm. Postaci nie mogą walczyć przez 15 godzin i się nie męczyć (chyba że mają np. jakiś magiczny doping, ale to już kwestia budowania świata). Raczej nie prowadzi się też wtedy skomplikowanych rozmów. Myślę, że warto uwzględnić otoczenie? Inaczej będzie wyglądała walka na piasku, na podmokłym terenie, w górach. I jeszcze indywidualność bohaterów. Jeden będzie polegał na brutalnej sile, inny stosuje podstępy i ma mentalność "wszystkie chwyty dozwolone". Zastanów się, jaki jest Twój bohater i jaki "styl walki" do niego pasuje. Gdzie szukać wiedzy? Można wpisać w wyszukiwarkę "jak opisywać sceny walki" (jak już zasugerowano wyżej), można też oglądać sceny z filmów, seriali, gier itp. gdzie takowe się pojawiają. To tyle z mojej strony, sama chętnie podłapię jakieś wskazówki od innych :) |
Bettina 7 miesięcy temu |
Bettina 7 miesięcy temu |
Where Is My Mind 7 miesięcy temu ![]() |
Where Is My Mind 7 miesięcy temu "Mistrz polecił unikać niepotrzebnych walek Na świecie jest aż nadto, po co więcej kalek Mistrz polecił unikać niepotrzebnych walek Na świecie jest aż nadto, po co więcej kalek" |
Vampire Fangs pół roku temu Przyznam szczerze, że zaciekawiło mnie postawione pytanie. Podpowiem jak opisać sceny walki na przykładzie moich opowiadań zainspirowanych mitologią grecką, egipską i nordycką: 1 zdecyduj kto ze sobą ma toczyć wojnę/bitwę/pojedynek/walkę itd. 2 opisz ciekawie strony konfliktu (np. u mnie obok postaci ludzi występują armie składające się z postaci fantastycznych jak harpie, potwory, gigantyczne skorpiony, bogowie i herosi) 3 w opisie mitologicznych armii posiłkowałem się wiedzą o mitach i wiadomościami z Internetu o bogach i stworzeniach oraz książkach – im więcej źródeł tym będzie lepiej) 4 postaraj się stworzyć własny konflikt z wymyśloną fabułą 5 jak chcesz opisać autentyczną historię bitwy to zbuduj sobie jej „kręgosłup” (mam na myśli wprowadzenie wątku głównego i kilku wątków pobocznych opartych na faktach) 5 myślę, że ciekawie połączyłem elementy fantastyczne z wierzeniami nadając przedstawionym postaciom i walkom tzw. „pazur” 6 daj porwać się wenie twórczej a być może stworzysz coś co głębiej zainteresuje czytelnika 7 wojna i jej opis to nie zabawa dla małych dzieci (nie bój się opisywać makabrę na polu bitwy – wojna bez opisu śmierci walczących nie jest wojną) 8 co jakiś czas dla „podkręcenia” temperatury postaraj się uśmiercić jakiegoś z głównych lub pobocznych bohaterów 9 nie śpiesz się z stworzeniem i publikowaniem na „siłę” kolejnych części (obowiązuje zasada, by nie przedobrzyć) Mam nadzieję, że powyższe wskazówki choć trochę pomogą wszystkim jak należy opisać sceny walk😉 |
Vampire Fangs pół roku temu |
Anonim pół roku temu |
Zaloguj się, aby wziąć udział w dyskusji