Opowi na YouTube!

Mrocznyumysł
08.07.2016
Witam Serdecznie!
Jestem nowy na Opowi.pl, ale mam pewien pomysł. Na pierwszy rzut oka absurdalny i niewykonywalny, jednak ma w sobie potencjał. Chcę Wam, czyli wszystkim użytkownikom Opowi.pl zaproponować, stworzenie konta na YouTube. Szczegóły są do ustalenia z całą społecznością tak, aby każdy mógł zabrać głos i wnieść coś do projektu.

Całość polegałaby na udostępnianiu na YouTube najlepszych, wyselekcjonowanych opowiadań, wierszy i ogólnie całej Naszej twórczości. Nie wiem, czy konto pełne audiobooków opartych na twórczości bądź, co bądź nie profesjonalnych pisarzy, ale za to bardzo zdolnych i pomysłowych amatorów — istnieje. Jeżeli tak to jest to na pewno niszowa działka. Więc dzięki wspólnej pracy można by wprowadzić coś nowego. Czy pomysł okaże się sukcesem trudno powiedzieć. Na pewno jednak pozwoli nam się rozwijać i dostarczy nowych doświadczeń, czy użytkownicy YouTube będą to oglądać i wpisywać pozytywne komentarze nie gwarantuję. Trzeba będzie przygotować się na hejt.

Obecnie na YouTube najwięcej wyświetleń mają kanały dla dzieci, dlatego jakieś mniej brutalne opowiadania, bajki i wierszyki mają dużą szansę bytu. Oczywiście konto podzielone byłoby na playlisty dla każdego gatunku literackiego.

Projekt rodzi dużo możliwości: może być dobrą zabawą, czymś innym. Pozwoli sprawdzić się w innej rzeczywistości słowa; niepisanego, a mówionego.

Niestety rodzi ogrom trudnych do rozstrzygnięcia kwestii. Wymienię tylko te, co przychodzą mi do głowy, ale na pewno jest o wiele więcej i pojawią się podczas dyskusji, lub w trakcie realizacji i rozwoju projektu, gdy zostanie on zaakceptowany przez ogół.
1. Kto ma założyć konto?
2. Do kogo konto będzie należeć i kto będzie nim zarządzał? Kto dostanie dostęp do hasła? Grupka wybranych przez użytkowników przedstawicieli? Jeden użytkownik wyłoniony w ten sam sposób? Czy może uda namówić się do współpracy, że tak powiem właścicieli portalu, moderatorów, adminów Opowi i tych, co nad stroną czuwają?
3. Jaka nazwać konto?
4. Kto będzie nagrywać?
5. Kto będzie montować?
6. Jak sprawiedliwie wyłonić teksty, aby nie było żadnych znajomości, tylko o wyborze decydowała sam tekst i jego wszelakie walory, a nie nazwisko/pseudonim autora?
7. Ile tekstów umieścimy na początku, jak często będziemy je dodawać?
8. Kto będzie odpowiedzialny za poprawę wybranych tekstów? Nie chodzi o ortografię i interpunkcję, bo tego słuchacz nie zauważy, ale o wszelkiego rodzaju inne błędy np. zły szyk zadania, logika itd.
9. Co z prawami autorskimi i majątkowymi publikowanych teksów w formie audiobooka na YouTube?
10. Kto napisze regulamin, bo na pewno takowy będzie potrzebny?
11. Jak wiadomo na YouTube można zarabiać. Trudno się spodziewać milionów wyświetleń i subów, ale co gdyby konto zaczęło generować zyski?
12. Jak uczciwie podzielić kasę na wszystkich, co wezmą w tym udział. Ja bym proponował jej nie dzielić, a spożytkować na rozwój projektu i dobro ogółu np. lepszy mikrofon, zakup jakieś profesjonalnego program do obróbki dźwięku. Jakby zyski były duże to można by wydać je na: wydanie książki ze zbiorem całej twórczości publikowanej na YouTube, organizowanie jakiś konkursów na Opowi i zakup za te pieniądze nagród rzeczowych, cel charytatywny.

Zanim jednak rozważymy punkty 11, 12 nie ma się, co nastawić na wielki sukces, ale zawsze taki projekt to frajda i przygoda, ma jakiś potencjał i może się udać. Można zacząć od zera wystarczy dyktafon w telefonie, czas, chęci, dobre pomysły i to wszystko.

Zapraszam do burzliwej dyskusji, czy ten projekt ma w ogóle prawo bytu i kto by był zainteresowany. Rzucam tylko szaloną propozycję.
Ktokolwiek
08.07.2016
Pomysł ciekawy, ale punkty 11 i 12 są zdecydowanie zbędne. Problemem może się okazać też organizacja całości, bo łatwo jest to powiedzieć, ale na pewnie dość ciężko jest to zrealizować. Niemniej na miarę moich możliwości chętnie pomogłabym w realizacji. Napisanie regulaminu raczej nie będzie problemem, mamy na Opowi kilka wprawionych w tym osób:) najważniejszym pytaniem est teraz : czy są osoby Chętne? Na przykład ktoś, kto jest ogarnięty z tworzeniem filmów albo z ich montowaniem. Nie licz na adminów Opowi, bo oni na pewno rzadko udzielają się w życiu portalu.
KarolaKorman
08.07.2016
ja słuchałam takiego opowiadania na YT naszego autora. Spróbuję znaleźć kogo, moment :)
Neurotyk
08.07.2016
Ja dziękuję, ledwo czytam niektóre teksty na opowi, a co dopiero ich słuchać...

XD
Neurotyk
08.07.2016
PS

Wybierać można poprzez One-shot tygodnia, już jest, ale działa :D
Neurotyk
08.07.2016
Nie działa*

Bo nikomu się nie chce i mi tez nawet :)
Przez ten konkurs możecie wybierać treści na you tube., na przykład.

jesteś wariat :D Pozytywny :)
To ja, Neuro:)
KarolaKorman
08.07.2016
Nie mogę znaleźć :(
alfonsyna
08.07.2016
Karola, czy może MrGonzo czegoś takiego nie robił? Tak mi się skojarzyło, chociaż ja tego nie słuchałam, tylko widziałam info na ten temat. :)
Co do samego pomysłu się chyba nie wypowiem, bo mam zbyt pesymistyczne wizje i nie chcę nikogo zniechęcać - jak cokolwiek z tego wyjdzie, to będę z Was dumna. ;)
KarolaKorman
08.07.2016
Może :) Ja słuchałam i wyszło świetnie, czytała dziewczyna :)
Ritha
08.07.2016
Biorąc pod uwagę, że większość czytam w pracy na kompie bez głośników lub na komórce w różnych dziwnych miejscach, to raczej zostanę przy czytaniu :)
Łowczyni
08.07.2016
Hm, również uważam, że pomysł bardzo kreatywny, chwała Ci za to naprawdę. Jednak z racji mojego "zaplanowanego" czasu, trudno będzie mi sie odnaleźć na Youtube. Już tutaj chwilami bywa ciężko, a więc sam masz odpowiedź...
Mimo wszystko, jeśli dojdzie to do skutku, życzę wytrwałości. :)
Okropny
08.07.2016
His name is Robert Paulson
alfonsyna
08.07.2016
Jak dla mnie kluczowe są tu punkty 4 i 5 - bo ktoś by się tym musiał zająć, a to by pochłaniało naprawdę ogrom czasu. Osobiście wolę czytać niż słuchać, a i od drugiej strony (żeby coś mojego miało być do słuchania) też raczej odpadam. Aczkolwiek - pewnie by się odbiorcy znaleźli, więc możecie walczyć. :D
Neurotyk
08.07.2016
alfonsyna zwróciła uwagę na ważną kwestę, że "czytający" musiałby jak murzyn za free nagrywać, zmieniając głos z kobiecego a męski, ptasi, Okropny, psi i koci, oraz inny. Czy czytającemu to będzie się podobało?:)
Mrocznyumysł
08.07.2016
Ja mogę się zająć montażem, oczywiście przed opublikowaniem gotowego materiału przesłałbym go wszystkim zainteresowanym, aby ocenili czy jest dobrze i ewentualnie poprawili błędy, tak żeby nikt nie miał pretensji, że mogło być coś lepiej zrobione. Mam straszny głos więc lektor ze mnie słaby. Nawet Auto-Tune mi nie pomoże.
GeraltRiv
08.07.2016
Pomysł macie nie najgorszy ale tu Polska więc rozważe kwestie punktu 11 i 12 według mnie.
Skoro hajs jest za wyświetlenia to proste. Tego czyjego tekst tego kasa z wyświetleń. Tylko jak ją wypłacać? Tu jest problem. Może konta paypal? Każdy może założyć.

Osobiście moge udostępnić jakieś drabble ale zgloście się kiedy będziecie pewni swego.
Neurotyk
08.07.2016
A Wy tylko o pieniądzach :D
Neurotyk
08.07.2016
Ja mogę dać Virgila, dialogi są absurdalne i śmieszne, w sam raz do czytania :)

Część postów została ukryta (378)

Zaloguj się, aby przeglądać cały wątek

Ant
24.08.2016
Czyli wychodzi na to, że mamy nazwę dla kanału :)
Shiroi Ōkami
24.08.2016
Słaba frekwencja coś.
Okropny
24.08.2016
Opowi.tv!
Okropny
24.08.2016
Lepiej się rymuje i nie kojarzy się z dyskoteką
Neurotyk
24.08.2016
Miarodajne wyniki XD
60secondsToDie
24.08.2016
Oba są spoko XD
Pan Buczybór
24.08.2016
Opowi.tv lepsze
Ant
24.08.2016
Sugerujecie dogrywkę?
Mrocznyumysł
11.09.2016
Dogrywka raczej odpada. W regulaminie ankiety było, że zrobimy ją tylko w przypadku remisu. Według zasad ankiety uczciwie, większością głosów wygrała Opowiteka, więc ona właśnie powinna być nazwą kanału. Było ustalone, że tą ankietą wybierzemy nazwę (każdy mógł podać swoją propozycję — było na to dużo czasu; każdy mógł zagłosować — też było na to dużo czasu) wybraliśmy Opowiteka. Niektórym może się ona mniej podobać niż jakaś inna, ale na tym polega demokratyczny wybór - większość wybrała tą nazwę, więc taka zostanie. Nie zrobię innej ankiety lub dogrywki, bo jak będę co chwilę zmieniał zdanie to stracę wiarygodność. Każdy znał zasady, były jasno podane, zgodnie z nimi wygrała Opowiteka. Gdybyśmy co chwilę robili nowe ankiety na ten sam temat to nigdy nic byśmy nie ustalili.
Okropny
11.09.2016
Opowi.tv!
reddumbledoor
11.09.2016
cześć:)
jestem tu nowy, więc jak coś to wybaczcie:D
dopiero co trafiłem a już by się chciało nazwy wymyślać, a przynajmniej zagłosować na którąś:D

nie będę się tu przedstawiał, żeby nie popełnić forumowego faux pas, ale pisuję i czytuję.
Nie przeczytałem dokładnie wszystkich postów w tym temacie, ale jeśli macie ochotę na lektora, to chętnie służę pomocą :)
kiedyś nawet robiłem reporterskie materiały do radiowej trójki z moim głosem na antenie, ale z różnych przyczyn nie poszedłem w to dalej i nie zrobiłem karty lektora. Kariery też nie.

Tak sobie pomyślałem, że w końcu może połączę dwie moje pasje w jedną:D
mówię serio, chętnie Wam coś przeczytam, nawet mam już coś na oku (o ile zgodzi się zainteresowana...osoba).
Sami ocenicie.

A pomysł z kanałem na YT świetny:)
KarolaKorman
12.09.2016
Podaj jakiś link do próbki i będą mogli ocenić wszyscy zainteresowani :)
reddumbledoor
12.09.2016
dajcie mi chwilę, dopiero co olśnienia doznałem:D
oczywiście, że pomyślałem i o tym, tyle, że to jak z CV. Jak potrzebne to pod ręką nie ma.
Mam na myśli prywatne nagrania, tyle, że wiekowe (więc gdzie ich szukać po starych dyskach?!), bo do profesjonalnych baz lektorów nigdy mnie nie ciągnęło.
Prościej będzie jak uda mi się znaleźć stary mic i nagrać coś na nowo. Liczę na pozytywną odpowiedź od jednego z użytkowników forum, żeby i tekst pod kątem YT miał jakąś wartość:)
KarolaKorman
12.09.2016
Spokojnie, czekamy cierpliwie :)
reddumbledoor
21.09.2016
cierpliwi jesteście:D
pardon, że wyjęło mnie na taki czas, ale nie próżnowałem. Mam wreszcie sensowny mikrofon, bo mojego starego wcięło na amen. Uczę się go obsługiwać, to w wolnej chwili (a takich ostatnio brak, żeby jakieś pomieszczenie na studio przerobić) coś nagram.
Ant
21.09.2016
Wrzucaj jak coś będziesz miał. Czekam na pierwsze nagrania!
Pan Buczybór
23.10.2016
Szkoda, że to zdechło. Fajny pomysł był.
Pan Buczybór
18.12.2016
Jadło, jadło i zdechło.
detektyw prawdy
18.12.2016
No dobra, ale pytanie, jakie teksty będziemy ,,opowiadać"? Jakieś smutne przydługasy, a może wierszyki Nuncjusza? No chyba, że każdy z opowijczyków założy konto (przykładowo tylko) Pan Buczybór na YT i będzie opowiadać swoje opowiadania... Opowi na YT to świetny pomysł, ale trzeba mieć na to pomysł...
Warto też dodać, że nie będziemy opowiadać bez mikro bo będzie jakieś ,,Aa to sie na ten kosz sndj iaoraz klakskdlaskldkalsdkladksladkla". Przydałoby się też rozpromowanie projektu. Gdzie, nad tym się jeszcze zastanowimy. Głos nie może mieć chrypy.
Nuncjusz
19.12.2016
Chrypa jest ok
detektyw prawdy
19.12.2016
Tylko żeby nie było odchrząknięc, bo będzie:
,,Kkhamsk No i wpadłem na ten jebansjskk kjkkkkhan mhm wnoj"
GonciarzEU
19.12.2016
Będzie ostro. Detektywie. Jesteś kompletnym debilem. Zaśmiecasz swoim nędznym istnieniem cały ten portal. Co ja bym dał, żebyś kurwa zginął marnie i wylądował w piekle. Nie wiem czy ty udajesz czy na serio jesteś takim kretynem. Cała twoja pierdolona "twórczość" to jedne wielkie gówno. Polecam, stań na chwilę przed lustrem i zastanów się czy warto żyć. Chociaż zastanawiając się nad tobą, to nie warto. Nie wiem też, czym świat zgrzeszył, że Bóg zesłał nam takiego imbecyla. Poważnie, gościu weź jakąś linę, idź do parku czy coś, znajdź gałąź i się kurwa POWIEŚ. Nikt by nie tęsknił. TAK CI TRUDNO ZROZUMIEĆ, ŻE CAŁY ŚWIAT MA CIE W DUPIE? A TY JAK PIERDOLONY WIRUS ZATRUWASZ WSZYSTKO I WSZYSTKICH. "Patrząc" na ciebie, szkoda mi, że twoja matka nie poprosiła o aborcję...
detektyw prawdy
19.12.2016
A kto mi kurwa bedzie kazal co ja mam robic za przeproszeniem? To moje życie i sie od niego odpierdol, imbecylu, a nie będziesz mi mówił że mam się powiesić itp.

Całe konto zgłaszam do admina, bo jest to ewidentny troll w stronę moją i nie tylko.
Pan Buczybór
19.12.2016
A miało być ostro.
Pan Buczybór
19.12.2016
..
Pan Buczybór
19.12.2016
..
D4wid
19.12.2016
Wnioskuje o spokój!
Joker
19.12.2016
Oddalam xD
Pan Buczybór
19.12.2016
Oddalam również
Nuncjusz
19.12.2016
Wydalam
Sileth
20.12.2016
Uchylam

Okno
detektyw prawdy
21.12.2016
Dla dociekliwych - Karo mial kiedys swoj kanal na YouTube. Ale zrezygnowal po ilosci jego subskrybentow.
Beznadzieja
21.12.2016
Słaby z ciebie stalker (detektyw) Detektywie.
detektyw prawdy
21.12.2016
No musialem sike blakac po zakatkach youtuba zeby znalezc kanal Myśli Psychopaty.
detektyw prawdy
21.12.2016
sie*
Śpioch
10.01.2017
Mroczny pomysł
detektyw prawdy
10.01.2017
Nie ma co upowac
Krystian244
11.01.2017
Co z tym pomysłem?
Pan Buczybór
11.01.2017
Buchnęło, zawrzało i zgasło.
Nuncjusz
11.01.2017
Były już różne inicjatywy, które w sumie, zaczynały i kończyły się tylko na stworzeniu kolejnego, nowego wątku na Opowi.
Najprościej jest właśnie zrobić wątek, jak już przychodzi do konkretnej roboty, w której trzeba coś z siebie dać, kończy się tak jak ta inicjatywa - ciszą i beznadzieją.
Tak że, jeśli ma ktoś jeszcze jakiś "genialny pomysł" niech się kurwa dziesięć razy zastanowi, czy da radę
Nuncjusz
01.08.2018
Tutaj
Elorence
01.08.2018
okej
O-Ren Ishii
09.08.2018
Ja np. ciagle jestem za tym pomysłem i jeśli cos by poszło, to ja bym w sumie nawet mogła kupić jakiś mikrofon i nagrywać (jeśli ktoś chce mój głos słyszeć XDDD), tylko są jeszcze inne rzeczy, które trzebaby było ogarniać, a na których totalnie się nie znam :)
Nuncjusz
09.08.2018
Głos masz super, już Cię słyszałem.
A co dalej, to nie wiem.
Chyba, po pierwsze, ktoś by musiał założyć odpowiednio nazwany kanał na YT
Elorence
09.08.2018
Nuncjusz, a ktoś gadał z Piotrem? No, bo kurde, wypadałoby z nim to obgadać zanim cokolwiek zaczniemy robić.
O-Ren Ishii
09.08.2018
Piotr będzie miał reklamę portalu XD
Nuncjusz
09.08.2018
O ile użyjemy nazwy Opowi, a to wcale nie jest powiedziane ;)
O-Ren Ishii
09.08.2018
Otóż to
Nuncjusz
09.08.2018
Poza tym, na razie nie chcę w to wkręcać Pierra, bo niewiadomo co z tego wyniknie, zapewne kupa. Jak wypali mimo wszystko, nazwę zawsze można skorygować i dać info Piotrusiowi, że robimy mu fejm
O-Ren Ishii
09.08.2018
No ja tez tak mysle, najpierw trzeba ogarnąć chociaż trochę

Zaloguj się, aby wziąć udział w dyskusji