Piszemy Fantasy (wątek techniczny)

Cain
8 miesięcy temu
Wątek techniczny, przygotowawczy.
Dawajcie swoje pomysły co do świata, rozgrywki i inne.
Burza mózgów.
zsrrknight
8 miesięcy temu
dla porządku dobrze by było by każdy chętny, gdy już wszystko będzie gotowe do pisania, przygotował takie proste karty postaci. Wiek, płeć, wygląd - taki ogólny opis, żeby był dostępny spis wszystkich postaci, co by się potem nie gubić
Rudy420
8 miesięcy temu
To ma działać tak, ze to nie ty jesteś tą postacią tylko ona jest jakby twoja tak?
Cain
8 miesięcy temu
Wymyślasz postać którą sterujesz, odgrywając z jej perspektyw np jako nie wiem - ork alkoholik czy wróżka zębuszka
Rudy420
8 miesięcy temu
Ok
00.00
8 miesięcy temu
Ja stworzę moją postać jeśli ktoś zacznie od budowy świata
00.00
8 miesięcy temu
Inaczej nie wiem jak ją zacząć dostosowywać do fabuły potrzebuję tła
Cain
8 miesięcy temu
No świat może powstawać wraz z rozwojem opowieści, każda fantastyczna rasa jest ok
Cain
8 miesięcy temu
w tym człowiek
00.00
8 miesięcy temu
Jedna osoba powinna być odpowiedzialna za ewentualną synchronizację wszystkich
00.00
8 miesięcy temu
Gdyby coś komuś uciekło
00.00
8 miesięcy temu
Ludzi nie lubię
Cain
8 miesięcy temu
Główny quest jest ważny jako spoiwo.
00.00
8 miesięcy temu
W mojej pisaninie ludzie są zbyt zwierzęcy
Cain
8 miesięcy temu
To sobie wymyslcie postacie, cechy fizyczne, wygląd, wiek itp
zsrrknight
8 miesięcy temu
co do świata przedstawionego to ustalmy po prostu ogólne zasady, czyli:
miejsce akcji
czas (bardziej średniowiecznie, starożytnie czy renesansowo?)
może jakieś zasady co do magii (czy jest powszechna czy nie itd)
Cain
8 miesięcy temu
Aleks99
8 miesięcy temu
Jonatan Von Bezbek vel Bumer

wygląd: łysiejący facet, około 176 cm wzrostu, szczupły, w przeszłości dumny posiadać kałduna taktycznego. Na rzecz biedy i niedożywienia jegoż ptraszek utracił do reszty swój daszek.
Lubi biegać, właściwie to musi, narobił dzieciorów tuzinowi kobit, podając się za znachora uzdrawiającego swą różdżką
Cain
8 miesięcy temu
zsrr, robimy klasy postaci?
zsrrknight
8 miesięcy temu
w sumie może np. jakieś państwo w centrum znanego świata, gdzie mieszają się wszystkie kultury, rasy i religie - dla pełnej swobody

Część postów została ukryta (238)

Zaloguj się, aby przeglądać cały wątek

Wianeczek
7 miesięcy temu
Jestem ciekawa jak to wyjdzie ☹️
Cain
7 miesięcy temu
We dwie osoby tego nie zrobimy xp, wiec jesli ktos ma ochote to dawac znac, potrzeba 4 do max 6 osob.
Prawdopodobnie bysmy zaczeli jakos od nowego roku a jak brak zainteresowanych to trudno, zawsze cos innego mozna zrobic
Wianeczek
7 miesięcy temu
Ok
zsrrknight
7 miesięcy temu
to się mówi, a nie pisze, tak?
Cain
7 miesięcy temu
Mysle ze daloby sie to zmodyfikowac jako pisanie, nie widze wiekszego problemu.
Cain
7 miesięcy temu
Zsrr, troche podobnie do takiego formatu (choose your own adventure)
https://store.steampowered.com/app/1290270/Vampire_The_Masquerade__Night_Road/
Swietna gra swoja droga, polecam
Cain
7 miesięcy temu
zsrrknight
7 miesięcy temu
Cain
7 miesięcy temu
znam ssetha, dobry jest
Cain
7 miesięcy temu
Cain
7 miesięcy temu
Cain
7 miesięcy temu
Co myslicie o wspolnym tworzeniu swiata fantasy oprócz roleplayingu w nim?
Mozna by to podciagnac pod obecne juz formy zabaw literackich, pisanie prozy we wspolnie tworzonym swiecie, ktory powstawalby wysilkiem roznych autorów, dodajacych cos od siebie w obrebie narzuconych wczesniej regul i oczywistych limitów, które bysmy uzgodnili wczesniej dla kontroli projektu.
Powiedzmy ze jest pewien szkic swiata, rozne jego fragmenty ktore dopracowujemy, dodajac rozne akcenty wynikajace z indywidualnych stylow autorskich - rodzaj uniwersum w którym mozna przedstawic rozne historie.
Taki luzny pomysl na szybko
Wianeczek
7 miesięcy temu
Tak myślałam, że będzie ta wspólna opowieść poprowadzona od początku. Zadecydujcie
Cain
7 miesięcy temu
Zreszta wierszem tez mozna by.
Caly projekt bylby interesujacy, poniewaz angazowalby bardziej myslenie, planowanie i relacje socjalne. Tworzenie fikcyjnego swiata w którym moznaby tez ''zyc'' dzieki wykreowanym przez siebie postaciom.
Cain
7 miesięcy temu
mozna rózne rzeczy robic, ogranicza nas tylko wyobraznia, bawic sie mozna na wiele sposobow
Cain
7 miesięcy temu
Taki wyzszy poziom zabawy w pisanie zdan po sobie, w obrebie jednego swiata z ustalonymi zasadami to da predzej czy pozniej interesujacy obraz, zwlaszcza ze to swiat fantastyczny.
Cain
7 miesięcy temu
Nie tak odmienne od tworzenie swiata z gier komputerowych gdzie sa rozni ludzie zaangazowani, jedni od art designu, drudzy od topografii, trzeci od mody, lore, itd, itp. Projekt powstaje pod pewne zalozenia ale jest elastyczny by pomiescic i łaczyc w sobie rozne spojrzenia, dajac cos unikalnego.
Wianeczek
7 miesięcy temu
Już teraz na tym starej powieści widać co nie co.
Ja lubię kształyować świat w plastycznej formie wizerunkowej.
Wianeczek
7 miesięcy temu
Nie sam dialog czy rzucone tylko to był taki i taki obiekt
Wianeczek
7 miesięcy temu
Nie mam pojęcia zbyt dużego o grach 😊
Wianeczek
7 miesięcy temu
Dostosuję się do innych jakby co
Cain
7 miesięcy temu
Gry jako przyklad projektu w ktorym zaangazowane sa rozne osoby, tworzace wspolne siwat
Wianeczek
7 miesięcy temu
Ufam, że wszystko się uda 😄
Cain
7 miesięcy temu
Cain
7 miesięcy temu
Hmm, dla mnie najprzyjemniesze w grach i historiach wszelkiego typu zawsze bylo tworzenie postaci, tego jak wyglada, jej indywidualnej historii, cech charakteru itd. I pozniej puszczanie ich luzem w wymyslonym swiecie, patrzenie jak sie zachowuja, co sie z nimi dzieje wlasnie poprzez gromadzone doswiadczenia.
Cain
7 miesięcy temu
Wiec widze tu dwie albo i trzy opcje na zabawe. Samo prowadzenie postaci w swiecie wykreowanym przez narratora/tworce gry ale tez i tworzenie ''mapy'' na ktorej beda rozgrywac sie wydarzenia. Ale co kto lubi.
Cain
7 miesięcy temu
Troche ambitniejsze i moze brzmiec straszno ale w rzeczywistoscie nie jest takie trudne.
Cain
7 miesięcy temu
Cain
7 miesięcy temu
Cain
7 miesięcy temu
Cain
pół roku temu
A więc mam taką ajdiję - można by do gry fantasy podejść w inny sposób co jednocześnie będzie nieskomplikowany i możliwy do kontynuacji w każdej chwili, nawet jeśli któregoś z graczy nie będzie, lub pojawią się nowi.
Jako że na opowi ludzie uwielbiają zabawę w bal maskowy i klonozę, zrobić to tak.

Powiedzmy pierwszy wpis w wątku mógłby nakreślić ogólne fantasy miejsce, tło akcji a dalej współtworzyliby już uczestnicy swoimi wpisami.
Do wzięcia udziału w zabawie należy utworzyć NOWE KONTO/profil fantastycznej postaci np.
Minetozaur/ dodać awatar przedstawiający tą postać wizualnie.
W zakładce O MNIE - dodać opis/dotychczasową historię bohatera, jego cechy szczególne itd.
To będzie też miejsce na ekwipunek/statystykę/doświadczenia/wydarzenia jakich doznała postać też później podczas trwania rozgrywki - wystarczy dodać tam dane tabelki i na bieżące je uzupełniać.

Z takim kontem postaci przeszlibyśmy już do nowego wątku gry - który działałby jako miejsce wydarzeń/
Dalej, mamy powiedzmy czterech uczestników - jeśli mamy pewność ich obecności to prowadzący rozgrywkę rzuca im kością na inicjatywę akcji - raz na początku albo kilkukrotnie w zależności od potrzeby chwili.

I tak, - mamy tło, mamy postacie, mamy kolejność dodawania wpisów, dalej - komunikacja
Podzieliłbym to w taki sposób:
........................................................
MINETOZAUR
WPIS oznajmiający czynność wykonaną podczas kolejki np;
Biorę miecz i atakuję kościotrupa
DIALOG - czyli co postać mówi podczas akcji.
- Na pohybel skurczysynom!
................................................................................
Całość wychodzi tak że wiemy co powiedziała dana postać i co zrobiła
KONIEC KOLEJKI
I następna osoba dodaje swój wpis

Oczywiście za rezultat owych akcji odpowiadałby prowadzący a jeśli by go nie było - to musieliby dogadać się ze sobą gracze, używając przyjętych zasad świata oraz normalnej logiki - czyli trzeba by ustalić pewne twarde zasady działania/świata.
paluszki z paczuszki
pół roku temu
Masz dobre chęci Cain, ale zauważ, proszę, że próbujesz ożywić trupa w krematorium przrz usta-usta. Godne podziwu, przybicia piąteczki, piątuni, poklepania po... gdzie tam chcesz, ale tego trupa nie da się reanimować. Nawet wiosną radosną z Ben Hurem do pomocy o północy.
Ale żeby całkowicie cię nie dobijać (do krzyża) trzymam kciuczki za powodzenie i pozytywne zakończenie projektu.
Na projektorze.
👍
paluszki z paczuszki
pół roku temu
Masz naleśnika jeszcze🥞
Cain
pół roku temu
Wspólne tworzenie świata, czyli rezultat tego co widzi grupa zebranych osób.
1 osoba
WPIS: Jadę dalej konno 2 kilometry i widzę wioskę
DIALOG: Jaka zajebiaszcza wioska!
.............................................................
2 osoba
WPIS Również dojeżdżam do zajebiaszczej wioski i widzę że dachy są kolorowe a mury szpiczaste.
DIALOG: Poszukajmy karczmy.
......................................................
3 osoba
WPIS: Na zatłoczonym dziedzincu widzimy/widzę? że trwa święto Koguta.
DIALOG: Patrzcie na te dekoracje!
..........................................................

Na takiej zasadzie to by było i jeśli gracze trzymaliby się kolejności to całość miałaby szansę być dość spójna.
Dodatkowo trzymając się wcześniej przyjętych zasad dotyczących świata, np: świat jest taki a taki a ogólny ton narracji jakiej wszyscy się trzymamy jest np: zwykły. Czyli neutralny - a dalej gracze swoimi wpisami, gdzie odpowiadaliby za wypowiedzi prowadzonych przez siebie postaci mogliby naturalnie wprowadzać modyfikację w zależny od sytuacji i chwili ton
Cain
pół roku temu
Dzięki za naleśnik, Paluszki.
Nie staram się ożywić trupa, daję pewne idee, może się uda, może nie uda, może ktoś kiedyś albo i teraz na to trafi i może się przyda, albo i nie.
Cain
pół roku temu
Mam fun z samego projektowania czegoś takiego. Jeśli ktoś z czytających ma idee, to pisać śmiało.
paluszki z paczuszki
pół roku temu
A może chciałbyś rozszerzyć projekt o Nową Fantastykę?
Co ty na to?
Jest duże prawdopodobieństwo, że tam mogłoby pyknąć.
Aczkolwiek nie znam portalu, anintamtejszych ludków. Jednak sama nazwa portalu jest zachęcająca i kto wie, może twój projekt spodobałby się kilku osobom.

Jesteś mądry typ i trochę szkoda twojego zapału na to miejsce.

Popitka po naleśniczkach🧉
Cain
pół roku temu
A nie znałem, obczaję. Dzięki za polecenie.
No opowi jeszcze leczy kaca z sylwestra i niestety chyba najlepsze czasy ma za sobą.
Cain
pół roku temu
Na zdrovie!
Wianeczek
pół roku temu
Czyli tutaj nici z tego, szkoda. Na Nowej Fantastyce ja mam konto, nie wiem na ile tam ludzie by się chcieli bawić, można spróbować.
Bettina
pół roku temu
W jakimś pociągu.
Bettina
pół roku temu
Christoph Ransmayr
Bettina
pół roku temu
( tyle ze to jest bardxo wolne od czegos innego, niz po prostu obserwacja)
Bettina
pół roku temu
No a Ja jestem wege.

https://youtube.com/shorts/QWumA2TfUjM?si=mzp_5KJMtlhBLxYi
Bettina
pół roku temu
Lilith- byla prawomocną postacią, nie mającą nic wspólnego z reaktywowaną tu bezradną krzątaniną na miotle.
Bettina
pół roku temu
Lilith z wirlkim smutkiem wydała oświadczenie - Z wielkim smutkiem muszẹ oświadczyć, że nie przejmẹ kochani waszych długów.
Bettina
pół roku temu
* z wielkim
Może...może...możemy.
MrCookieMstr
pół roku temu
Wyprawa w odległe zakątki galaktyki, sztuczna inteligencja która przejmuje kontrolę nad misją, spotkane z obcymi którzy egzustują w innym wymiarze.
Bettina
pół roku temu
//Witam Panią//
Bettina
pół roku temu
//Serdecxnie ♡2, Co wydarzyło siẹ obcym?//

Zaloguj się, aby wziąć udział w dyskusji