Piszemy Fantasy (wątek techniczny)

Cain
pół roku temu
Wątek techniczny, przygotowawczy.
Dawajcie swoje pomysły co do świata, rozgrywki i inne.
Burza mózgów.
zsrrknight
pół roku temu
dla porządku dobrze by było by każdy chętny, gdy już wszystko będzie gotowe do pisania, przygotował takie proste karty postaci. Wiek, płeć, wygląd - taki ogólny opis, żeby był dostępny spis wszystkich postaci, co by się potem nie gubić
Rudy420
pół roku temu
To ma działać tak, ze to nie ty jesteś tą postacią tylko ona jest jakby twoja tak?
Cain
pół roku temu
Wymyślasz postać którą sterujesz, odgrywając z jej perspektyw np jako nie wiem - ork alkoholik czy wróżka zębuszka
Rudy420
pół roku temu
Ok
00.00
pół roku temu
Ja stworzę moją postać jeśli ktoś zacznie od budowy świata
00.00
pół roku temu
Inaczej nie wiem jak ją zacząć dostosowywać do fabuły potrzebuję tła
Cain
pół roku temu
No świat może powstawać wraz z rozwojem opowieści, każda fantastyczna rasa jest ok
Cain
pół roku temu
w tym człowiek
00.00
pół roku temu
Jedna osoba powinna być odpowiedzialna za ewentualną synchronizację wszystkich
00.00
pół roku temu
Gdyby coś komuś uciekło
00.00
pół roku temu
Ludzi nie lubię
Cain
pół roku temu
Główny quest jest ważny jako spoiwo.
00.00
pół roku temu
W mojej pisaninie ludzie są zbyt zwierzęcy
Cain
pół roku temu
To sobie wymyslcie postacie, cechy fizyczne, wygląd, wiek itp
zsrrknight
pół roku temu
co do świata przedstawionego to ustalmy po prostu ogólne zasady, czyli:
miejsce akcji
czas (bardziej średniowiecznie, starożytnie czy renesansowo?)
może jakieś zasady co do magii (czy jest powszechna czy nie itd)
Cain
pół roku temu
Aleks99
pół roku temu
Jonatan Von Bezbek vel Bumer

wygląd: łysiejący facet, około 176 cm wzrostu, szczupły, w przeszłości dumny posiadać kałduna taktycznego. Na rzecz biedy i niedożywienia jegoż ptraszek utracił do reszty swój daszek.
Lubi biegać, właściwie to musi, narobił dzieciorów tuzinowi kobit, podając się za znachora uzdrawiającego swą różdżką
Cain
pół roku temu
zsrr, robimy klasy postaci?
zsrrknight
pół roku temu
w sumie może np. jakieś państwo w centrum znanego świata, gdzie mieszają się wszystkie kultury, rasy i religie - dla pełnej swobody

Część postów została ukryta (238)

Zaloguj się, aby przeglądać cały wątek

Wianeczek
pół roku temu
Jestem ciekawa jak to wyjdzie ☹️
Cain
pół roku temu
We dwie osoby tego nie zrobimy xp, wiec jesli ktos ma ochote to dawac znac, potrzeba 4 do max 6 osob.
Prawdopodobnie bysmy zaczeli jakos od nowego roku a jak brak zainteresowanych to trudno, zawsze cos innego mozna zrobic
Wianeczek
pół roku temu
Ok
zsrrknight
pół roku temu
to się mówi, a nie pisze, tak?
Cain
pół roku temu
Mysle ze daloby sie to zmodyfikowac jako pisanie, nie widze wiekszego problemu.
Cain
pół roku temu
Zsrr, troche podobnie do takiego formatu (choose your own adventure)
https://store.steampowered.com/app/1290270/Vampire_The_Masquerade__Night_Road/
Swietna gra swoja droga, polecam
Cain
pół roku temu
zsrrknight
pół roku temu
Cain
pół roku temu
znam ssetha, dobry jest
Cain
pół roku temu
Cain
5 miesięcy temu
Cain
5 miesięcy temu
Co myslicie o wspolnym tworzeniu swiata fantasy oprócz roleplayingu w nim?
Mozna by to podciagnac pod obecne juz formy zabaw literackich, pisanie prozy we wspolnie tworzonym swiecie, ktory powstawalby wysilkiem roznych autorów, dodajacych cos od siebie w obrebie narzuconych wczesniej regul i oczywistych limitów, które bysmy uzgodnili wczesniej dla kontroli projektu.
Powiedzmy ze jest pewien szkic swiata, rozne jego fragmenty ktore dopracowujemy, dodajac rozne akcenty wynikajace z indywidualnych stylow autorskich - rodzaj uniwersum w którym mozna przedstawic rozne historie.
Taki luzny pomysl na szybko
Wianeczek
5 miesięcy temu
Tak myślałam, że będzie ta wspólna opowieść poprowadzona od początku. Zadecydujcie
Cain
5 miesięcy temu
Zreszta wierszem tez mozna by.
Caly projekt bylby interesujacy, poniewaz angazowalby bardziej myslenie, planowanie i relacje socjalne. Tworzenie fikcyjnego swiata w którym moznaby tez ''zyc'' dzieki wykreowanym przez siebie postaciom.
Cain
5 miesięcy temu
mozna rózne rzeczy robic, ogranicza nas tylko wyobraznia, bawic sie mozna na wiele sposobow
Cain
5 miesięcy temu
Taki wyzszy poziom zabawy w pisanie zdan po sobie, w obrebie jednego swiata z ustalonymi zasadami to da predzej czy pozniej interesujacy obraz, zwlaszcza ze to swiat fantastyczny.
Cain
5 miesięcy temu
Nie tak odmienne od tworzenie swiata z gier komputerowych gdzie sa rozni ludzie zaangazowani, jedni od art designu, drudzy od topografii, trzeci od mody, lore, itd, itp. Projekt powstaje pod pewne zalozenia ale jest elastyczny by pomiescic i łaczyc w sobie rozne spojrzenia, dajac cos unikalnego.
Wianeczek
5 miesięcy temu
Już teraz na tym starej powieści widać co nie co.
Ja lubię kształyować świat w plastycznej formie wizerunkowej.
Wianeczek
5 miesięcy temu
Nie sam dialog czy rzucone tylko to był taki i taki obiekt
Wianeczek
5 miesięcy temu
Nie mam pojęcia zbyt dużego o grach 😊
Wianeczek
5 miesięcy temu
Dostosuję się do innych jakby co
Cain
5 miesięcy temu
Gry jako przyklad projektu w ktorym zaangazowane sa rozne osoby, tworzace wspolne siwat
Wianeczek
5 miesięcy temu
Ufam, że wszystko się uda 😄
Cain
5 miesięcy temu
Cain
5 miesięcy temu
Hmm, dla mnie najprzyjemniesze w grach i historiach wszelkiego typu zawsze bylo tworzenie postaci, tego jak wyglada, jej indywidualnej historii, cech charakteru itd. I pozniej puszczanie ich luzem w wymyslonym swiecie, patrzenie jak sie zachowuja, co sie z nimi dzieje wlasnie poprzez gromadzone doswiadczenia.
Cain
5 miesięcy temu
Wiec widze tu dwie albo i trzy opcje na zabawe. Samo prowadzenie postaci w swiecie wykreowanym przez narratora/tworce gry ale tez i tworzenie ''mapy'' na ktorej beda rozgrywac sie wydarzenia. Ale co kto lubi.
Cain
5 miesięcy temu
Troche ambitniejsze i moze brzmiec straszno ale w rzeczywistoscie nie jest takie trudne.
Cain
5 miesięcy temu
Cain
5 miesięcy temu
Cain
5 miesięcy temu
Cain
4 miesiące temu
A więc mam taką ajdiję - można by do gry fantasy podejść w inny sposób co jednocześnie będzie nieskomplikowany i możliwy do kontynuacji w każdej chwili, nawet jeśli któregoś z graczy nie będzie, lub pojawią się nowi.
Jako że na opowi ludzie uwielbiają zabawę w bal maskowy i klonozę, zrobić to tak.

Powiedzmy pierwszy wpis w wątku mógłby nakreślić ogólne fantasy miejsce, tło akcji a dalej współtworzyliby już uczestnicy swoimi wpisami.
Do wzięcia udziału w zabawie należy utworzyć NOWE KONTO/profil fantastycznej postaci np.
Minetozaur/ dodać awatar przedstawiający tą postać wizualnie.
W zakładce O MNIE - dodać opis/dotychczasową historię bohatera, jego cechy szczególne itd.
To będzie też miejsce na ekwipunek/statystykę/doświadczenia/wydarzenia jakich doznała postać też później podczas trwania rozgrywki - wystarczy dodać tam dane tabelki i na bieżące je uzupełniać.

Z takim kontem postaci przeszlibyśmy już do nowego wątku gry - który działałby jako miejsce wydarzeń/
Dalej, mamy powiedzmy czterech uczestników - jeśli mamy pewność ich obecności to prowadzący rozgrywkę rzuca im kością na inicjatywę akcji - raz na początku albo kilkukrotnie w zależności od potrzeby chwili.

I tak, - mamy tło, mamy postacie, mamy kolejność dodawania wpisów, dalej - komunikacja
Podzieliłbym to w taki sposób:
........................................................
MINETOZAUR
WPIS oznajmiający czynność wykonaną podczas kolejki np;
Biorę miecz i atakuję kościotrupa
DIALOG - czyli co postać mówi podczas akcji.
- Na pohybel skurczysynom!
................................................................................
Całość wychodzi tak że wiemy co powiedziała dana postać i co zrobiła
KONIEC KOLEJKI
I następna osoba dodaje swój wpis

Oczywiście za rezultat owych akcji odpowiadałby prowadzący a jeśli by go nie było - to musieliby dogadać się ze sobą gracze, używając przyjętych zasad świata oraz normalnej logiki - czyli trzeba by ustalić pewne twarde zasady działania/świata.
paluszki z paczuszki
4 miesiące temu
Masz dobre chęci Cain, ale zauważ, proszę, że próbujesz ożywić trupa w krematorium przrz usta-usta. Godne podziwu, przybicia piąteczki, piątuni, poklepania po... gdzie tam chcesz, ale tego trupa nie da się reanimować. Nawet wiosną radosną z Ben Hurem do pomocy o północy.
Ale żeby całkowicie cię nie dobijać (do krzyża) trzymam kciuczki za powodzenie i pozytywne zakończenie projektu.
Na projektorze.
👍
paluszki z paczuszki
4 miesiące temu
Masz naleśnika jeszcze🥞
Cain
4 miesiące temu
Wspólne tworzenie świata, czyli rezultat tego co widzi grupa zebranych osób.
1 osoba
WPIS: Jadę dalej konno 2 kilometry i widzę wioskę
DIALOG: Jaka zajebiaszcza wioska!
.............................................................
2 osoba
WPIS Również dojeżdżam do zajebiaszczej wioski i widzę że dachy są kolorowe a mury szpiczaste.
DIALOG: Poszukajmy karczmy.
......................................................
3 osoba
WPIS: Na zatłoczonym dziedzincu widzimy/widzę? że trwa święto Koguta.
DIALOG: Patrzcie na te dekoracje!
..........................................................

Na takiej zasadzie to by było i jeśli gracze trzymaliby się kolejności to całość miałaby szansę być dość spójna.
Dodatkowo trzymając się wcześniej przyjętych zasad dotyczących świata, np: świat jest taki a taki a ogólny ton narracji jakiej wszyscy się trzymamy jest np: zwykły. Czyli neutralny - a dalej gracze swoimi wpisami, gdzie odpowiadaliby za wypowiedzi prowadzonych przez siebie postaci mogliby naturalnie wprowadzać modyfikację w zależny od sytuacji i chwili ton
Cain
4 miesiące temu
Dzięki za naleśnik, Paluszki.
Nie staram się ożywić trupa, daję pewne idee, może się uda, może nie uda, może ktoś kiedyś albo i teraz na to trafi i może się przyda, albo i nie.
Cain
4 miesiące temu
Mam fun z samego projektowania czegoś takiego. Jeśli ktoś z czytających ma idee, to pisać śmiało.
paluszki z paczuszki
4 miesiące temu
A może chciałbyś rozszerzyć projekt o Nową Fantastykę?
Co ty na to?
Jest duże prawdopodobieństwo, że tam mogłoby pyknąć.
Aczkolwiek nie znam portalu, anintamtejszych ludków. Jednak sama nazwa portalu jest zachęcająca i kto wie, może twój projekt spodobałby się kilku osobom.

Jesteś mądry typ i trochę szkoda twojego zapału na to miejsce.

Popitka po naleśniczkach🧉
Cain
4 miesiące temu
A nie znałem, obczaję. Dzięki za polecenie.
No opowi jeszcze leczy kaca z sylwestra i niestety chyba najlepsze czasy ma za sobą.
Cain
4 miesiące temu
Na zdrovie!
Wianeczek
4 miesiące temu
Czyli tutaj nici z tego, szkoda. Na Nowej Fantastyce ja mam konto, nie wiem na ile tam ludzie by się chcieli bawić, można spróbować.
Bettina
4 miesiące temu
W jakimś pociągu.
Bettina
4 miesiące temu
Christoph Ransmayr
Bettina
4 miesiące temu
( tyle ze to jest bardxo wolne od czegos innego, niz po prostu obserwacja)
Bettina
4 miesiące temu
No a Ja jestem wege.

https://youtube.com/shorts/QWumA2TfUjM?si=mzp_5KJMtlhBLxYi
Bettina
4 miesiące temu
Lilith- byla prawomocną postacią, nie mającą nic wspólnego z reaktywowaną tu bezradną krzątaniną na miotle.
Bettina
4 miesiące temu
Lilith z wirlkim smutkiem wydała oświadczenie - Z wielkim smutkiem muszẹ oświadczyć, że nie przejmẹ kochani waszych długów.
Bettina
4 miesiące temu
* z wielkim
Może...może...możemy.
MrCookieMstr
4 miesiące temu
Wyprawa w odległe zakątki galaktyki, sztuczna inteligencja która przejmuje kontrolę nad misją, spotkane z obcymi którzy egzustują w innym wymiarze.
Bettina
4 miesiące temu
//Witam Panią//
Bettina
4 miesiące temu
//Serdecxnie ♡2, Co wydarzyło siẹ obcym?//

Zaloguj się, aby wziąć udział w dyskusji