| Mistrzów piór, uprzejmie się zaprasza, czyńcie dzieło |
 | Podoba mi się słowo "Wiatr" po koreańsku - Balam (czytane Param) |
 | koreański to dziwny język |
 | No, dziwny. Mowa formalna i nieformalna. Inne do widzenia kiedy się wychodzi i inne, kiedy wychodzi ktoś. I wiele, wiele innych.
Ale uwielbiam go : ))) |
 | dziwny w brzmieniu, ale może jakbym posłuchał więcej, to bym się przyzwyczaił |
 | Osobiście wolę od Japońskiego, ale to chyba kwestia przyzwyczajenia i obsłuchania |
 | ja mam na odwrót xd |
 | Wiem : ))) |
 | w sumie ciekawie brzmią koreańscy piosenkarze śpiewający po japońsku |
 | Nie, zdecydowanie nie. Próbowałam tego z ulubionymi k-popowymi kawałkami, i wcale mi nie podeszło. Mroziło
Ale Chińskiego i tak nic nie przebije, chociaż jak się przyzwyczaić, niektóre piosenki brzmią fajnie,tak szemrząco. |
 | Uznam "sztuczną inteligencję" za prawdziwie samodzielnie inteligentną, tylko jeśli pewnego dnia poproszona o stworzenie czegoś wspaniałego dla oczarowanej gawiedzi, wydrukuje w zamian na monitorze napis: "W dupie was mam pajace. Sami sobie zróbcie." |
 | Poncki możliw, że tak się stanie O! |
 | Dobry |
 | Dzień Dobry Ludziowie
Co tu tak sennie? Sporo miejsca i można nogi wygodnie wyciągnąć : ))) |
 | Aa dzień dobry wspaniałemu towarzystwu. |
 | Kłaniam się, witam i zarazem życzę dnia udanego! |
 | Nie ma towarzystwa Materazu, rosół gotują, ale rozgość się proszę : )
Wzajemnie, życzenia miłego dnia przesyłam! |
 | Taki spokój to czasem i lepiej. |
 | Cherubinek nabrał trochę ogłady... |
 | No i przylazła małpa. |
Część postów została ukryta (5011)
Zaloguj się, aby przeglądać cały wątek
 | Nie obrażam ciebie, alienator, apeluję o to samo. Zachowaj kulturę, chamstwa mamy już za dużo w przestrzeni publicznej.
To są słowa ministra Rostowskiego z rządu Tuska. Nie moje. |
 | Od trzech lat ja sam zarabiam plus minus 1,5tys więcej niż w 2020 i jestem biedniejszy :D |
 | Jechałam taksówką i kierowca był Chorwatem. I mówi mi, że jak przyjechał to kazali mu się |
 | Żenić :) |
 | Ale to było 15 - 20 lat temu.. |
 | Z tobą, Betti? |
 | To posłuchaj słów Morawieckiego skąd teraz biorą kasę, a potem sprawdź dług publiczny. Kasy nie było i nie ma, za to teraz jesteśmy w długach po uszy. |
 | No ceny w sklepach to faktycznie nieśmieszny żart. Pomijam już kwestię warzyw, bo na wiosnę rzeczywiście zawsze drożały, ale wszystko poszło w górę niestety |
 | Gorzej niż w długach, zostaliśmy rozsprzedani w obligacjach na prawo i lewo :D więcej polski ma Putin niż Polska :/ |
 | Dług publiczny. Widać po stopach procentowych. |
 | Nie oglądam tv, nie słucham polityków... już gdzieś od roku albo dwóch. I nie chcę słuchać... |
 | Wykonałem szybkie obliczenia
w marcu 2013 r. można było kupić ok. 660 kg pomidorów za średnią krajową
w marcu 2023 r. można kupić ok. 485 kg pomidorów za średnią krajową |
 | Dzięki Ant, patrz Martyna, o to fakty :) |
 | A jak jest u naszych sąsiadów z cenami, też wzrosły? |
 | Pogadaj, za obecnych rządów to wszędzie wpierdalają politykę i po prostu nie da się ich uniknąć, trzeba by chyba polecieć na księżyc. |
 | To proste jest. Jeśli ludzie nie płacą w terminie muszą być podniesione stopy.
Czyli wskaźnik zwiększenia niewyp. U ludzi |
 | Znowu jak radio Erewań... A u was biją murzynów! |
 | Na stopy składa się wyplacalność ogólna. Wszystkich kredytobiorców. |
 | Pomijam już, że nawet masło już nie ma 250g, a cena wyższa i ciągle wyższa |
 | Aby, ciekawe obliczenia. W lutym 2023 inflacja w Polsce pobiła rekord od 1996. Źle się dzieje |
 | Ant* |
 | Z ciekawości pytam, bo nie wiem, może wszędzie jest taka wariacja cenowa? |
 | To jest szkoła podstawiwa bankowości. Ale fakt. |
 | wowa. |
 | Martyna jeśli interesuje cię inflacja w Europie to masz tutaj
https://pl.tradingeconomics.com/country-list/inflation-rate?continent=europe |
 | W strefie euro jest coś 8% inflacji, może jest troszkę drożej ale nie o prawie 20% przy zmniejszonych gramaturach |
 | Bettina po ile pomidory w Niemczech? |
 | w porównaniu do innych krajów w UE Polska niestety jest w czołówce jeśli chodzi o inflacje |
 | Przypominam że obowiązuje zerowa stawka na Vat, która wiecznie trwać nie będzie, można sobie śmiało do ceny żywności doliczyć i sprawdzić rzeczywistą inflację. |
 | Sprawdzę w trzech miejscach, ale w sobotę, bo dwa następne dni nie dam rady. Choc może :) |
 | Mówienie, że w Niemcach też mają drogo to jednak wciąż piskamizm. |
 | Ja kupuję dwa pomidory, więc to nie jest ojej. |
 | Staram się nie wyrzucać jedzenia. |
 | Ja się pytam, bo możliwe że mają tańsze, czemu od razu zakładasz, że droższe? |
 | No ja też mieszkam sam, dziś poszedłem do sklepu, kupiłem dokładnie makaron, 2 pomidory, jeden ogórek, chleb, warzywa mrożone i olej bo mi brakło |
 | W ogóle są takie akcje rozdawania jedzenia. Niedawno dostałam robiąc zakupy butelkę szampana. |
 | Zapłaciłem blisko 40 zł :/ |
 | Sam olej, najtańszy, zwykły rzepakowy, coś 12 zł :D |
 | Moja siostra zbiera jabłka za płotem. |
 | No dobra. :) bo są bio. |
 | Kartofle też. Chociaż to duże miasto. Kury, koguty itd. |
 | Jeszcze ciekawostka jak ten nasz pis dobrze rządzi to wzrost kradzieży w sklepach o ponad 25% :D |
 | Teraz warto robiąc zakupy rozglądać się za promkami, albo mieć te karty typu payback czy tak jak teraz Kaufland wypuścił jakąś nową. |
 | Ja myślę, że Polska jest niesamowicie bogatym krajem
. |
 | Tak Betti, tutaj wszyscy kradną i ciągle jest co kraść |
 | Betti serio? Z której strony? Zakładając, że mówimy o "szarym" człowieku |
 | Po prostu jem, co jest. Faktycznie, bez mięsa. |
 | To tak jak Ant.:) |
 | Strzelam z łuku, jeżdżę konno. |
Zaloguj się, aby wziąć udział w dyskusji