Krótki wiersz o życiu.

Życie bywa jakże kruche,

życie bywa czasem suche.

Człowiek żyje własnym życiem.

Jednak trzymają go kotwice.

Te łańcuchy niczym duchy oplatają niewidocznie.

Sęk w tym jak je zrzucić?

Jak choćby o parę stopni życie obrócić.

Siedzieć w domu, samemu i w życiu jak bez życia nie mieć celu.

 

~Od autora~

Bardzo dziękuję i pragnę pozdrowić użytkowniczkę Szalokapel za jej liczne przemyślane i konstruktywne komentarze. Pozatym chciałbym zakończyć również wojnę komentarzową jeżeli można tak to nazwać. Więc jeżeli uznam iż komentarz nie jest odpowiedni nie wypowiem się na jego temat. Dziękuję wszystkim użytkownikom. Pozdrawiam Rivet.

Średnia ocena: 3.9  Głosów: 7

Zaloguj się, aby ocenić

Komentarze (10)

  • Angela 07.10.2016
    Pierwsza połowa mi się podoba, niestety druga wydaje się być ciągnięta trochę na siłę, traci płynność.
    Jednak nie jest źle. Zostawiam 4
  • Rivet 07.10.2016
    Dziękuję za ocenę. Faktycznie druga połowa była mniej przemyślana niż pierwsza, postaram się w przyszłości płynniej pisać cały wiersz.
  • Szalokapel 07.10.2016
    A więc niezwykle miło mi, że wyróżniłeś mnie. To miły gest, zapamiętam go sobie. Ogólnie na końcu w tytule NIE STAWIAMY kropki, taki drobiazg. Można wyłapać w tym wierszu drobne niedociągnięcia interpunkcyjne, tyle że ja się na tym nie znam i nie będę pajacować. W piątym wersie coś się rozwaliło, zbyt długa linijka popsuła "rytm" wiersza. Rymy uciekły i w tym czasie czytelnik może się zgubić. Ostatnia linijka powinna być podzielona na dwie części, wtedy łatwiej złapać jest ten rytm, który na początku zbudowałeś. Przechodząc do sensu wiersza, jest, nie powiem, że nie. Trzeba trochę pomyśleć i zrozumienie tego utworu nie jest takie trudne. Rymy są dosyć słabe, ale umiejętność ujmującego dobierania ich rodzi się z czasem, trzeba ćwiczyć. Chyba końcówka spodobała mi się najbardziej, mimo że to w niej występują największe niedociągnięcia. ***Co do końcowej wypowiedzi, poza tym piszemy rozdzielnie. Również pozdrawiam! 4. :)
  • Rivet 08.10.2016
    Dziękuję za ocenę i wskazanje błędów. Pozdrawiam Rivet :-)
  • Szalokapel 08.10.2016
    Wskazanie*, zapytam grzecznościowo: masz dysleksje lub inną tego rodzaju "dolegliwość" czy opuszczałeś lekcje polskiego? :)
  • Rivet 11.10.2016
    Szalokapel No nie wiem czy to zostało napisane z taktem ale nie mnie to oceniać.
  • Rivet 08.10.2016
    Ani jedno ani drugie :-D
  • NataliaO 08.10.2016
    Siedzieć w domu, samemu i w życiu jak bez życia nie mieć celu.- Zdanie nie wpasowało mi w całość pozostałą; Ciekawe ujęcie, początek mi się spodobał; 4:)
  • zraniona123 08.10.2016
    fajny daję 5 :)
  • Rivet 10.10.2016
    Dzieki^^

Napisz komentarz

Zaloguj się, aby mieć możliwość komentowania