OPONKI (przepis) - poezja!

Przepis na oponki, który powinien sprawić,

że będą jeszcze smaczniejsze:

 

Składniki:

25 dag mąki

2 dag masła

2 dag drożdży

2 dag cukru

2 jajka

2 łyżki kwaśnej śmietany

1/2 łyżeczki soli

 

Wykonanie:

Przygotowanie zaczynu: Mąkę wymieszać z cukrem, dodać pokruszone drożdże, ciepłe mleko i łyżkę cukru. Odstawić do wyrośnięcia.

 

Wyrabianie ciasta: Po wyrośnięciu zaczynu dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

 

Formowanie oponek: Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Wyciąć krążki, w środku mniejsze kółko, aby powstały oponki.

 

Smażenie: Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

 

Podanie: Po usmażeniu posypać pudrem.

 

Dodatkowe sugestie:

 

Możesz dodać do ciasta odrobinę ekstraktu waniliowego dla dodatkowego aromatu.

Przed smażeniem możesz również dodać do ciasta trochę skórki z cytryny lub pomarańczy dla dodatkowego smaku.

 

Po usmażeniu oponki możesz polać lukrem lub posypać cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem dla dodatkowej słodyczy i aromatu.

 

Mam nadzieję,

że te zmiany sprawią,

że Twoje oponki będą jeszcze smaczniejsze!

Średnia ocena: 2.0  Głosów: 4

Zaloguj się, aby ocenić

Komentarze (2)

Napisz komentarz

Zaloguj się, aby mieć możliwość komentowania