OPONKI (przepis) - poezja!
Przepis na oponki, który powinien sprawić,
że będą jeszcze smaczniejsze:
Składniki:
25 dag mąki
2 dag masła
2 dag drożdży
2 dag cukru
2 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Przygotowanie zaczynu: Mąkę wymieszać z cukrem, dodać pokruszone drożdże, ciepłe mleko i łyżkę cukru. Odstawić do wyrośnięcia.
Wyrabianie ciasta: Po wyrośnięciu zaczynu dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Formowanie oponek: Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Wyciąć krążki, w środku mniejsze kółko, aby powstały oponki.
Smażenie: Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Podanie: Po usmażeniu posypać pudrem.
Dodatkowe sugestie:
Możesz dodać do ciasta odrobinę ekstraktu waniliowego dla dodatkowego aromatu.
Przed smażeniem możesz również dodać do ciasta trochę skórki z cytryny lub pomarańczy dla dodatkowego smaku.
Po usmażeniu oponki możesz polać lukrem lub posypać cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem dla dodatkowej słodyczy i aromatu.
Mam nadzieję,
że te zmiany sprawią,
że Twoje oponki będą jeszcze smaczniejsze!
Komentarze (2)
https://www.opowi.pl/forum/z-milosci-do-garow-przepisy-w1165/
Napisz komentarz
Zaloguj się, aby mieć możliwość komentowania