Z miłości do garów: przepisy

JamCi
31.07.2019
Mam fajny przepis i nie zawaham się go użyć. Czyli chętnie się podzielę, bo choćby najbardziej uduchowiony człek jeść musi.
Proszę tylko przepisy i uwagi do wykonania.
Jutro będzie mój pierwszy.
Pozdrawiam łakomców i koneserów :-)
fanthomas
31.07.2019
Zgłaszam do admina
fanthomas
31.07.2019
Może też będzie się chciał podzielić jakimś przepisem
JamCi
31.07.2019
Dobrze. Może co lubi.
JamCi
31.07.2019
SAŁATKA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
Składniki:
2/3 paczki makaronu (pełnoziarnisty lub tricolore) świderki, kokardki itp.
słoik suszonych pomidorów (fajne są takie, co na dnie kapary siedzą)
słoik oliwek zielonych
paczka sera typu feta, może być bałkański itp
3-4 ząbki czosnku

Makaron ugotować, ostudzić. Pokroić drobno pomidory, grubo fetę, oliwki w plasterki. Przecisnąć czosnek przez praske. Wlać połowę oleju z pomidorów. Wymieszać. Zostawić do przegryzienia sie na jakieś 2 godziny w lodówce.
JamCi
31.07.2019
Ona dobra jest na zimne pory roku. Sycąca. Do wina czerwonego pasuje.
Ritha
31.07.2019
Ulala, lubie oliwki, ser feta i makaronowe salatki (!)
JamCi
31.07.2019
O widzisz :-)
Jak chcesz, zeby była ładna, to tricolore, jak zdrowa, to pełnoziarnisty. Z pełnoziarnistym nie jest taka cieżka. Tylko na lato ona nie bardzo.
Ritha
31.07.2019
Na jesien bedzie jak znalazl. Dzieki, nie spamuje ;)
Canulas
31.07.2019
Chlebowa kanapka ze kiełaso.

Kupujem chleba
Kupujem kiełbasy
Kładziem kiełbase na chleba

Uwaga: jeśli się ześlizguje to odwracam chleba na brzuszek, bo tam ma płasko.

No i jemy ze smakiem. Mniam, mniam.
JamCi
31.07.2019
łogurka dołusz bedzie git :-)
JamCi
31.07.2019
i ajwar :-)
JamCi
31.07.2019
Pieczem a nie kupujem chleba. Robiłeś kiedyś kiełbasę? Ja robiłam. :-)
Canulas
31.07.2019
Winszuję
JamCi
31.07.2019
Nie rozumisz. Taka jest lepsza. Bez syfu, za to pyszna.
Ritha
31.07.2019
Musztardą bym majdnęła jeszcze
JamCi
31.07.2019
;-) całkiem spoko pomysł :-)
JamCi
31.07.2019
zapraszam Tych, którzy mają coś fajnego do jedzenia ;-)
JamCi
01.08.2019
Może ktoś ma fajny przepis i chce się podzielić?
fanthomas
01.08.2019
Niestety nie mam

Część postów została ukryta (373)

Zaloguj się, aby przeglądać cały wątek

Targówek
23.12.2021
A po co się do zgniłych burżujów upodabniać?
Szpilka
23.12.2021
Makaroniki to ciastka biedaków, wypiekano już w XIII wieku, a wywodzą się z Francji i Włoch, Ty zaś możesz konsumować przaśnego placka z marmEladą, Twoja wola ?
Iza Luis
dwa lata temu
Czy jest tu jakiś sernikożerca w dodatku cukiernik? Mam zagwostkę.
Kupilam na święta sernik. Był mały, ale ważył ponad kg. Był mokry, jak ulice po deszczu i nasączony tymi okropnymi olejkami, których nie trawię. Ale był dobry.
Słodki, miękki i wilgotny.
Wczoraj upiekłam sama.
Wielką blachę z 1,2 kg sera, 6 jaj, śmietany, na kruchym spodzie. Z wiśniami. Jest ładny. Duży i wyrośnięty, ale suchy. Może przesadzam, ale nie jest aż tak mokry, jak zamówiony. Co zrobiłam źle? Może to kwestia piany z białek? Bo dałam całe jajka, a w wielu przepisach jest ubita piana. Wlałam płynny ser, gdzie wyparował?!
Iza Luis
dwa lata temu
Będę wdzięczna za pomocne wskazówki. Niedługo piekę kolejny. Chciałabym, żeby był perfekcyjny.
JamCi
dwa lata temu
Mleka wlej i budyniu dodaj, taki mokry, to ser sie wlewa zupełnie płynny.
Iza Luis
dwa lata temu
Poszperałam i znalazłam przepisy z mlekiem, ale zawsze w towarzystwie oleju oraz z ugotowanym budyniem. I ta wersja mnie bardziej zaciekawiła.

Moja masa serowa była bardzo, bardzo wodnista. Byłam nawet lekko zdumiona, że masa się ścięła. Ale ze skleppwego to się wręcz lało. A może on był z olejem?
Poeksperymentuję i zobaczę co wyjdzie.
Dzięki za podpowiedź!
JamCi
dwa lata temu
Ja mam bez oleju a budyń się sypie z paczki.
Iza Luis
dwa lata temu
Jak sypki, to mnie się usypało torebeczkę.
Nemezisss
dwa lata temu
Ciasto czekoladowe, które kocham piec

25 g mąki i więcej do posypania
50 g masła i troche wiecej do natłuszczenia tortownicy
100 g czekolady gorzkiej(ciasto i tak wychodzi bardzo słodkie)
5 jajek, żółtka i białka osobno
1 paczuszka cukru waniliowego
200 g cukru pudru(aka słodka mąka)
20 g skrobii kukurydzianej

PRZEPIS:
-nagrzej piekarnik na 150°(gazowy na 2)
-natłuść tortownicę i oprósz ją mąką
-roztop masło na małym ogniu
-stop czekoladę w żaroodpornej misce

a)MASA CIEMNA

żółtka+cukier waniliowy i 100g cukru pudru --> ubij razem
dodaj roztopione masło i czekoladę
przesiej mąkę i skrobię kukurydzianą przez sitko
dobrze wymieszaj

b)MASA JASNA
ubij białka na sztywną, gładką masę
ubijając dodaj resztę cukru pudru

*********

Delikatnie wmieszaj masę ciemną do masy jasnej- mieszaj aż do uzyskania jednolitej barwy
piecz 40 -45 minut
poczekaj aż wystygnie
Smacznego

P.S. po upieczeniu górna warstwa ciasta może się kruszyć, a samo ciasto może się kleić do palców?
Nemezisss
dwa lata temu
Chłodnik brzoskwiniowy

*4 dojrzału brzoskwiniu*1 ogórku*1 żółtu papryku* 1 łyżku miodu*1 łyżeczku płatków chili*2 łyżku oliwu*1 łyżeczku kurkumu* bagietku* twarożku z koziegu mleku* pieprzu i solu* melisu i bazyliu*

Wszystkie składniku oprócz bagietku, twarożku, pieprzu, solu, melisu i bazyliu blendujemy. Powstałą zupu hyc do lodówku na 2 godzinu. Podejemy z grzanku zrobioną z bagirtku i twarożku. Zupu doprawić jak kto lubi pieprzu i solu. Udekorować listku bazyliu i melisu
JamCi
dwa lata temu
O! Fajny pomysł :-)
JamCi
dwa lata temu
Patent na mięsko (głównie na kanapki, ale do obiadu też może być)

dowolnej, potrzebnej wielkości kawałek schabu (u mnie pół kilo) zamarynować w ulubionych ziołach (czosnek, papryka słodka, ostra, kurkuma, natka pietruszki, sól pieprz) z olejem. Ja marynowałam dwie godziny, lepiej przez noc. Lub kawał chudego boczku, ja marynowałam z liściem laurowym, zielem angielskim, solą pieprzem, dużą ilością czosnku.
Wkłądamy w rękaw do pieczenia tak, żeby zostały długie końce tego rękawa.
Gotujemy od chłodnej wody w garnku. Końce rękawa mocujemy tak, żeby woda nie dostała się do środka. Ja zawiązałam na uszkach garnka.
Od zagotowania gotujemy na spokojnym ogniu godzinę, pozostawiamy w wodzie do wystygnięcia.
I gotowe. Wytopione soki z boczku można użyć do jakiejś mięsianej zupki.
boczek jest bardzo dobry, schab podobnie. I żadnego syfu w tym nie ma, chemii. Lepsze na kanapki niż kupne wędliny i drogo nie wychodzi.
JamCi
dwa lata temu
Zapomniałam dodać, że do boczku jeszcze sporo majeranku.
pansowa
dwa lata temu
Jamci, masz masz wolne przebie
gi w kuchni?
JamCi
dwa lata temu
Dzisiaj gar rosołu produkowałam. A co?
IgaIga
dwa lata temu
Się pewnie wprosić chce.
słone paluszki
dwa lata temu
Rolada nie tylko od Święta:

Szpinak mrożony 1 op
Czosnek 4-5 ząbków
Masełko łyżka płaska
Jajka 4 szt
Łosoś wędzony 20-25 dag
Serki kanapkowe 2 op (śmietankowy i chrzanowy np)

Zmiażdżyć i podsmażyć czosnek na maśle. Dodać szpinak. Dusić do odparowania wody. Ostudzić. Ubić pianę z 4 białek. Zimny szpinak zmiksować z 4 żółtkami, dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Rozprowadzić na dużej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i lekko posmarowanym olejem.
Piec 20 min w 180 st.
Wyjąć, jeszcze ciepły placek zrolować do przestygnięcia.
Gdy ostygnie posmarować serkami, wyłożyć łososia, można dodać koperku i zrolować w folii spożywczej.
Włożyć na kilka godzin lub na noc do lodówki. Po tym czasie pokroić w grubsze plastry.

Bon appetit :)
Szpilka
dwa lata temu
JamCi zapodała bardzo zdrowy i smakowity sposób na przyrządzanie mięsiwa, znany jest od dawna i nazywa się - sous vide, czyli gotowanie w próżni. Właśnie się pojawił świetny garnek z panelem sterowniczym, który można myć w zmywarce, po odłączeniu panelu, oczywiście ?
Panel wyposażony jest w funkcję sous vide, polecam.

Russell Hobbs Good To Go Digital Multicooker - Quick and Easy One Pot Cooking

Szpilka
ponad rok temu
Ahoj, Milaczki ?

Upiekłam ciacho owocowe na cukrze brzozowym, mięciutkie i smakuje niebiańsko, SE zobaczcie:

https://zapodaj.net/dd4983d2fcae8.jpg.html

Przepisu Wam nie zapodam, niech pokolenie zoomerów SE znajdzie w Wikipedii, Wikipedia wszystko wie ?
Bettina
ponad rok temu
Omlet.
Dwa jajka, pomidorek, albo ugotowany kartofelek, albo tylko pomidorek.
Pomidorek pokroić w malutkie cząstki, albo kartofelek, albo pomidorek.
Podsmażyć na masełku, albo na maŝle.
Wlać na to dwa rozbite jajeczka z przyprawami.
Podsmażyć chwilę na jednej stronie.
Potem na drugiej.
Szpilka
ponad rok temu
Elo ?

Polecam maszynkę do popcornu, dwie minuty i gotowe, ale tylko taką, do której wlewa się tłuszcz, bez tłuszczu prażona kukurydza jest sucha, skrapianie tłuszczem po uprażeniu to nie to ?

Tjeri
ponad rok temu
Ahoj, Szpilko! A testowałaś taki popcorn w torebce co do mikrofalówki się daje? Nie mam porównania, więc moja ocena jednostronna, ale moim dzieckom popcorn z microfali smakuje, a mnie nie stoi w domu dodatkowy sprzęt, który używa się rzadko a miejsce zajmuje.
krajew34
ponad rok temu
Polecam ten z mikrofali, szczególnie cieply, ale łatwo spalić.
Szpilka
ponad rok temu
Darzbór, Tjeri ? A jakże, że kosztowałam i testowałam i to całkiem niedawno, bo w lecie. Sama nie posiadam mikrofalówki, korzystam z wyposażenia bungalowów na urlopie, a wyposażone są całkie dobrze - wspomniana mikrofalówka, toster, ekspres do kawy kolbowy.
Z mikrofalówki popcorn smakuje tak samo dobrze jak z maszynki, prażona kukurydza to świetna przekąska, przede wszystkim zdrowa.
Warto też pokusić się na domowe chipsy, smakują zupełnie inaczej niż kupne, dużo lepiej! Poniżej Pascal świetnie prezentuje wyrób chipsów, ja robię w piekarniku albo na patelni grillowej, ale kto nie dba o linię, może przygotować sposobem Pascala ? Aha, robi się szybciorem, wystarczy poszatkować ziemniaki na szatkownicy do kapuchy.

Targówek
ponad rok temu
Ale gówno
Szpilka
ponad rok temu
Mła, też Cię kocham...

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

jak psy dziada w ciasnej ulicy ?
EllVik
ponad rok temu
W sumie jakby dorobić do tych chipsów jakiś sos to może być spoko ?
Targówek
ponad rok temu
Na przykład ketchup
Szpilka
ponad rok temu
Elo, Milaczki ?

Nie samym chlebem człowiek żyje, warto też zadbać o cielesną powłokę, czyli się wylaszczyć na nadchodzące święta.

Dla zapracowanych pań mam coś ekstra, elektryczną szczotką do farbowania włosów, z nią farbowanie to bajka, dlatego m.in. za to kocham Amerykę, za genialną myśl techniczną ?

Szpilka
ponad rok temu
Elo, Milaczki, ja już się wylaszczyłam, teraz czas podzielić się z Wami kilkoma przemyśleniami odnośnie do nadchodzących świąt, że będą obfite i tłuste, wiem z doświadczenia - tradycja, zatem proponuję sałatkę jarzynową przyjazną dla wątroby, bo to niedomagająca wątroba powoduje, że na drugi dzień po zakrapianym przyjątku mamy kaca giganta.

Zamiast tradycyjnego majonezu warto dodać wegańskiego, zawiera olej i skrobię kukurydzianą i smakuje tak samo jak tradycyjny.
Warto zrezygnować z jajek, bo jaja i majonez to ciężkostrawna bomba, a i tak nikt nie poczuje braku jaj, gwarantuję.
Dlaczego optuję, by odstawić jaja i majonez? Będziemy pić alkohol, zaś tłusta zakąska powoduje, iż wątroba zostanie podwójnie sponiewierana, zasadniczo reguła, żeby nie obciążać wątroby tłustym jedzeniem przy piciu alkoholu, obowiązuje nie tylko na święta, ale zawsze!
Koniecznie popijajmy barszczyk czerwony, buraki to wielki sprzymierzeniec wątroby.
Nie polecam zakąsek z grzybów i ryb, mimo że rybka lubi pływać, jak powiadają smakosze, to jednak tylko powiedzenie, które nie ma związku z dobrą kondycją naszej wątroby, zaś grzyby bez alkoholu są ciężkostrawne.

Jedzmy chude mięsko, schabik pieczony ze śliwkami, szyneczkę z chrzanem, bigos też nie musi smalcem ociekać, a nasza wątroba nam podziękuje, przede wszystkim nazajutrz będziemy czuć się w miarę dobrze, czego Wam życzę, Milaczki moje ?

Zatem niech się Wam darzy na Święta i na ten Nowy 2023 Rok ???
Znalazłam!
Niedziela, 26.03.2023

Rozpoczynam akcję - BIERZ ZA ŁEB INFLACJĘ, czyli TANIE GOTOWANIE ?

Ekonomiczne Ciasto Owocowe - ECO
2 jaja, 1/2 - 3/4 szkl cukru, 1/2 szkl oleju,
2 szkl mąki pszennej, 3/4 szkl mleka,
saszetka cukru waniliowego, 1 łyżeczka pdp (proszku do pieczenia),
Wymieszać rózgą albo mikserem.
Wyłożyć na papier do pieczenia=blaszkę.
Na wierzch dodać dowolne owoce:
2 jabłuszka albo 2 garści borówek albo
kilka truskawek pokrojonych na paseczki

Piec ok 50 minut = do suchego patyczka w 180 st C.
Smacznego??
Szpilka
rok temu
Znam to ciacho, pyszne jest i szybciorem się robi ?

Też mam cóś taniego i niamniuśnego, coś z kuchni włoskiej, oryginalne Fettucine Alfredo, czyli makaron wstążki z masłem i serem Parmigiano Reggiano, można użyć tańszego Grana Padano. Poniżej króciutki filmik (2:12), nie lubię rozgadywania się przy prezentacjach kulinarnych ?

Gotujemy makaron wstążki, ma być al dente, dlaczego? Bo ugotowany makaron wrzuca się na patelnię z sosem i wtedy on dochodzi do odpowiedniej miękkości. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy trochę wody z gotowanego makaronu, Włosi nie wylewają wody z gotowania makaronu czy ryżu, wykorzystują jako bazę do zup i sosów, nie trzeba wtedy zagęszczać niezdrowymi zasmażkami. Wrzucamy makaron na patelnię, posypujemy serem i mieszamy do uzyskania jednolitego sosu maślano-serowego, dosmaczamy pieprzem i gotowe.

JamCi
9 miesięcy temu
Jestem miśtrzem. Zaraz napiszę przepis :-)
JamCi
9 miesięcy temu
Pierogi z soczewicą:
2 słoiki soczewicy konserwowej
dwie cebule
niecałe 20 deko chudego boczku
sól, pieprz, wędzona papryka
ciasto pierogowe:
mąka
gorąca woda
olej
Bomba smaku. Przepyszne, najlepsze, jakie zrobiłam w życiu.
JamCi
9 miesięcy temu
a jeszcze suszone listki pietruszki do farszu
Sandra
9 miesięcy temu
Szybki i smaczny makaron z sosem pomidorowym, bez mięsa, dla tych, co kochają oregano ;)

Potrzebujemy:
- Makaron, jedno to jaki kształt
- Sos do spaghetii, ja daję taki gotowy zawsze
- Śmietanka 30%
- Przyprawy: ziarenka smaku/kucharek/wegeta (co kto używa), OREGANO (opcjonalnie), pieprz i sól, papryka słodka, czosnek granulowany, majeranek

Wstawiamy makaron i w między czasie robimy sosik. Na głęboką patelnie wlewamy gotowy sos pomidorowy. Do miseczki wlewamy (i teraz zależy od tego jak bardzo chcecie mieć śmietanowy sos) albo całą śmietankę, albo pół. Jeśli nie chcecie, nie dodawajcie jej, też będzie dobre. I do tej miseczki ze śmietaną dodajcie trochę ciepłego sosu z patelni. Wymieszajcie i dopiero potem wlejcie śmietankę na patelnie, to zmniejsza ryzyko, że śmietana się zważy. Śmietankę i sos na patelni mieszamy aż się dokładnie połączą i później dodajemy przyprawy. Podam moje proporcje: dwie łyżki ziarenek smaku, pół łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu, dwie szczypty czosnku granulowanego i dwie szczypty papryki słodkiej, pół łyżeczki majeranku i DUŻOOOO oregano. Wymieszać i do sosu dodać odsączony z wody makaron.

Smacznego, mam nadzieję, że komuś zasmakuje :)
Szpilka
5 miesięcy temu
Elo, Milaczki, przyszłam Was namówić na 'pankejkownicę', placki z jabłuszkiem wychodzą genialne, bo te z przepisu na amerykańskie 'pankejki' to gumowata kiszka. Placki ziemniaczane też superaśne, przede wszystkim tłuszcz nie strzela naokoło, samo się smaży, nie trzeba przewracać i o to chodzi przecież, żeby sobie ułatwiać i mieć z górki (ړײ)

Szpilka
5 miesięcy temu
Elo, Milaczki (ړײ)

Z 'pankejkownicy' wychodzą świetne chlebki naan, szczególnie przydatne, gdy zabraknie tradycyjnego pieczywa. Ciasto na proszku do pieczenia zagniata się szybciorem, proszek bez fosforanów, oczywiście. Niestety zaprezentowany poniżej chlebek wychodzi suchy, dlatego wodę zamieniamy na gęsty jogurt i redukujemy ilość soli, wystarczy pół łyżeczki na 300 gramów mąki, łyżeczka cukru, dwie łyżki stołowe oleju lub rozpuszczonego masła.

Szpilka
3 miesiące temu
kasiaczek
3 miesiące temu
Dobry wieczór.
Szpilka
3 miesiące temu
Ach, witaj, mi witaj, Kasiaczku miły ✺◟(•‿•)◞✺
Szpilka
3 miesiące temu
Elo, Milaczki (ړײ)

Mam coś dla fanów gotowania - fajoską gierkę na komórę, najczęściej gram w poczekalniach, kiedyś się czytało, dziś się giercuje ¯\_(ツ)_/¯

Szpilka
3 miesiące temu
Elo, Milaczki (ړײ)

Niebawem święta, będzie można odetchnąć po znojnych dniach, czyli wielkich porządkach. Mam dla Was fajoską rzecz, która pozwoli migusiem nalepić pierożków do barszczyku i kosztuje grosze:

Szpilka
3 miesiące temu
Elo, Milaczki (ړײ)

Fajoski gar widziałam, koreański - hot pot z grillem, se piosenkę nucę - czerwony jak cegła, rozgrzany jak piec, muszę gar mieć ◉‿◉



Nồi lẩu nướng đa năng Doran Doran - Dr.HOWS Proudly Made in Korea
Szpilka
3 miesiące temu
Elo, Milaczki (ړײ)

Gar jest super, sprawdziłam, nagrzewa się błyskawicznie i długo trzyma ciepło, zajefajnie się grillują ziemniaki np., w garze można smażyć naleśniki, nic nie przywiera, wystarczy tylko dokupić wałeczek do rozprowadzania ciasta:

Szpilka
miesiąc temu
Elo, Milaczki (ړײ)

Niedługo tłusty czwartek, znalazłam paskudny przepis siostry Anastazji, siostra nie zna się na wypiekach!

Radzi ciasto na pączki zrobić na bazie margaryny, fuj! Masełko, tylko masełko i mało -100 g na kilogram mąki, siostra zużywa 190 g margaryny na 1 kg mąki, za dużo!
Za dużo drożdży! W ogóle z drożdżami należy ostrożnie, pizzę np. robi się z minimalną ilością drożdży, wtedy jest lekkostrawna, ale należy ciasto poddać zimnej fermentacji. No i smażymy na oleju, bo smalec jest niezdrowy, popularny cukier zastępujemy cukrem brzozowym.

Oto składniki na pączki siostry Anastazji, nie polecam!

Ciasto na pączki:

1 kg mąki pszennej
100 g drożdży świeżych
190 g margaryny roślinnej
8 żółtek jaj
250 ml mleka
20 g cukru
szczypta soli
4 łyżki spirytusu

Dodatkowo:

dżem lub marmolada
smalec do smażenia
cukier puder
Szpilka
miesiąc temu
Elo, Milaczki (ړײ)

Znalazłam elektryczny kubek samochodowy, fajoska rzecz w podróży, bo kawa w burgerowniach to lura, a tak można sobie szybciorem samemu zaparzyć. Ten facet w filmiku ma okropny akcet, trudno go zrozumieć.



Oshotto 12V Car Heating Mug Travel Friendly Electric Kettle (500ml)
Szpilka
miesiąc temu
Ale ta Gessler kłamie, oznajmiła, że jej pączki są dlatego tak drogie, gdyż ona zmienia tłuszcz w zbiorniku po każdej wysmażonej partii pączków, tjaaaaaaaaaa, zbiornik przeciętnie ma 30 litrów,

https://www.wyposazenie-sklepowe.pl/2276-smazalniki

a na smalcu smaży się dotąd, dopóki tłuszcz nie zacznie brzydko dymić i pączków przypalać, czyli po bardzo gługim czasie, wielu dodaje do starego świeżego tłuszczu i dalej smaży, no i są też oleje wielokrotnego użytku, niemniej gdy się przechodzi obok Mcdonalda, to strasznie trąci starym i przypalonym tłuszczem.

— Jeżeli będziemy używać tego samego smalcu cztery razy, to wiadomo, że będzie to gorsza jakość, przez co może być taniej. Natomiast jeżeli smalcu używa się jednorazowo do każdego smażenia, koszt pączków jest ogromny. Trudno, żeby to kosztowało mniej w obecnej sytuacji — wyjaśniała restauratorka.

https://gotowanie.onet.pl/artykuly/czemu-paczki-od-magdy-gessler-sa-takie-drogie-mamy-odpowiedz/h6r355g
Bettina
miesiąc temu
Masaże
https://youtube.com/shorts/DZpiZUl3vgA?si=LwyPyxxPCOjB0YWd

Zaloguj się, aby wziąć udział w dyskusji