![]() | JamCi 31.07.2019 Proszę tylko przepisy i uwagi do wykonania. Jutro będzie mój pierwszy. Pozdrawiam łakomców i koneserów :-) |
![]() | fanthomas 31.07.2019 |
![]() | fanthomas 31.07.2019 |
![]() | JamCi 31.07.2019 |
![]() | JamCi 31.07.2019 Składniki: 2/3 paczki makaronu (pełnoziarnisty lub tricolore) świderki, kokardki itp. słoik suszonych pomidorów (fajne są takie, co na dnie kapary siedzą) słoik oliwek zielonych paczka sera typu feta, może być bałkański itp 3-4 ząbki czosnku Makaron ugotować, ostudzić. Pokroić drobno pomidory, grubo fetę, oliwki w plasterki. Przecisnąć czosnek przez praske. Wlać połowę oleju z pomidorów. Wymieszać. Zostawić do przegryzienia sie na jakieś 2 godziny w lodówce. |
![]() | JamCi 31.07.2019 |
![]() | Ritha 31.07.2019 |
![]() | JamCi 31.07.2019 Jak chcesz, zeby była ładna, to tricolore, jak zdrowa, to pełnoziarnisty. Z pełnoziarnistym nie jest taka cieżka. Tylko na lato ona nie bardzo. |
![]() | Ritha 31.07.2019 |
![]() | Canulas 31.07.2019 Kupujem chleba Kupujem kiełbasy Kładziem kiełbase na chleba Uwaga: jeśli się ześlizguje to odwracam chleba na brzuszek, bo tam ma płasko. No i jemy ze smakiem. Mniam, mniam. |
![]() | JamCi 31.07.2019 |
![]() | JamCi 31.07.2019 |
![]() | JamCi 31.07.2019 |
![]() | Canulas 31.07.2019 |
![]() | JamCi 31.07.2019 |
![]() | Ritha 31.07.2019 |
![]() | JamCi 31.07.2019 |
![]() | JamCi 31.07.2019 |
![]() | JamCi 01.08.2019 |
![]() | fanthomas 01.08.2019 |
Część postów została ukryta (356)
Zaloguj się, aby przeglądać cały wątek
![]() | pansowa dwa lata temu Czasami grzybki. Reszta to fanaberia miłych trucicielek. |
![]() | cos_ci_opowiem dwa lata temu |
![]() | cos_ci_opowiem dwa lata temu |
![]() | JamCi dwa lata temu Co zrobiłąm? Pomidorową z rosołu. Profanacja. |
![]() | cos_ci_opowiem dwa lata temu |
![]() | JamCi dwa lata temu |
![]() | pansowa dwa lata temu |
![]() | JamCi dwa lata temu |
![]() | cos_ci_opowiem dwa lata temu ![]() |
![]() | Pan Buczybór dwa lata temu |
![]() | cos_ci_opowiem dwa lata temu |
![]() | JamCi dwa lata temu |
![]() | cos_ci_opowiem dwa lata temu |
![]() | Szpilka dwa lata temu |
![]() | JamCi dwa lata temu 2 serki homogenizowane (całość 28-300g) 1,5 szklanki mąki 2 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżka spirytusu, wódki lub octu (żeby nie nasiąkały tłuszczem) Składniki mieszamy. Łyzką kładzie się niewielkie porcje na gorący głeboki olej. Smazymy na złoto, osuszamy na reczniku papierowym. Można posypać cukrem pudrem lub pudrem z cynamonem. Cała robota 15 minut a pyszne. |
![]() | JamCi dwa lata temu |
![]() | Szpilka ponad rok temu Mam już przedwigilijne kokilki z oliwkami, kto nie lubi, może sobie śledziki albo krewetki wetknąć ? https://zapodaj.net/28b2b9f63c239.jpg.html Przeczytałam, że u Lubomirskich świąteczne menu będzie francusko-polskie, czyli np. ciasto bûche de noël /konar/, to nic innego jak rolada biszkoptowa z kremem i my też takie rolady mamy, ale makaroników nie mamy, zatem ja w tym roku zaserwuję makaroniki - niebo w gębusi: ![]() |
![]() | Targówek ponad rok temu |
![]() | Szpilka ponad rok temu |
![]() | Iza Luis rok temu Kupilam na święta sernik. Był mały, ale ważył ponad kg. Był mokry, jak ulice po deszczu i nasączony tymi okropnymi olejkami, których nie trawię. Ale był dobry. Słodki, miękki i wilgotny. Wczoraj upiekłam sama. Wielką blachę z 1,2 kg sera, 6 jaj, śmietany, na kruchym spodzie. Z wiśniami. Jest ładny. Duży i wyrośnięty, ale suchy. Może przesadzam, ale nie jest aż tak mokry, jak zamówiony. Co zrobiłam źle? Może to kwestia piany z białek? Bo dałam całe jajka, a w wielu przepisach jest ubita piana. Wlałam płynny ser, gdzie wyparował?! |
![]() | Iza Luis rok temu |
![]() | JamCi rok temu |
![]() | Iza Luis rok temu Moja masa serowa była bardzo, bardzo wodnista. Byłam nawet lekko zdumiona, że masa się ścięła. Ale ze skleppwego to się wręcz lało. A może on był z olejem? Poeksperymentuję i zobaczę co wyjdzie. Dzięki za podpowiedź! |
![]() | JamCi rok temu |
![]() | Iza Luis rok temu |
![]() | Nemezisss rok temu 25 g mąki i więcej do posypania 50 g masła i troche wiecej do natłuszczenia tortownicy 100 g czekolady gorzkiej(ciasto i tak wychodzi bardzo słodkie) 5 jajek, żółtka i białka osobno 1 paczuszka cukru waniliowego 200 g cukru pudru(aka słodka mąka) 20 g skrobii kukurydzianej PRZEPIS: -nagrzej piekarnik na 150°(gazowy na 2) -natłuść tortownicę i oprósz ją mąką -roztop masło na małym ogniu -stop czekoladę w żaroodpornej misce a)MASA CIEMNA żółtka+cukier waniliowy i 100g cukru pudru --> ubij razem dodaj roztopione masło i czekoladę przesiej mąkę i skrobię kukurydzianą przez sitko dobrze wymieszaj b)MASA JASNA ubij białka na sztywną, gładką masę ubijając dodaj resztę cukru pudru ********* Delikatnie wmieszaj masę ciemną do masy jasnej- mieszaj aż do uzyskania jednolitej barwy piecz 40 -45 minut poczekaj aż wystygnie Smacznego P.S. po upieczeniu górna warstwa ciasta może się kruszyć, a samo ciasto może się kleić do palców? |
![]() | Nemezisss rok temu *4 dojrzału brzoskwiniu*1 ogórku*1 żółtu papryku* 1 łyżku miodu*1 łyżeczku płatków chili*2 łyżku oliwu*1 łyżeczku kurkumu* bagietku* twarożku z koziegu mleku* pieprzu i solu* melisu i bazyliu* Wszystkie składniku oprócz bagietku, twarożku, pieprzu, solu, melisu i bazyliu blendujemy. Powstałą zupu hyc do lodówku na 2 godzinu. Podejemy z grzanku zrobioną z bagirtku i twarożku. Zupu doprawić jak kto lubi pieprzu i solu. Udekorować listku bazyliu i melisu |
![]() | JamCi rok temu |
![]() | JamCi rok temu dowolnej, potrzebnej wielkości kawałek schabu (u mnie pół kilo) zamarynować w ulubionych ziołach (czosnek, papryka słodka, ostra, kurkuma, natka pietruszki, sól pieprz) z olejem. Ja marynowałam dwie godziny, lepiej przez noc. Lub kawał chudego boczku, ja marynowałam z liściem laurowym, zielem angielskim, solą pieprzem, dużą ilością czosnku. Wkłądamy w rękaw do pieczenia tak, żeby zostały długie końce tego rękawa. Gotujemy od chłodnej wody w garnku. Końce rękawa mocujemy tak, żeby woda nie dostała się do środka. Ja zawiązałam na uszkach garnka. Od zagotowania gotujemy na spokojnym ogniu godzinę, pozostawiamy w wodzie do wystygnięcia. I gotowe. Wytopione soki z boczku można użyć do jakiejś mięsianej zupki. boczek jest bardzo dobry, schab podobnie. I żadnego syfu w tym nie ma, chemii. Lepsze na kanapki niż kupne wędliny i drogo nie wychodzi. |
![]() | JamCi rok temu |
![]() | pansowa rok temu gi w kuchni? |
![]() | JamCi rok temu |
![]() | IgaIga rok temu |
![]() | słone paluszki rok temu Szpinak mrożony 1 op Czosnek 4-5 ząbków Masełko łyżka płaska Jajka 4 szt Łosoś wędzony 20-25 dag Serki kanapkowe 2 op (śmietankowy i chrzanowy np) Zmiażdżyć i podsmażyć czosnek na maśle. Dodać szpinak. Dusić do odparowania wody. Ostudzić. Ubić pianę z 4 białek. Zimny szpinak zmiksować z 4 żółtkami, dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Rozprowadzić na dużej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i lekko posmarowanym olejem. Piec 20 min w 180 st. Wyjąć, jeszcze ciepły placek zrolować do przestygnięcia. Gdy ostygnie posmarować serkami, wyłożyć łososia, można dodać koperku i zrolować w folii spożywczej. Włożyć na kilka godzin lub na noc do lodówki. Po tym czasie pokroić w grubsze plastry. Bon appetit :) |
![]() | Szpilka rok temu Panel wyposażony jest w funkcję sous vide, polecam. Russell Hobbs Good To Go Digital Multicooker - Quick and Easy One Pot Cooking ![]() |
![]() | Szpilka 5 miesięcy temu Upiekłam ciacho owocowe na cukrze brzozowym, mięciutkie i smakuje niebiańsko, SE zobaczcie: https://zapodaj.net/dd4983d2fcae8.jpg.html Przepisu Wam nie zapodam, niech pokolenie zoomerów SE znajdzie w Wikipedii, Wikipedia wszystko wie ? |
![]() | Bettina 5 miesięcy temu Dwa jajka, pomidorek, albo ugotowany kartofelek, albo tylko pomidorek. Pomidorek pokroić w malutkie cząstki, albo kartofelek, albo pomidorek. Podsmażyć na masełku, albo na maŝle. Wlać na to dwa rozbite jajeczka z przyprawami. Podsmażyć chwilę na jednej stronie. Potem na drugiej. |
![]() | Szpilka 5 miesięcy temu Polecam maszynkę do popcornu, dwie minuty i gotowe, ale tylko taką, do której wlewa się tłuszcz, bez tłuszczu prażona kukurydza jest sucha, skrapianie tłuszczem po uprażeniu to nie to ? ![]() |
![]() | Tjeri 5 miesięcy temu |
![]() | krajew34 5 miesięcy temu |
![]() | Szpilka 5 miesięcy temu Z mikrofalówki popcorn smakuje tak samo dobrze jak z maszynki, prażona kukurydza to świetna przekąska, przede wszystkim zdrowa. Warto też pokusić się na domowe chipsy, smakują zupełnie inaczej niż kupne, dużo lepiej! Poniżej Pascal świetnie prezentuje wyrób chipsów, ja robię w piekarniku albo na patelni grillowej, ale kto nie dba o linię, może przygotować sposobem Pascala ? Aha, robi się szybciorem, wystarczy poszatkować ziemniaki na szatkownicy do kapuchy. ![]() |
![]() | Targówek 5 miesięcy temu |
![]() | Szpilka 5 miesięcy temu . . . . . . . . . . . . . . . . . jak psy dziada w ciasnej ulicy ? |
![]() | EllVik 5 miesięcy temu |
![]() | Targówek 5 miesięcy temu |
![]() | Szpilka 4 miesiące temu Nie samym chlebem człowiek żyje, warto też zadbać o cielesną powłokę, czyli się wylaszczyć na nadchodzące święta. Dla zapracowanych pań mam coś ekstra, elektryczną szczotką do farbowania włosów, z nią farbowanie to bajka, dlatego m.in. za to kocham Amerykę, za genialną myśl techniczną 😉 ![]() |
![]() | Szpilka 4 miesiące temu Zamiast tradycyjnego majonezu warto dodać wegańskiego, zawiera olej i skrobię kukurydzianą i smakuje tak samo jak tradycyjny. Warto zrezygnować z jajek, bo jaja i majonez to ciężkostrawna bomba, a i tak nikt nie poczuje braku jaj, gwarantuję. Dlaczego optuję, by odstawić jaja i majonez? Będziemy pić alkohol, zaś tłusta zakąska powoduje, iż wątroba zostanie podwójnie sponiewierana, zasadniczo reguła, żeby nie obciążać wątroby tłustym jedzeniem przy piciu alkoholu, obowiązuje nie tylko na święta, ale zawsze! Koniecznie popijajmy barszczyk czerwony, buraki to wielki sprzymierzeniec wątroby. Nie polecam zakąsek z grzybów i ryb, mimo że rybka lubi pływać, jak powiadają smakosze, to jednak tylko powiedzenie, które nie ma związku z dobrą kondycją naszej wątroby, zaś grzyby bez alkoholu są ciężkostrawne. Jedzmy chude mięsko, schabik pieczony ze śliwkami, szyneczkę z chrzanem, bigos też nie musi smalcem ociekać, a nasza wątroba nam podziękuje, przede wszystkim nazajutrz będziemy czuć się w miarę dobrze, czego Wam życzę, Milaczki moje 😁 Zatem niech się Wam darzy na Święta i na ten Nowy 2023 Rok 🍾🥂🌲 |
![]() | słone paluszki 3 dni temu |
![]() | słone paluszki 3 dni temu Rozpoczynam akcję - BIERZ ZA ŁEB INFLACJĘ, czyli TANIE GOTOWANIE 😁 Ekonomiczne Ciasto Owocowe - ECO 2 jaja, 1/2 - 3/4 szkl cukru, 1/2 szkl oleju, 2 szkl mąki pszennej, 3/4 szkl mleka, saszetka cukru waniliowego, 1 łyżeczka pdp (proszku do pieczenia), Wymieszać rózgą albo mikserem. Wyłożyć na papier do pieczenia=blaszkę. Na wierzch dodać dowolne owoce: 2 jabłuszka albo 2 garści borówek albo kilka truskawek pokrojonych na paseczki Piec ok 50 minut = do suchego patyczka w 180 st C. Smacznego🍰🙂 |
![]() | Szpilka wczoraj o 7:18 Też mam cóś taniego i niamniuśnego, coś z kuchni włoskiej, oryginalne Fettucine Alfredo, czyli makaron wstążki z masłem i serem Parmigiano Reggiano, można użyć tańszego Grana Padano. Poniżej króciutki filmik (2:12), nie lubię rozgadywania się przy prezentacjach kulinarnych 😉 Gotujemy makaron wstążki, ma być al dente, dlaczego? Bo ugotowany makaron wrzuca się na patelnię z sosem i wtedy on dochodzi do odpowiedniej miękkości. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy trochę wody z gotowanego makaronu, Włosi nie wylewają wody z gotowania makaronu czy ryżu, wykorzystują jako bazę do zup i sosów, nie trzeba wtedy zagęszczać niezdrowymi zasmażkami. Wrzucamy makaron na patelnię, posypujemy serem i mieszamy do uzyskania jednolitego sosu maślano-serowego, dosmaczamy pieprzem i gotowe. ![]() |
Zaloguj się, aby wziąć udział w dyskusji