Sonet o przyjaźni

Przyjaciel to ten, kto zawsze cię rozumie

Kto z tobą się cieszy i z tobą się smuci

Kto z tobą się dzieli i z tobą się wspiera

Kto z tobą jest szczery i z tobą się kłóci

 

Przyjaciel to ten, kto zawsze cię szanuje

Kto z tobą się radzi i z tobą się uczy

Kto z tobą się bawi i z tobą się nudzi

Kto z tobą jest wierny i z tobą się liczy

 

Przyjaciel to ten, kto zawsze cię kocha

Kto z tobą się modli i z tobą się śmieje

Kto z tobą się martwi i z tobą się cieszy

Kto z tobą jest blisko i z tobą się wieje

 

Przyjaciel to ten, kogo warto mieć w życiu

Bo przyjaźń to dar, który trzeba pielęgnować

Bo przyjaźń to siła, która daje nam nadzieję

Bo przyjaźń to skarb, który trzeba zachować

Następne częściSonet o miłości

Średnia ocena: 0.0  Głosów: 0

Zaloguj się, aby ocenić

Komentarze (3)

  • Znam różne sonety, ale takiego nie znam. Może autor mnie uświadomi? Gdzie tetrastychy i tercyny?
    Sonet to kunsztowna forma, a Twojemu utworowi brak rytmu, marne rymy - gramatyczne.
    "... i z tobą się wspiera" - jeśli się* wspiera, to nie kogoś
    "Kto z tobą jest blisko i z tobą się wieje" - że co? Wspólnie mają wiatry? Czy nie umiałeś nic innego znaleźć do rymu?
    Jednymi słowy mnie nie porwałeś.
  • Noico1 rok temu
    Też mi to sonetu nie przypomina.
  • Sonet wyewoluował.

Napisz komentarz

Zaloguj się, aby mieć możliwość komentowania