zespół profilaktyki wiosennej (wiersze o miłości)

pani kanar

jak Rutkiewicz Wanda w zielonym

na rzęsach maskara

jak nadrzeczne badyle

 

radość figlarna na szkiełkach

sztywne golfy i zapach

suchego jałowca

 

blade buzie

w dzień zakochanych

kaczor miesza się z zielonym kuprem

— nurkuje pod wodę

 

starsi państwo na moście

w dniu zakochanych

w nieśmiałym uśmiechu

przedwiośnie prawdziwe

 

przed izbą odwyku

w kałuży

dziś pierwsi cieszą się słońcem

 

mokre szepty w rechocie

żab z pierwszym lepszym

— zawalczyć o siebie

Średnia ocena: 4.2  Głosów: 5

Zaloguj się, aby ocenić

Komentarze (5)

  • Dekaos Dondi rok temu
    Agrafka↔Zaiste Twój!↔W guście mym jak najbardziej, lecz tradycyjnie, trudno mi sprecyzować, meritum.
    Może mieć tyle znaczeń. Raczej to nie jest tekst, tak czy siak, pesymistyczny. Pewne nurty przeciwne, tu występują.
    Chociażby o nie poddaniu się, temu co blokuje drogę?↔Pozdrawiam?:)
  • Agrafka rok temu
    Nie ma meritum, jestem z dala od pouczania kogokolwiek. Dwie osoby żyjące obok siebie mogą widzieć świat zupełnie inaczej.
    Ta ostania strofka akurat mogłaby być tematem na bardzo długą wypowiedź, bardzo mnie cieszy, że udało mi się napisać tylko trzy wersy.

    Pani kanar jest bohaterką tej króciutkiej opowiastki, sądzę, że właśnie walczy o siebie, decydując się na tę pracę. Czasem jest coś takiego w spojrzeniu jakiegoś człowieka, że nie sposób przejść obojętnie.

    Kanar musi być bezduszny, jej rzęsy były jak broń. W swoim czasie wszystko to prędzej czy później, opadnie.

    Pozdrawiam i dziękuję. :-)
  • Dekaos Dondi rok temu
    Agrafka↔Dzięki:)↔Teraz inaczej odczytuję wiersz. Masz racje. Dwie pary oczu, nie zawsze widzą tak samo. Może dosłownie, tak, ale w innych sensach, już niekoniecznie. Fakt. No nie sposób czasami↔Pozdrawiam?:)
  • Raven18 rok temu
    To trochę taka obserwacja podmiotu, którą czyni podczas spaceru. Mnie się podoba
  • Agrafka rok temu
    Tak. Cieszę się, że ktoś chciał posłuchać, dziękuję bardzo :-)

Napisz komentarz

Zaloguj się, aby mieć możliwość komentowania