Nstyl/1 - ile wynosi przyzwoity napiwek? - Szpilka
w temacie...Wino z kobietą. Wstrząśnięte tym zacniejsze.
znowu obiad w restauracji i konsternacja
wyłożyć drobne na talerzyk
czy do przegródki w płatniku?
z groszaków kelnerzy żartują
w zbiorczym słoiku
nie przynoszą kelnerom pożytku
czy oni się dzielą z barmanami?
mam poczucie że zachowuję się w porządku
choć wydobywanie zaskórniaków z kieszeni
nie wygląda dobrze
tym bardziej że wino z kobietą piłem
mocno wstrząśniete
przez to zacniejsze
smak szerzej wypełnia usta
ile wynosi przyzwoity napiwek?
Komentarze (37)
Nie, Szpilka :)
Skąd, ja :)
I Nikoś :)
Nie Roma, tylko ja :)
A nie :)
Oj, to źle pomyślałeś :)
Stawiam na JagVetinte
Przepadło, to ja :)
Owszem, ale jak już wyczają człeka styl, to jakby mniej łatwo :)
https://pysznosci.pl/polacy-coraz-czesciej-zostawiaja-w-restauracji-jak-nie-obrazic-kelnera,7220662141262784a
Ciekawe - przeczytałem
Napiwki zawsze zaskakują i budzą watpliwości np.
"To, co zostawiasz przy stole, nie zawsze trafia bezpośrednio do kelnera, który cię obsługuje. Nieraz napiwkami dzieli się cała obsługa z danego dnia, czasem procent otrzymują również barmani i kucharze."
Ano, ja zostawiam napiwek, hihihihi, bo inni też tak robią, nie wypada odstawać :)
US? Urząd Skarbowy?
"Napiwki otrzymywane bezpośrednio od klienta (gotówka): Z formalnego punktu widzenia, napiwki te również stanowią dochód i powinny zostać rozliczone przez pracownika w rocznym zeznaniu podatkowym (PIT-36, jako tzw. "inne źródła przychodów"). W praktyce jednak, ze względu na trudności w ewidencjonowaniu dobrowolnych napiwków gotówkowych, często nie są one zgłaszane, choć formalnie nadal podlegają opodatkowaniu. "
A serwują w Polsce, w barach grzmoty? Pamiętam, że kiedyś były bary, bo dziś kebaby dominują, bleeeeee, a gdzie pierogi ruskie albo placki?
Coś podobnego, przecież w gastronomii kokosów się nie zarabia!
Hahahahah, prawidłowo i zdrowo :)
To cieszę i mam nadzieję, że dużo wesołków weźmie udział w zabawie - będzie grzmiało :)
Napisz komentarz
Zaloguj się, aby mieć możliwość komentowania