Pamiętamy

Neurotyk
15.03.2017
Jared
15.03.2017
Umberto Eco i Terry Pratchett.

Zwłaszcza wkład tego pierwszego w językoznawstwo i literaturoznawstwo był przeogromny. Zawsze jak o tym myślę, to odczuwam strach, że od tych którzy odeszli już się nikt lepszy nie urodzi :(
Leukemia
15.03.2017
Umberto Eco?
Meh, a ja dopiero zaczęłam Imię róży.
Jared
15.03.2017
Nie podobało mi się :( Cmentarz w Pradze był dobry, nawet bardzo. A tak to Eco ceniłem raczej za wkład w świat literackonaukowy niż literacki ;P
Nuncjusz
16.03.2017
Adelajda
16.03.2017
Jarosław Borszewicz :( Odszedł w tamtym roku, w marcu.

Jarosław Borszewicz – "Dobrze, że jesteś"

Dobrze, że jesteś,
bo wczoraj znowu bolało mnie serce,
a ciągle nie mam pomysłu na życie.

Musisz mi pomóc,
bo od szesnastu dni pada deszcz
i życie powoli zaczyna mi się rozmywać.

Miałem iść do dentysty,
ale przybłąkał mi się wiersz o tobie,
no i nie mam go z kim zostawić w domu.

Dobrze, że jesteś,
bo w zeszłym tygodniu U Fukiera
śmierć znowu pytała o mnie szatniarza.

Dzwoniłem dzisiaj do ciebie,
ale słuchawka ugryzła mnie w rękę
i pewnie ta rana tak szybko się nie zagoi.

Musisz mi pomóc,
bo jestem zmęczony jak Bóg,
który harował przez tydzień
i nie stworzył świata
Jared
16.03.2017
Zastanawiałem się właśnie, czy dołączyć też Lema zmarłego w 2006, dobrze że Nunek dopełnił :]
Nuncjusz
16.03.2017
Dla mnie to zawsze świeża sprawa
Dla mnie on umarł wczoraj
Adelajda
22.05.2017
Myślę, że już do części z was dotarła ta smutna informacja. Odszedł Zbigniew Wodecki :(
Neurotyk
22.05.2017
Właśnie chciałem napisać, ale nie mogłem w wyszukiwarce odnaleźć wątku.
Nuncjusz
22.05.2017
na fb już jest info
Neurotyk
22.05.2017
Neurotyk
22.05.2017
Ten utwór pasuje do śmierci...
Nuncjusz
22.05.2017
Neurotyk
22.05.2017
Brakuje takich artystów. Jakich?

Odszedł Kaczmarski, odszedł Młynarski, odszedł Wodecki – takich, którym do rozgłosu nie trzeba kontrowersji, wulgarnego języka. Nawet Kaczmarski krytykował Nas inteligentnie, kulturalnie, mocno, ale z miłością.
Pan Buczybór
22.05.2017
Szkoda Wodeckiego. Człowiek z klasą. Pewnie już nie będzie takiego drugiego...
Neurotyk
22.05.2017
To jest zmierzch pewnego sznytu. Załapaliśmy się na niego. Jeszcze.
Sanguis Vita
22.05.2017
Brak mi jest Roberta Pirsiga który Zmarł: 24 Kwietnia 2017 r.
Jego Książka Filozoficzna "Zen i Sztuka Oporządzania Motocykla"
była dla mnie Dziełem Stulecia.
Joker
22.05.2017
A o Chrisie Cornellu nic?
detektyw prawdy
22.05.2017
Odszedł andrzej wajda
ripkurqa

Część postów została ukryta (862)

Zaloguj się, aby przeglądać cały wątek

Dobranocka
3 tygodnie temu
Prawdziwa pomoc, to gdy nie wie lewica co czyni prawica, trąbienie o tym wszem i wobec internecie, to wyłącznie zbijanie taniej popularności polityczne, by wdrapać się na stołek.
Dobranocka
3 tygodnie temu
"Parszywcu", no i ten ateistyczny, słynny język miłości, że ktoś się ośmielił iść pod prąd owczemu stadu.
Angela
3 tygodnie temu
Najlepszą rzeczą, jaką taka gnida jak ty może zrobić dla świata, to przestać oddychać.

Ps: nie jestem ateistką, jakbyś zapomniał i pewnie Bóg nie patrzy na moje wpisy z uśmiechem, ale ty nie jesteś mi "bliźnim", tylko czymś ohydnym, co nie powinno mieć prawa istnieć.

Admin, usuń mi konto!!!
JagVetInte
3 tygodnie temu
Ani Grochów, ani Stara Praga Il cuore 👌
Dobranocka
3 tygodnie temu
Angela, ty i katoliczka. Piekło jest takimi katolikami wybrukowane:)))
Angela
3 tygodnie temu
Chrześcijanka, debilu. Twoi kieckowi nie służą Bogu, a to gdzie wyląduje, dopiero wyjdzie w praniu. Ty za to wylądujesz tam z pewnością, ale myślę, że o tym wiesz. Skończyłam.
Grafomanka
3 tygodnie temu
Jest zasada, prosta i jasna... ''o zmarłych mówi się dobrze albo wcale'', dla osób wierzących dodatkowo osoba, która zmarła, przenosi się na Sąd Boży i żaden człowiek nie ma już prawa osądzać zmarłego.

Proste i jasne! Dlatego proszę powstrzymać się przed osądzaniem osób zmarłych... proszę to zrobić z szacunku do zmarłego... i do siebie
Dobranocka
3 tygodnie temu
O przepraszam, to lewactwo pokroju tego, do którego przynależał poseł Litewka, sprawiło, że wszystkie dotychczasowe zasady obyczajowe splugawiono. Stare przesądy nie obowiązują. Gdy z kolejnego lewaka próbuje się zrobić "świętego" tylko dlatego że zginął w wypadku, należy prostestować, zamiast przyglądać się fałszowaniu rzeczywistości różnym indywiduom.
Dobranocka
3 tygodnie temu
Jestem też bardzo ciekaw, adwokat-pajac od trumny na kółkach dostał półtora roku w obrączkach, czyli w trybie całkowiecie wolnościowym, za zabicie dwóch niewinnych kobiet. Ciekawe ile dostanie ten pan, który miał nieszczęście spotkać się z posłem Litewką.
Grafomanka
3 tygodnie temu
Na Sądzie Bożym nie sądzę, że Bóg będzie zajmował się poglądami... zresztą, jak uczy Biblia, Pan Jezus wybaczał wielkim grzesznikom... nie my, zwykli ludzie, jesteśmy w prawie do osądzania innych. Każdy człowiek ma WOLNĄ WOLĘ i każdy odpowiada za siebie.
Alienator
3 tygodnie temu
Brawo, Bogumił, po raz kolejny udowodniłeś, że dno nie jest dla Ciebie żadną granicą. Tfu.
il cuore
3 tygodnie temu
Grafomanka!
Napisałaś najgorsze co było można; większość zbrodni jest cichym formatem zagadnień
Politycznych? Stolicopasterskich?
Jebał pies wszystkich
il cuore
3 tygodnie temu
Kurwa mać skąd mi to przyszło?
Wszyscy księża wypowiadają się wobec ludzi, ludzkości jako pasterze, czyli ludzkość jest zwierzęcym wypasem dla Stolicy Apostolskiej?
Błąd krytyczny w tłumaczeniu książki zwanej Biblią, bo tam Jezus mówiąc o owcach miał na myśli stada swoich owiec a nie ludzi 🛩️
Aisak
3 tygodnie temu
Ban dla DOBRANOCKI!
Dobranocka
3 tygodnie temu
A ty Al opanowałeś doskonale umiejętność płynięcia z nurtem ze zdechłym ścierwem.
Dobranocka
3 tygodnie temu
Są też pozytyne skutki wczorajszych wydarzeń, lewactwo odwołuje sabaty pierwszomajowe. Nie będą się pętać po ulicach jak smród po gaciach. I tak trzymać.
JagVetInte
3 tygodnie temu
Bogumił, zapytałem czy partia zmarła, czy człowiek?
Dobranocka
2 tygodnie temu
Już się zaczyna robić z tego wielomiesieczny, albo wieloletni serial typu "matka małej Madzi". Hieny zwietrzyły krew. Na niczym nie lansuje sie tak dobrze, jak na charytatywności.
il cuore
2 tygodnie temu
/Na niczym nie lansuje sie tak dobrze, jak na charytatywności

A kto chciałby najbardziej, wyłącznie🚀
il cuore
2 tygodnie temu
Oszuści, manipulanci, zbrodniarze?
Dobranocka
2 tygodnie temu
Różne nieznane nikomu pluskwy próbują się lansować.
SwanSong
2 tygodnie temu
np. ty
Dobranocka
2 tygodnie temu
Niedługo biografię tego faceta w samochodzie ktoś wyda;))))))))) A o mordercy dwóch niewinnych kobiet, tego od trumny na kółkach, cisza. O tamtych nie wiemy nawet, czy udzielały się społeczne, czy wpłacały na akcje charytatywne, czy fundowały obiady Owsiakowi.
C₁₂H₂₂O₁₁
2 tygodnie temu
Idz już spać trująca Dobranocko
TseCylia
2 tygodnie temu
Żaden parlamentarzysta opcji przeciwnej do lewicy złego słowa o Litewce nie zamieścił w sieci, ani nie wygłosił.
Zamilcz Dobranocka, bo naprawdę zenujace są twoje wpisy w temacie.
Chłopak nie żyje, a ty jak hiena rozszarpujesz....
Dobranocka
2 tygodnie temu
Jak się okazuje we współczesnym Sejmnie nie miał żadnego bliskiego przyjaciela, ani serdeczniejszego kolegi. No name, który zasłynął z tego, że zginął. To żałosne. Wśród esesmanów też było wielu takich świętych, zatroskanych o kotki i pieski, brylujących w akcjach charytatywnych. Sorry, ale członkowstwo w antypolskiej partii stworzonej z popłuczyn po dawnym PeZetPeeRze świadczy o tym, że nie miał rozumu, a oc najwyżej robił tam za listek figowy.
TseCylia
2 tygodnie temu
Ty jednak dureń jesteś. Over
Dobranocka
2 tygodnie temu
Tym listkiem figowym teraz lewactwo będzie wymachiwać przez tygodnie, albo miesiące. Szkoda, że sprawca nie należał do pis, bo wtedy festiwal z pewnością ciągnąłby się jeszcze dłużej. Tusk mógłby oddać śledztwo Rosjanom.
Dobranocka
2 tygodnie temu
No tak, skoro u nas się czci dobrowolnego kandydata do zbrodniczej armii Hitlera, a w czasie późniejszym członka WafferSS Gunthera Grassa, to ja nie mam pytań. Nie lubicie prawdy, bo was boli. Nie na Słowian nazywano Sklave. Ufają wszystkim, a już szczególnie tych co się potrafią wylanować na charytatywności.
Alienator
2 tygodnie temu
Dobra, Bogumił, wypierdalaj z tego wątku, bo się zrobię niemiły i zacznę od publicznego zapytania tego Twojego Danbuta, czy wyrażane przez Ciebie stanowisko, to oficjalne stanowisko firmy.
Dobranocka
2 tygodnie temu
TseCylia, niestety stałaś ię ofiarą propagandy towarzysz CZarzastego.
Alienator
2 tygodnie temu
Czegoś, kurwa nie zrozumiałeś?
Alienator
2 tygodnie temu
To patrz tera
JagVetInte
2 tygodnie temu
Bogumił, ty kurwa serio pałe przeginasz
SwanSong
2 tygodnie temu
Facet był społecznikiem, pomagał chorym dzieciom, pomagał zwierzętom. Wielu z Konfederacji wyraziło żal po jego śmierci, miał pełno kolegów w różnych partiach, bo czynił dobro.
Starszy Woźny
2 tygodnie temu
"Nie żyje Andrzej Olechowski - potwierdził Interii Marcin Bosacki z MSZ. Polski polityk i doktor nauk ekonomicznych miał 79 lat. Obejmował stanowisko ministra spraw zagranicznych Polski (1993-1995) oraz ministra finansów w 1992 roku. To on wraz z Maciejem Płażyńskim i Donaldem Tuskiem założył Platformę Obywatelską".

- Wykruszają się dobrzy ludzie!
Aisak
2 tygodnie temu
Alienator ma siłę perswazji...
__

[*]
Dobranocka
2 tygodnie temu
To zmienia postać rzeczy. Być może nawet go zabili.

Łukasz Litewka ujawnił wstrząsające kulisy sprawy z Kłodzka
Sprawa Kamili L. i jej męża z Kłodzka wstrząsnęła opinią publiczną. Para została skazana za wieloletnie krzywdzenie dziecka oraz znęcanie się nad zwierzętami. Według relacji posła Łukasza Litewki, który również zdecydował się nagłośnić sprawę w mediach społecznościowych, materiały dowodowe były tak obciążające, że nawet doświadczeni biegli potrzebowali pomocy psychologicznej po ich obejrzeniu.

Poseł opublikował niezasłonięte zdjęcia sprawców tłumacząc swoją decyzję
drastycznością czynu. W poście wyjaśnił, dlaczego zrobił to publicznie i bez cenzury.

W swoim wpisie Litewka napisał, że nie zamierza chronić wizerunku osób, które dopuściły się tak nieludzkich czynów. Jak podkreślił:

„To, co wydarzyło się w Kłodzku, nie mieści się w granicach słowa ‘człowiek’, więc nie będę tutaj nazywać tak nikogo”.

Zwrócił uwagę, że sprawcy przez lata funkcjonowali w społeczeństwie, uśmiechali się do sąsiadów, prowadzili normalne życie, podczas gdy w domu działy się rzeczy, które sąd określił jako skrajnie okrutne.
SwanSong
2 tygodnie temu
Teraz będziesz wykorzystywał jego śmierć do jechania po KO? Określenie ciebie hieną to obraza dla hien.
Dobranocka
2 tygodnie temu
Nie rozumiałem durniu za co otrzymywał groźby, no bo chyba nie za kwesty na rzecz psów. Ale teraz jestem w stanie uwierzyć, że w grę może wchodzić nawet zamach. W Kłodzku, ale i w całej Polsce działa regularna mafia. Wystarczy odsłuchć nagrań tego ich burmistrza od siedmiu boleści z szefem Straży Miejskiej. Koincydencja tych wydarzeń jest zadziwiająca. Groźby i nagła śmierć. Być może źle go wcześniej oceniłem, jednak był odważny i poszedł pod prąd, może dlatego zginął. Ale dopiero dziś otrzymałem takie informacje.
SwanSong
2 tygodnie temu
Ty to jednak durniem jesteś. A groźby mógł za swoją działalność otrzymywać od takich jak ty, którzy za samą przynależność do innej partii niż twoja partia złodziei, otrzymują groźby.
Aisak
2 tygodnie temu
No, niemożliwe, bogumił w końcu się nawrócił🫨
Dobranocka
2 tygodnie temu
To będziesz teraz go nienawidził, bo okazal się jedynym sprawiedliwym, wśród tej zakłamanej zlewaczałej, złodziejskiej hałastry. I nie wmawiaj idioto swoich krwawych ciągot innym. Lewacto słynie z zamachów.
Dobranocka
2 tygodnie temu
"A groźby mógł za swoją działalność otrzymywać od takich jak ty". A jakby ktoś miał wątpliwości w ocenie jakim jesteś durniem, to po przeczytaniu tych słów się wyleczy. Ja ludzi, którzy idą pod prąd hołocie, miernocie popieram, a ty durniu przylepiasz się jak guano do okrętu z większością i krzyczysz płyniem. Won.
SwanSong
2 tygodnie temu
Okazał się sprawiedliwym? xD Każdy tu wiedział, że robił dobro, tylko ty po nim jeździłeś.
I wielokrotnie nawoływałeś do pozbycia się ludzi z centrum i lewej strony politycznej, więc nie rób z siebie świętego, ruski cwelu, który cieszyłeś się z zabijania ukraińskich dzieci i negowałeś Holocaust.
Aisak
2 tygodnie temu
Powiedz bogumił, co cię przekonało do zmiany zdania?
Dostałeś z bańki w windzie?
TseCylia
2 tygodnie temu
https://www.facebook.com/share/v/1DVzE8GYkC/
Dobranocka
tydzień temu
Nie żyje abp Józef Michalik. Były przewodniczący KEP miał 85 lat
Aisak
tydzień temu
Arcybiskup Michalik powiedział, że dziecko "lgnie, ono szuka, i zagubi się samo, i jeszcze tego drugiego człowieka wciąga"...

Po burzy medialnej przeprosił👿
il cuore
tydzień temu
Wszyscy księża mają swoje kociołki; ten z JP2 ma pokrywkę: bo wciąż pierdolił bez sensu i przeszkadzał w pracy, więc w zanurzeniu 🛩️

Zaloguj się, aby wziąć udział w dyskusji