| W tym miejscu upamiętniamy twórców słowa, którzy niedawno odeszli – być może w miejsca, o których pisali...
Zmarł Wojciech Młynarski.
https://www.youtube.com/watch?v=jJX_orowbzk
|
 | Umberto Eco i Terry Pratchett.
Zwłaszcza wkład tego pierwszego w językoznawstwo i literaturoznawstwo był przeogromny. Zawsze jak o tym myślę, to odczuwam strach, że od tych którzy odeszli już się nikt lepszy nie urodzi :( |
 | Umberto Eco?
Meh, a ja dopiero zaczęłam Imię róży. |
 | Nie podobało mi się :( Cmentarz w Pradze był dobry, nawet bardzo. A tak to Eco ceniłem raczej za wkład w świat literackonaukowy niż literacki ;P |
 | Jarosław Borszewicz :( Odszedł w tamtym roku, w marcu.
Jarosław Borszewicz – "Dobrze, że jesteś"
Dobrze, że jesteś,
bo wczoraj znowu bolało mnie serce,
a ciągle nie mam pomysłu na życie.
Musisz mi pomóc,
bo od szesnastu dni pada deszcz
i życie powoli zaczyna mi się rozmywać.
Miałem iść do dentysty,
ale przybłąkał mi się wiersz o tobie,
no i nie mam go z kim zostawić w domu.
Dobrze, że jesteś,
bo w zeszłym tygodniu U Fukiera
śmierć znowu pytała o mnie szatniarza.
Dzwoniłem dzisiaj do ciebie,
ale słuchawka ugryzła mnie w rękę
i pewnie ta rana tak szybko się nie zagoi.
Musisz mi pomóc,
bo jestem zmęczony jak Bóg,
który harował przez tydzień
i nie stworzył świata |
 | Zastanawiałem się właśnie, czy dołączyć też Lema zmarłego w 2006, dobrze że Nunek dopełnił :] |
 | Dla mnie to zawsze świeża sprawa
Dla mnie on umarł wczoraj |
 | Myślę, że już do części z was dotarła ta smutna informacja. Odszedł Zbigniew Wodecki :( |
 | Właśnie chciałem napisać, ale nie mogłem w wyszukiwarce odnaleźć wątku. |
 | na fb już jest info |
 | Ten utwór pasuje do śmierci... |
 | Brakuje takich artystów. Jakich?
Odszedł Kaczmarski, odszedł Młynarski, odszedł Wodecki – takich, którym do rozgłosu nie trzeba kontrowersji, wulgarnego języka. Nawet Kaczmarski krytykował Nas inteligentnie, kulturalnie, mocno, ale z miłością. |
 | Szkoda Wodeckiego. Człowiek z klasą. Pewnie już nie będzie takiego drugiego... |
 | To jest zmierzch pewnego sznytu. Załapaliśmy się na niego. Jeszcze. |
 | Brak mi jest Roberta Pirsiga który Zmarł: 24 Kwietnia 2017 r.
Jego Książka Filozoficzna "Zen i Sztuka Oporządzania Motocykla"
była dla mnie Dziełem Stulecia. |
 | A o Chrisie Cornellu nic? |
 | Odszedł andrzej wajda
ripkurqa |
Część postów została ukryta (862)
Zaloguj się, aby przeglądać cały wątek
 | Prawdziwa pomoc, to gdy nie wie lewica co czyni prawica, trąbienie o tym wszem i wobec internecie, to wyłącznie zbijanie taniej popularności polityczne, by wdrapać się na stołek. |
 | "Parszywcu", no i ten ateistyczny, słynny język miłości, że ktoś się ośmielił iść pod prąd owczemu stadu. |
 | Najlepszą rzeczą, jaką taka gnida jak ty może zrobić dla świata, to przestać oddychać.
Ps: nie jestem ateistką, jakbyś zapomniał i pewnie Bóg nie patrzy na moje wpisy z uśmiechem, ale ty nie jesteś mi "bliźnim", tylko czymś ohydnym, co nie powinno mieć prawa istnieć.
Admin, usuń mi konto!!! |
 | Ani Grochów, ani Stara Praga Il cuore 👌 |
 | Angela, ty i katoliczka. Piekło jest takimi katolikami wybrukowane:))) |
 | Chrześcijanka, debilu. Twoi kieckowi nie służą Bogu, a to gdzie wyląduje, dopiero wyjdzie w praniu. Ty za to wylądujesz tam z pewnością, ale myślę, że o tym wiesz. Skończyłam. |
 | Jest zasada, prosta i jasna... ''o zmarłych mówi się dobrze albo wcale'', dla osób wierzących dodatkowo osoba, która zmarła, przenosi się na Sąd Boży i żaden człowiek nie ma już prawa osądzać zmarłego.
Proste i jasne! Dlatego proszę powstrzymać się przed osądzaniem osób zmarłych... proszę to zrobić z szacunku do zmarłego... i do siebie |
 | O przepraszam, to lewactwo pokroju tego, do którego przynależał poseł Litewka, sprawiło, że wszystkie dotychczasowe zasady obyczajowe splugawiono. Stare przesądy nie obowiązują. Gdy z kolejnego lewaka próbuje się zrobić "świętego" tylko dlatego że zginął w wypadku, należy prostestować, zamiast przyglądać się fałszowaniu rzeczywistości różnym indywiduom. |
 | Jestem też bardzo ciekaw, adwokat-pajac od trumny na kółkach dostał półtora roku w obrączkach, czyli w trybie całkowiecie wolnościowym, za zabicie dwóch niewinnych kobiet. Ciekawe ile dostanie ten pan, który miał nieszczęście spotkać się z posłem Litewką. |
 | Na Sądzie Bożym nie sądzę, że Bóg będzie zajmował się poglądami... zresztą, jak uczy Biblia, Pan Jezus wybaczał wielkim grzesznikom... nie my, zwykli ludzie, jesteśmy w prawie do osądzania innych. Każdy człowiek ma WOLNĄ WOLĘ i każdy odpowiada za siebie. |
 | Brawo, Bogumił, po raz kolejny udowodniłeś, że dno nie jest dla Ciebie żadną granicą. Tfu. |
 | Grafomanka!
Napisałaś najgorsze co było można; większość zbrodni jest cichym formatem zagadnień
Politycznych? Stolicopasterskich?
Jebał pies wszystkich |
 | Kurwa mać skąd mi to przyszło?
Wszyscy księża wypowiadają się wobec ludzi, ludzkości jako pasterze, czyli ludzkość jest zwierzęcym wypasem dla Stolicy Apostolskiej?
Błąd krytyczny w tłumaczeniu książki zwanej Biblią, bo tam Jezus mówiąc o owcach miał na myśli stada swoich owiec a nie ludzi 🛩️ |
 | Ban dla DOBRANOCKI! |
 | A ty Al opanowałeś doskonale umiejętność płynięcia z nurtem ze zdechłym ścierwem. |
 | Są też pozytyne skutki wczorajszych wydarzeń, lewactwo odwołuje sabaty pierwszomajowe. Nie będą się pętać po ulicach jak smród po gaciach. I tak trzymać. |
 | Bogumił, zapytałem czy partia zmarła, czy człowiek? |
 | Już się zaczyna robić z tego wielomiesieczny, albo wieloletni serial typu "matka małej Madzi". Hieny zwietrzyły krew. Na niczym nie lansuje sie tak dobrze, jak na charytatywności. |
 | /Na niczym nie lansuje sie tak dobrze, jak na charytatywności
A kto chciałby najbardziej, wyłącznie🚀 |
 | Oszuści, manipulanci, zbrodniarze? |
 | Różne nieznane nikomu pluskwy próbują się lansować. |
 | np. ty |
 | Niedługo biografię tego faceta w samochodzie ktoś wyda;))))))))) A o mordercy dwóch niewinnych kobiet, tego od trumny na kółkach, cisza. O tamtych nie wiemy nawet, czy udzielały się społeczne, czy wpłacały na akcje charytatywne, czy fundowały obiady Owsiakowi. |
 | Idz już spać trująca Dobranocko |
 | Żaden parlamentarzysta opcji przeciwnej do lewicy złego słowa o Litewce nie zamieścił w sieci, ani nie wygłosił.
Zamilcz Dobranocka, bo naprawdę zenujace są twoje wpisy w temacie.
Chłopak nie żyje, a ty jak hiena rozszarpujesz.... |
 | Jak się okazuje we współczesnym Sejmnie nie miał żadnego bliskiego przyjaciela, ani serdeczniejszego kolegi. No name, który zasłynął z tego, że zginął. To żałosne. Wśród esesmanów też było wielu takich świętych, zatroskanych o kotki i pieski, brylujących w akcjach charytatywnych. Sorry, ale członkowstwo w antypolskiej partii stworzonej z popłuczyn po dawnym PeZetPeeRze świadczy o tym, że nie miał rozumu, a oc najwyżej robił tam za listek figowy. |
 | Ty jednak dureń jesteś. Over |
 | Tym listkiem figowym teraz lewactwo będzie wymachiwać przez tygodnie, albo miesiące. Szkoda, że sprawca nie należał do pis, bo wtedy festiwal z pewnością ciągnąłby się jeszcze dłużej. Tusk mógłby oddać śledztwo Rosjanom. |
 | No tak, skoro u nas się czci dobrowolnego kandydata do zbrodniczej armii Hitlera, a w czasie późniejszym członka WafferSS Gunthera Grassa, to ja nie mam pytań. Nie lubicie prawdy, bo was boli. Nie na Słowian nazywano Sklave. Ufają wszystkim, a już szczególnie tych co się potrafią wylanować na charytatywności. |
 | Dobra, Bogumił, wypierdalaj z tego wątku, bo się zrobię niemiły i zacznę od publicznego zapytania tego Twojego Danbuta, czy wyrażane przez Ciebie stanowisko, to oficjalne stanowisko firmy. |
 | TseCylia, niestety stałaś ię ofiarą propagandy towarzysz CZarzastego. |
 | Czegoś, kurwa nie zrozumiałeś? |
 | To patrz tera |
 | Bogumił, ty kurwa serio pałe przeginasz |
 | Facet był społecznikiem, pomagał chorym dzieciom, pomagał zwierzętom. Wielu z Konfederacji wyraziło żal po jego śmierci, miał pełno kolegów w różnych partiach, bo czynił dobro. |
 | "Nie żyje Andrzej Olechowski - potwierdził Interii Marcin Bosacki z MSZ. Polski polityk i doktor nauk ekonomicznych miał 79 lat. Obejmował stanowisko ministra spraw zagranicznych Polski (1993-1995) oraz ministra finansów w 1992 roku. To on wraz z Maciejem Płażyńskim i Donaldem Tuskiem założył Platformę Obywatelską".
- Wykruszają się dobrzy ludzie! |
 | Alienator ma siłę perswazji...
__
[*] |
 | To zmienia postać rzeczy. Być może nawet go zabili.
Łukasz Litewka ujawnił wstrząsające kulisy sprawy z Kłodzka
Sprawa Kamili L. i jej męża z Kłodzka wstrząsnęła opinią publiczną. Para została skazana za wieloletnie krzywdzenie dziecka oraz znęcanie się nad zwierzętami. Według relacji posła Łukasza Litewki, który również zdecydował się nagłośnić sprawę w mediach społecznościowych, materiały dowodowe były tak obciążające, że nawet doświadczeni biegli potrzebowali pomocy psychologicznej po ich obejrzeniu.
Poseł opublikował niezasłonięte zdjęcia sprawców tłumacząc swoją decyzję
drastycznością czynu. W poście wyjaśnił, dlaczego zrobił to publicznie i bez cenzury.
W swoim wpisie Litewka napisał, że nie zamierza chronić wizerunku osób, które dopuściły się tak nieludzkich czynów. Jak podkreślił:
„To, co wydarzyło się w Kłodzku, nie mieści się w granicach słowa ‘człowiek’, więc nie będę tutaj nazywać tak nikogo”.
Zwrócił uwagę, że sprawcy przez lata funkcjonowali w społeczeństwie, uśmiechali się do sąsiadów, prowadzili normalne życie, podczas gdy w domu działy się rzeczy, które sąd określił jako skrajnie okrutne. |
 | Teraz będziesz wykorzystywał jego śmierć do jechania po KO? Określenie ciebie hieną to obraza dla hien. |
 | Nie rozumiałem durniu za co otrzymywał groźby, no bo chyba nie za kwesty na rzecz psów. Ale teraz jestem w stanie uwierzyć, że w grę może wchodzić nawet zamach. W Kłodzku, ale i w całej Polsce działa regularna mafia. Wystarczy odsłuchć nagrań tego ich burmistrza od siedmiu boleści z szefem Straży Miejskiej. Koincydencja tych wydarzeń jest zadziwiająca. Groźby i nagła śmierć. Być może źle go wcześniej oceniłem, jednak był odważny i poszedł pod prąd, może dlatego zginął. Ale dopiero dziś otrzymałem takie informacje. |
 | Ty to jednak durniem jesteś. A groźby mógł za swoją działalność otrzymywać od takich jak ty, którzy za samą przynależność do innej partii niż twoja partia złodziei, otrzymują groźby. |
 | No, niemożliwe, bogumił w końcu się nawrócił🫨 |
 | To będziesz teraz go nienawidził, bo okazal się jedynym sprawiedliwym, wśród tej zakłamanej zlewaczałej, złodziejskiej hałastry. I nie wmawiaj idioto swoich krwawych ciągot innym. Lewacto słynie z zamachów. |
 | "A groźby mógł za swoją działalność otrzymywać od takich jak ty". A jakby ktoś miał wątpliwości w ocenie jakim jesteś durniem, to po przeczytaniu tych słów się wyleczy. Ja ludzi, którzy idą pod prąd hołocie, miernocie popieram, a ty durniu przylepiasz się jak guano do okrętu z większością i krzyczysz płyniem. Won. |
 | Okazał się sprawiedliwym? xD Każdy tu wiedział, że robił dobro, tylko ty po nim jeździłeś.
I wielokrotnie nawoływałeś do pozbycia się ludzi z centrum i lewej strony politycznej, więc nie rób z siebie świętego, ruski cwelu, który cieszyłeś się z zabijania ukraińskich dzieci i negowałeś Holocaust. |
 | Powiedz bogumił, co cię przekonało do zmiany zdania?
Dostałeś z bańki w windzie? |
 | https://www.facebook.com/share/v/1DVzE8GYkC/ |
 | Nie żyje abp Józef Michalik. Były przewodniczący KEP miał 85 lat |
 | Arcybiskup Michalik powiedział, że dziecko "lgnie, ono szuka, i zagubi się samo, i jeszcze tego drugiego człowieka wciąga"...
Po burzy medialnej przeprosił👿 |
 | Wszyscy księża mają swoje kociołki; ten z JP2 ma pokrywkę: bo wciąż pierdolił bez sensu i przeszkadzał w pracy, więc w zanurzeniu 🛩️ |
Zaloguj się, aby wziąć udział w dyskusji