Pamiętamy

Neurotyk
15.03.2017
Jared
15.03.2017
Umberto Eco i Terry Pratchett.

Zwłaszcza wkład tego pierwszego w językoznawstwo i literaturoznawstwo był przeogromny. Zawsze jak o tym myślę, to odczuwam strach, że od tych którzy odeszli już się nikt lepszy nie urodzi :(
Leukemia
15.03.2017
Umberto Eco?
Meh, a ja dopiero zaczęłam Imię róży.
Jared
15.03.2017
Nie podobało mi się :( Cmentarz w Pradze był dobry, nawet bardzo. A tak to Eco ceniłem raczej za wkład w świat literackonaukowy niż literacki ;P
Nuncjusz
16.03.2017
Adelajda
16.03.2017
Jarosław Borszewicz :( Odszedł w tamtym roku, w marcu.

Jarosław Borszewicz – "Dobrze, że jesteś"

Dobrze, że jesteś,
bo wczoraj znowu bolało mnie serce,
a ciągle nie mam pomysłu na życie.

Musisz mi pomóc,
bo od szesnastu dni pada deszcz
i życie powoli zaczyna mi się rozmywać.

Miałem iść do dentysty,
ale przybłąkał mi się wiersz o tobie,
no i nie mam go z kim zostawić w domu.

Dobrze, że jesteś,
bo w zeszłym tygodniu U Fukiera
śmierć znowu pytała o mnie szatniarza.

Dzwoniłem dzisiaj do ciebie,
ale słuchawka ugryzła mnie w rękę
i pewnie ta rana tak szybko się nie zagoi.

Musisz mi pomóc,
bo jestem zmęczony jak Bóg,
który harował przez tydzień
i nie stworzył świata
Jared
16.03.2017
Zastanawiałem się właśnie, czy dołączyć też Lema zmarłego w 2006, dobrze że Nunek dopełnił :]
Nuncjusz
16.03.2017
Dla mnie to zawsze świeża sprawa
Dla mnie on umarł wczoraj
Adelajda
22.05.2017
Myślę, że już do części z was dotarła ta smutna informacja. Odszedł Zbigniew Wodecki :(
Neurotyk
22.05.2017
Właśnie chciałem napisać, ale nie mogłem w wyszukiwarce odnaleźć wątku.
Nuncjusz
22.05.2017
na fb już jest info
Neurotyk
22.05.2017
Neurotyk
22.05.2017
Ten utwór pasuje do śmierci...
Nuncjusz
22.05.2017
Neurotyk
22.05.2017
Brakuje takich artystów. Jakich?

Odszedł Kaczmarski, odszedł Młynarski, odszedł Wodecki – takich, którym do rozgłosu nie trzeba kontrowersji, wulgarnego języka. Nawet Kaczmarski krytykował Nas inteligentnie, kulturalnie, mocno, ale z miłością.
Pan Buczybór
22.05.2017
Szkoda Wodeckiego. Człowiek z klasą. Pewnie już nie będzie takiego drugiego...
Neurotyk
22.05.2017
To jest zmierzch pewnego sznytu. Załapaliśmy się na niego. Jeszcze.
Sanguis Vita
22.05.2017
Brak mi jest Roberta Pirsiga który Zmarł: 24 Kwietnia 2017 r.
Jego Książka Filozoficzna "Zen i Sztuka Oporządzania Motocykla"
była dla mnie Dziełem Stulecia.
Joker
22.05.2017
A o Chrisie Cornellu nic?
detektyw prawdy
22.05.2017
Odszedł andrzej wajda
ripkurqa

Część postów została ukryta (1018)

Zaloguj się, aby przeglądać cały wątek

Bettina
2 mies. temu
Ja pamiẹtam SwanSong
Bettina
2 mies. temu
Ze kiepsko pisze
Starszy Woźny
2 mies. temu
22 stycznia 1921 r.
4 sierpnia 1944 r.
KRZYSZTOF KAMIL BACZYŃSKI.
Aeliora
2 mies. temu
Polski poeta :)
Starszy Woźny
2 mies. temu
Aeliora? Czy jesteś pewna.
Jejku, aż i kąsek stanął w gardle.
-Proszę Ja Ciebie -
Aeliora
2 mies. temu
Oczywiscie
Bettina
2 mies. temu
kigja
2 mies. temu
100 lat temu, 1 Sierpnia, zmarł poeta i dramaturg, Jan Kasprowicz

Młode lata! młode lata!
Jan Kasprowicz

Młode lata! młode lata!
Czas siejby na żniwo świata.
Bóg-szafarz dał ci nam z serca
Zagon owocnej roli:
Serce swe własne uśmierca,
Kto koło niej chodzi powoli.

Młode lata! młode lata!
Czas siejby na żniwo świata.
Szczęśliwe oraczów plemię:
Człek każdy to żniwiarz święty,
Co, dobrze sprawiwszy swą ziemię,
Zbiera dla innych sprzęty.
Dobranocka
2 mies. temu
Bettina
2 mies. temu
Kot siẹ nazywał Kirkegaard
Bettina
2 mies. temu
Antoni Kirkegaard
Bettina
2 mies. temu
Hm. W Sorenie byłam zakochana na umór parẹ dni.
il cuore
2 mies. temu
W Wenecji można się upić kanałami 🤣
Bettina
2 mies. temu
Taki homonim.
Bettina
2 mies. temu
il cuore prosze za mna nie latac bo ja ciẹ zablokujẹ.
Starszy Woźny
2 mies. temu
Atak atomowy na Hiroszimę i Nagasaki – jedyne w historii dwa przypadki użycia broni atomowej do działań zbrojnych. Ataków dokonały Stany Zjednoczone na Japonię w 1945 roku: 6 sierpnia o godzinie 8:15 w Hiroszimie oraz 9 sierpnia o godzinie 11:02 w Nagasaki.
Piotrek P. 1988
2 mies. temu
William Mark Wainwright (15 grudnia 1956 - 23 lipca 2026), znany jako William Orbit, angielski muzyk i producent utworów muzycznych.

P!nk featuring William Orbit - Feel Good Time (2003)
Aisak
2 mies. temu
Jan Frycz nie żyje. Miał 72 lata.

(*)
Aisak
2 mies. temu
Dobranocka
2 mies. temu
Nie żyje Wanda Traczyk-Stawska. Miała 99 lat. Część jej pamięci.Kobieta pogubiła się pod koniec życia, popierając szkopską partię niszczącą Polskę. Szkoda.
Bettina
2 mies. temu
Zmarła sąsiadka M. Niestety, z nią plotka.
Bettina
2 mies. temu
Jej przepis na pierogi sojowe też odszedł. To jednak nie jest smutne.
Dobranocka
2 mies. temu
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Bettina
2 mies. temu
Głupia Ula to była.
Sucre
miesiąc temu
„Za wierność zapłacił cenę najwyższą”. Prezydent Karol Nawrocki oddał hołd ks. Romanowi Kotlarzowi.

W kościele Matki Bożej Częstochowskiej w Pelagowie koło Radomia odbyły się wczoraj wieczorem uroczystości z okazji 50. rocznicy męczeńskiej śmierci ks. Romana Kotlarza. List do uczestników uroczystości skierował prezydent Karol Nawrocki.

Pochodzący z diecezji sandomierskiej ks. Roman Kotlarz był niezłomnym kapelanem opozycji antykomunistycznej. W czerwcu 1976 roku uczestniczył w strajku pracowników Zakładów Metalowych Waltera w Radomiu. W lipcu tego roku został brutalnie pobity przez „nieznanych sprawców” na plebanii. 15 sierpnia 1976 zasłabł w czasie odprawiania Mszy świętej. Trafił do szpitala, gdzie zmarł 18 sierpnia. Wedle sekcji zwłok, przyczyną zgonu była niewydolność mięśnia sercowego. Mimo śladów tortur, lekarze nie powiązali śmierci z powstałymi po pobiciu obrażeniami.

- „Dziś chcę złożyć hołd wszystkim wybitnym synom tego regionu, wśród których szczególne miejsce zajmuje ksiądz Roman Kotlarz. Swoim życiem i postawą dał przykład heroicznej miłości bliźniego i ojczyzny. Za wierność wartościom chrześcijańskim i patriotycznym zapłacił cenę najwyższą”

- napisał w liście do uczestników wczorajszej uroczystości prezydent.

Przypomniał, że ks. Kotlarz stanął po stronie robotników, upominając się o ich wolność i godność.

- „W kolejnych tygodniach w pelagowskiej parafii mówił głośno o brutalnych represjach, jakie spotkały manifestujących. Solidaryzował się z robotnikami i śmiało głosił prawdę o ich krzywdzie. Rychło spotkały go za to szykany i prześladowania ze strony aparatu bezpieczeństwa, a ostatecznie śmierć w wyniku wielokrotnego pobicia”

- stwierdził.

Mszy św. przewodniczył bp Marek Solarczyk, który wskazał na obecną w społeczności wiernych wiarę w przyszłą beatyfikacją ks. Kotlarza.

https://www.fronda.pl/a/za-wiernosc-zaplacil-cene-najwyzsza-prezydent-oddal-hold-ks-romanowi-kotlarzowi,258533.html
Sucre
miesiąc temu
Bettina
miesiąc temu
Aisak
miesiąc temu
Dolly Parton nie żyje 1946 – 2026...
Aisak
miesiąc temu
Aisak
miesiąc temu
Sklonowana owieczka miała na imię Dolly. Na cześć gwiazdy country.
JagVetInte
miesiąc temu
Piotrek P. 1988
miesiąc temu
Zarówno Dolly Parton, jak i Peter Cullen, byli żywymi legendami. Oboje tych bardzo uzdolnionych artystów bardzo dużo osiągnęło i uczyniło świat rozrywki znacznie lepszym. Dolly żyła na tym świecie 80 lat, a Peter 85.

On użyczył swojego głosu nie tylko niektórym postaciom z uniwersum Transformers, ale także wielu innym postaciom, z różnych uniwersów, między innymi w niektórych serialach animowanych Hanna-Barbera.

Kilka dni temu nawet udostępniłem mixy fragmentów seriali animowanych z Cartoon Network. Wiele z tych seriali było właśnie ze studia Hanna-Barbera.
Piotrek P. 1988
miesiąc temu
31 sierpnia 1997: w Paryżu, we Francji, w wieku 36 lat, w wyniku tragicznego wypadku samochodowego, z tego świata odeszła Księżna Diana Frances Spencer, przez niektórych nazywana niekiedy zdrobniale "Lady Di". Według mnie, to był jeden z kilku najsmutniejszych dni w roku 1997, jeśli chodzi o wydarzenia znane na świecie. Tamten rok był zaskakująco bardzo pełny smutnych zdarzeń. Latem 1997, w Europie Środkowej, w tym w południowo-zachodniej części Polski, miała miejsce gigantyczna, katastrofalna powódź.
Starszy Woźny
miesiąc temu
Dzień Solidarności i Wolności – polskie święto państwowe, obchodzone co roku 31 sierpnia[1] w rocznicę porozumień sierpniowych, ustanowione w celu upamiętnienia historycznego zrywu Polaków do wolności i niepodległości z 1980, który zapoczątkował proces upadku komunizmu i wyzwolenia narodów Europy Środkowej i Wschodniej.
Starszy Woźny
3 tyg. temu
Tutejsi patrioci nabrali wody w usta dotyczących
porozumień sierpniowych i wrześniowych też
1980 r.
- Proszę Ja Was!!!
Sucre
3 tyg. temu
Dobrze, że się odnalazłeś i nie przeoczyłeś. Bez ciebie byśmy zapomnieli.
JagVetInte
3 tyg. temu
Tak by było.
Piotrek P. 1988
3 tyg. temu
5 września 1946 urodził się Frederick "Freddie" Mercury (jako Farrokh Bulsara), lider brytyjskiego zespołu muzycznego Queen. Odszedł z tego świata 24 listopada 1991. 5 września 2026 to jego osiemdziesiąte urodziny. Freddie urodził się w tym samym roku co włoski projektant Gianni Versace, a odszedł z tego świata w tym samym roku co polski muzyk i artysta kabaretowy, Andrzej Zaucha.
Bettina
3 tyg. temu
Gil umarł.
Sucre
3 tyg. temu
SwanSong
3 tyg. temu
Nawrocki skompromitował się słowami o Mickiewiczu.
Sucre
3 tyg. temu
"Nie żyje Izabela Majewska, dzielna emerytka z Torunia, która przeciwstawiła się złu i stanęła w obronie godności Polaków. Skazana za słowa, które były wyrazem sprzeciwu wobec pogardy dla Rodaków i dzielenia Narodu Polskiego. Niech odpoczywa w pokoju wiecznym Amen!"

– Ta cała sprawa, od samego początku do samego końca, to jakiś żart – przekonywał dr hab. Szymon Tarapata, karnista z UJ. Adwokat dodaje, że byłoby to wszystko nawet śmieszne, gdyby nie fakt, że to ośmieszanie polskiego państwa. – W tej sprawie, przede wszystkim, nie ma ani groźby bezprawnej, ani nawoływania do popełnienia zbrodni. Równie dobrze można by postawić zarzuty komuś, kto po przeczytaniu tego tekstu napisałby w komentarzu "a niech tego prawnika trafi szlag". Groźba karalna musi dotyczyć zapowiedzi popełnienia przestępstwa na szkodę innej osoby – dodał.

Starcie z tym patologicznym typem szantażującym całe społeczństwo swoją rzekomą dobroczynnością skończyło się dla tej kobiety śmiercią.
SwanSong
3 tyg. temu
Starcie skończyło się śmiercią?
Ty głupi jesteś? Starcia nawet nie było, tylko hejterski wpis starszej pani.
Sucre
3 tyg. temu
Ta pani idioto została zaszczuta przez patologicznego milionera, który zrobił z tysięcy mlodych Polaków żebraków.
Sucre
3 tyg. temu
RIP.
SwanSong
3 tyg. temu
Szczuła to ona, pewnie ogłupiona prawacką propagandą i nienawiścią, którą uprawiają tacy jak ty.
Sucre
3 tyg. temu
Starszy Woźny
12 dni temu
Nikt nie pamięta 17 Września 1939 r.
Potomkowie Moczara i innych, czekają na swoich.
Tutaj ich mamy też pod dostatkiem.
- Proszę Ja Ciebie -
Piotrek P. 1988
11 dni temu
Takie daty, jak na przykład 1 i 17 września 1939, oczywiście bardzo warto pamiętać.
Swoją drogą, nigdy nie wiadomo, gdzie i kiedy zło się wykluje oraz rozrośnie, rozprzestrzeni. W niektórych miejscach powraca regularnie. Niektórzy powiadają na ten temat rzeczy typu: "cała historia ludzkości to jedna wielka bitwa." I dużo w tym prawdy. Taka jest widocznie natura tego świata.
Starszy Woźny
6 dni temu
22 września 1976 roku zapadła decyzja o powołaniu Komitetu Obrony Robotników. Następnego dnia ogłoszono „Apel do społeczeństwa i władz PRL” – publiczny protest przeciwko represjom wymierzonym w uczestników robotniczych wystąpień Czerwca ’76.

Zaloguj się, aby wziąć udział w dyskusji