Zjazd poetów i literatów cz.4 ost.

Na przyjęcie weselne i wcześniejszy ślub zostało zaproszone całe towarzystwo skupione wokół internetowego portalu pisarskiego - artpoe. To była dość kameralna impreza i przysięgę małżeńską składali sobie Grzesio i Bluelagoon. Składała się na to w gruncie rzeczy celebracja święta Nowruz, bo zarówno Grzesio jak i Bluelagoon nie podzielali chrześcijańskiego podejścia do życia. Wołoszyński przyjechał pomimo tego, że zarzekał się, iż nie będzie na "lewackim przyjęciu", które "przecweliłoby" jego światopogląd i postawę.

Był plan, aby wesele się odbyło w maju, w święto Ederlezi, ale Kaja i Goran na pół roku przed imprezą odwołali przyjazd zasłaniając się trasami koncertowymi w Stanach.

Na weselu rozpalono duże ognisko i skoki przez nie uskuteczniali nie wstawieni jeszcze kuzyni młodej pary, co samo w sobie nie do końca ma miejsce w Iranie podczas świętowania pierwszego dnia wiosny. A pogoda dopisała jak na dzień równonocy. Nie zawiodła grupa Djelo Dugme, która odegrała swój bałkański przebój "Durdjevdan".

Były oczepiny i odczytywane specjalnie ułożone na tę okoliczność życzenia młodej parze przez "koło literatów i poetów".

Nie obyło się bez sprzeczki, bo HerrEule publicznie pomówił Wołoszyńskiego o homoseksualizm, na co ten nie wytrzymał i dał mu siarczystego prawego podbródkowego.

MarilynLauri tańczyła niemal każdy taniec z Mirusiem, co nie spodobało się Bonanzie, bo ta uważała ją za prawdziwą katoliczkę, co mimo rozwodu nie będzie szukać kolejnego "samca".

Queengja wzięła na wesele dwójkę dzieci i męża, więc wybyła szybko. Porobiła przy tym mnóstwo zdjęć i uciekła po angielsku zaraz po przekazaniu młodej parze prezentu - pięknego wydania noblistki z podpisem i autorską dedykacją, którą zdobyła czekając w księgarni wiele godzin przed przyjazdem "gwiazdy".

Wodnik, który świadkował wraz z Asperą młodej parze, chodził co chwila z koszem na alkohol, który dość szybko znikał w czasie imprezy.

Następnego dnia wszyscy w miłej atmosferze porozjeżdżali się po Polsce, a na dłużej został Podmiotliryczny wraz z Lukasem, omawiając jego twórczość i plan rozkopywania kościołów w Polsce w poszukiwaniu śladów słowiańskich chramów.

Średnia ocena: 3.7  Głosów: 3

Zaloguj się, aby ocenić

Komentarze (2)

  • Pucio dwa lata temu
    A gdzie cz. 3?
  • Edek_Kabel_Ozzie dwa lata temu
    Tam, gdzie powinna być. Tylko nie było jej na głównej, bo wypśtykałem się z utworów tego dnia.

Napisz komentarz

Zaloguj się, aby mieć możliwość komentowania