![]() | Skoiastel 13.06.2021 Przybyłam, by wybadać wasze zainteresowanie bitwą literacką (na razie jednorazową), której przeprowadzenie chodzi mi ostatnio po głowie. Chyba stęskniłam się za Opowi i tą atmosferą, i wytykaniem wam wszelkiego rodzaju baboli. :D W bodajże 2016 organizowałam takowe bitwy z SO (Składem Oceniającym), wcześniej z TO (Trybunałem Ocen), nie wiem, czy złapałabym tych samych chętnych do ocenienia bitwy tym razem (+ kilka nowych osób chodzi mi po głowie), a jak nie – to nie, chętnie podręczę was sama; w każdym razie bez osób chętnych do wzięcia udziału i zgłoszenia swojego tekstu nie będę musiała brać się za planowanie i organizację, dlatego zaczynam od pytania, czy w ogóle byłby popyt. Dla tych, którzy nie pamiętają, z czym to się je, link do przykładowej oceny tutaj: https://www.opowi.pl/ocena-bitwy-nr-1-skoiastel-a35853/ Ale też: https://www.wspolnymi-silami.pl/2018/10/150-ocena-miniatur-hoc-zdzbo.html [– jak moje oceny miniatur wyglądają na WS] Także wydaje mi się, że poprzez udział w bitwie można by zyskać konkretny feedback na temat swojego stylu i narracji, umiejętności kreacji, można się czegoś nauczyć (albo i nie :D), można się posprzeczać w komentarzach, wymienić poglądami, można zobaczyć, na co zwraca się uwagę w czasie redakcji (teraz mam znacznie więcej expa w tym niż wtedy, więc oceny pewnie wyszłyby mi jeszcze dłuższe, bogatesze w jakieś niuanse, które wyniosłam z pracy w latach, gdy mnie tu nie było); przede wszystkim można choć na chwilę wyjść z bańki pięciu gwiazdek i spróbować się w nowym wyzwaniu. :D W poprzednich edycjach, z tego, co pamiętam, warunkiem był nowy tekst, niepublikowany wcześniej na Opowi, ale pominęłabym to i jeśli znalazłoby się u was coś, co pasowałoby pod temat, to śmiało. Kolejna bitwa, o której mowa, miałaby dokładnie takie same cele i warunki, jakie miały poprzednie edycje, to jest: §1 CELE – Zdrowa rywalizacja na łamach portalu; – podniesienie literackiego poziomu portalu; – pobudzenie wyobraźni i twórczej aktywności wśród autorów; – rozwijanie umiejętności pisarskich i czytelnictwa. §2 GŁÓWNE ZAŁOŻENIA – Bitwy miałyby charakter zabawy, wolnej od nagród rzeczowych czy pieniężnych; – miałyby charakter otwarty – udział wziąć może każdy użytkownik portalu Opowi.pl (również nazwany użytkownikiem „anonimowym”, z pustym kontem); – wymogiem przeprowadzenia bitwy byłaby liczba min. 5. uczestników; – temat główny i temat dodatkowy wskazane zostałyby przez skład oceniający na stworzonym do tego wątku na forum, nazwanym: BITWA LITERACKA SO 2021 #1 §4 PRZEBIEG BITWY – czas na pisanie prac: 4 tygodnie; – limit znaków: 40 000 zzs – w terminie pisania zgłoszone opowiadania powinny zostać opublikowane na Opowi, a linki do nich – trafić do posta na forum poświęconego bitwie – czas na wystawienie ocen: 4 tygodnie – po tym czasie wszystkie oceny zostają opublikowane na Opowi (1 oceniający – 1 wpis). Gdyby bitwa okazała się niejednorazowa, zwycięzca wskazałby kolejny temat i mógłby dołączyć do składu oceniającego w kolejnej edycji. No, chyba że by nie chciał. §6 KRYTERIA OCEN ☑ technikalia (interpunkcja, ortografia, błędy: stylistyczne, składniowe, słowotwórcze, fleksyjne; estetyka tekstu: akapity oraz zapis dialogów; komentarz odnośnie do narracji i stylizacji), ☑ fabularia (kreacja sylwetek psychologicznych bohaterów, logika zdarzeń, tempo akcji oraz oryginalność pomysłu itp.), ☑ wrażenia ogólne (zgodność z tematem bitwy, ogólny odbiór tekstu, lekkość narracyjna bądź jej brak, inne dodatkowe plusy lub minusy). Obniżenie punktacji prac, które: ☒ minimalnie przekroczyły limit znaków podany w wątku dot. bitwy bądź nie dosięgły jego progu; Dyskwalifikacja prac, które: ☒ dość mocno przekroczyłyby limit znaków podany w wątku dot. bitwy; ☒ byłyby edytowane po publikacji na etapie oceniania; ☒ przejawiałyby i propagowałyby mowę nienawiści. Oceny miałyby charakter szablonowy, tj. zawierałyby jawną punktację (którą musiałabym sobie jakoś wyklarować, bo nie mam ściągawki z poprzednich bitew pod nosem XD). Dajcie znać, czy coś takiego was urządza, jestem też otwarta na jakieś nowe pomysły i propozycje ewentualnych tematów. Zdrówka! |
![]() | Zaciekawiony 13.06.2021 |
![]() | laura123 13.06.2021 |
![]() | Pan Buczybór 13.06.2021 |
![]() | kigja 13.06.2021 Chętnie popatrzę z pozycji czytelnika i laudacjuszki. |
![]() | Angela 13.06.2021 |
![]() | Skoiastel 13.06.2021 @Angela, nie wiem. Jeśli nie Trybunał czy Skład Oceniający, to mam na oku kilka dziewczyn z WS, które oceniają obecnie lub oceniały ze mną właśnie tam. Jest na całkiem sporo, więc ze 3-4 osoby, myślę, udałoby mi się zebrać. Ponadto gdyby to była edycja „jubileuszowa”, jakaś świąteczna, okazjonalna, to może i starą gwardię (tak, Naz, patrzę na ciebie!) udałoby się sprowadzić. |
![]() | Ellie Victoriano 13.06.2021 |
![]() | Skoiastel 13.06.2021 nie mam pomysłu na temat. Myślę, że zadam wpierw (właśnie teraz) do kilku osób i wybadam teren głębiej. |
![]() | Skoiastel 13.06.2021 |
![]() | Ellie Victoriano 13.06.2021 (Ekhem, Arysto, ekhem...) |
![]() | Nazareth 13.06.2021 |
![]() | Skoiastel 13.06.2021 (mimo wszystko zalecałabym górny limit, bo jak komuś siądzie temat i podeśle pół powieści na 200k, to raz, że oceny zajmą więcej czasu, a dwa – braknie równowagi) |
![]() | skandal 13.06.2021 |
![]() | Nazareth 14.06.2021 |
![]() | zyzola 14.06.2021 |
![]() | Arysto 14.06.2021 Jestem zainteresowany, ale nie jako oceniający. Skoia i ekipa z WS ma znacznie większe kompetencje w tym zakresie niż ja plus IMO lepiej, gdyby doszły nowe osoby. Ja podeślę tekst na rzeź :) |
![]() | Ellie Victoriano 14.06.2021 |
![]() | Skoiastel 14.06.2021 |
![]() | Zaciekawiony 14.06.2021 @Ellie Chyba lepiej by było gdyby tekst był całkiem samodzielny, albo przynajmniej "na tyle dobry a ile jest to w stanie zrobić sam autor" bo ideą takiego dokładniejszego oceniania w bitwach jest właśnie pokazanie autorowi co robi dobrze a co źle. Ale jeśli ktoś korzysta stale z tej samej bety to wtedy będzie to taka ocena jak sobie radzi ten zespół. |
![]() | Trzy Cztery 15.06.2021 |
![]() | Skoiastel 15.06.2021 |
![]() | Sileth 15.06.2021 Myślę, że po sesjach byłabym zainteresowana, ale zobaczymy jeszcze co życie przyniesie i czy temat podejdzie. Chociaż przy innych osobach zgłaszających chęć udziału to taki bardzo marny pisarzyna ze mnie. |
![]() | Zaciekawiony 15.06.2021 Nie mam konta na FB, jakieś inne sposoby? |
![]() | Fanagann Hartelion 16.06.2021 Ale 40k znaków to niezłe ograniczenie... Proponuję dopracować zasady (przedział znaków, kryteria oceny, itp.). Proponuję też, ze względu na sezon wakacyjny, wydłużenie terminu przynajmniej o 1-2 tygodnie. A co do tematu - proponuję albo szybkie głosowanie (wybrać 1-5 tematów i w ciągu 1-2 dni chętni by na nie zagłosowali) albo zbiór tematów do wyboru. Uniknie się sytuacji, że autor chciałby uczestniczyć, ale temat go mało interesuje. Wiem, że sam bym tak miał. Chętnie wezmę udział, ale... zależy od tematu. Poza tym, jeśli brakowałoby recenzentów, to zgłaszam kandydaturę (nawet jeśli recenzowanie skreśla mnie z listy autorów). |
![]() | Arysto 21.07.2021 |
![]() | Akwadar 21.07.2021 |
![]() | kigja 21.07.2021 Dobrze byłoby we wrześniu przypomnieć się z tematem i cokolwiek zacząć... |
![]() | Akwadar 21.07.2021 |
![]() | Baba Szora 22.07.2021 |
Zaloguj się, aby wziąć udział w dyskusji