krótki wiersz o rezurekcji

od niepamiętnego

budzę się wśród obcych

i uczę się świata od końca

zakochana bez pamięci

przeżywam pierwsze razy

 

każdego dnia zmartwychwstaję

wypchnięta z kołyski

 

demencji.

Średnia ocena: 3.7  Głosów: 6

Zaloguj się, aby ocenić

Komentarze (12)

  • Arysto 02.03.2020
    widzę, że na główną z jakiegoś powodu się nie dostało, a nie publikuję tak często, by ktoś wpadał na mój profil regularnie, więc wrzucam ten komentarz w nadziei, że komuś mignie chociaż w ułamku dnia
  • Publikowałeś tu wcześniej dość nowatorski, tak to określę, utwory, nie komentowałem bo się nie znam i nie bardzo miałem zdanie.
    Tu też trąci nowoczesnym pisaniem, ale ja osobiście mogę się w tym utworze odnaleźć, a dokładniej mogę dopasować obrazy z wiersza do tego co czasem „mija” mnie w życiu.
    Podoba mi się(choć pewnie nie o podobanie chodzi) tyle powiem!
  • Arysto 03.03.2020
    Cóż powiedzieć, nowoczesny chłopak jestem, i ze wsi, i z miasta, więc i pisanie takie hybrydowe odrobinę.

    O podobanie też się chodzi. I dobrze, że się podoba!
  • Arysto 03.03.2020
    PS. Dziękuję, że zajrzałeś Maurycy! :) Miłego dzionka
  • JamCi 09.06.2021
    Arysto oooo ja też tak. I ze wsi i z miasta. I podobanie miłe, chociaż niekonieczne.
  • Arysto 09.06.2021
    JamCi Katalizatory z nas tedy ;) Rozumiemy uroki i nieuroki obu stron.
  • Tjeri 03.03.2020
    Może za krótki i dla tego nie ma na głównej? Jakieś gwiazdki myślniki czy inne kfiotki dodaj - na próbę.
    A co do tekstu...
    Przewrotnie. Emocje wydają się nieco podkolorowane. Bo rezurekcja kojarzy się radośnie, podobnie jak zakochanie i pierwsze razy. A demenecja to otępięnie, zagubienie i smutek. Choć pewnie są różne przypadki. Przynajmniej mam taką nadzieję.
    W każdym razie - dobry wiersz!
  • Arysto 04.03.2020
    Na bank za krótki, ale nie będę na siłę wydłużał sztuczkami. Niemniej, dzięki za podpowiedź! :)

    Też mam nadzieję, że są różne przypadki demencji, ale to, na co chciałem zwrócić uwagę to fakt, że - w pewnym sensie, medycznie oczywiście jest inaczej - codziennie jest się tak carta blanca, jak można być jako dorosły człowiek.

    Dziękuję i miłego dnia!
  • Puchacz 03.03.2020
    Jeśli o podobanie się też, to się podoba. :)))
  • Arysto 04.03.2020
    No i git :) Dzięki Puchacz!
  • betti 04.03.2020
    Treści tu dużo, ona też może się podobać, a wykonanie najwyższą półka.
    Pozdrawiam.
  • Arysto 04.03.2020
    Dzięki i pozdrawiam! :)

Napisz komentarz

Zaloguj się, aby mieć możliwość komentowania